Tovább menetelnek a nagyok, vagy…? • SportTV

Tovább menetelnek a nagyok, vagy…?

2024. 01. 03. 17:19    
Olvasási idő: 2 perc

Két mérkőzéssel folytatódik a Coppa Italia nyolcaddöntője, egy-egy olyan csapattal, amelyek már elhódították a trófeát. A bajnokságban az elcsapatok közé tartotó Atalanta a szeszélyes Sassuolót, az örök kupasorrendben második Roma a tavalyi kiírás meglepetéscsapatát, a Cremonesét fogadja.

Andrea Belotti kupahős lehet szerda este az Olimpicóban (Fotó: Getty Images)

Eddig a kiemeltek az öt mérkőzésből háromszor továbbmentek, kétszer a vendég szerzett meglepetést. Az esti találkozón az Atalanta vinné tovább a favorit-vonalat, mely az első bajnoki fordulóban még augusztusban Reggio Emiliából is haz tusta vinni a három pontot 20-s győzelemmel (az utolsó 7 percben De Ketelaere és Zortea szerezte gólokat). A két klub kupamúltját tekintve is a La Dea a „nagyobb hal”: ötször döntőzött, de csak az első alkalommal, 1963-ban tudta megszerezni a serleget, a neroverdi csúcsteljesítménye a 202122-es kiírás negyeddöntője volt. Közös kupamúltjuk rövid, de meglehetősen egyoldalú. Háromszor találkoztak, Bergamóban, s mindháromszor a hazaiak nyertek, 2006-ban az 1. fordulóban 30-ra, 2013-ban a negyedik körben 20-ra, 2017-ben a nyolcaddöntőben 21-re. Az Atalantából szokás szerint Rafael Tolói, El Bilal Touré, Scalvini és Hateboer hiányzik, a túloldalon Dionisi mester Defrelre, Obiangra, Racicra és Vinára nem számíthat. A párosítás továbbjutója a kedden a Cagliarit könnyed 41-gyel búcsúztató Milan lesz, méghozzá a San Siróban.

Az esti találkozón a Roma igyekszik megakadályozni a Cremonesét abban, hogy éppen olyan „óriásölő” menetelést mutasson be, mint az előző kiírásban. Mint emlékezetes, a cremonaiak a legutóbbi nyolcaddöntőban az akkor csúcson lévő Napolit verték ki (22 után, 11-esekkel), majd a következő kanyarban éppen a Romát az Olimpicóban 21-gyel. Nem mellesleg – és meglepő módon – az volt a két cspat eddigi egyetlen kupamérkőzése, azelőtt sosem találkoztak.
Azaz: van mért visszavágnia a Mourinho-legénységnek, amely ugyan a kupaörökrangsor második helyét foglalja el 9 győzelemmel
és 8 vesztes döntővel, de legutóbb 11 esztendeje (!) volt finalista. A farkasoktól csak a három régi sérült, Smalling, Auar és Kumbulla hiányzik, a Cremoneséből meg Buonaiuto, Tsadjout és Sarr, de kétséges, melyik edző mennyire veszi komolyan a kupát még ebben a fázisban. Az előzetesek zöme szerint Mou pihenteti szuperklasszis csatárduóját, Dybalát és Lukakut, a kupatalálkozóra az Azmoun, Belotti duó kap bizalmat A két edző egyébként egyszer vezetett csapatot a másiké ellen, az az egy csatát Mou Romája 1–0-ra nyerte meg a Monza ellen, amelyet akkor a cremonaiak jelenlegi mestere, Giovanni Stroppa vezetett.

COPPA ITALIA nyolcaddöntő. Sport1 18:00 Atalanta BC–Sassuolo Calcio (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Petur András, szakértő: Kéri András; Sport1 18:00 Atalanta BC–Sassuolo Calcio (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Petur András, szakértő: Kéri András)