A rekordgyőztes lépne egyet a trófea felé • SportTV

A rekordgyőztes lépne egyet a trófea felé

2024. 01. 11. 09:59    
Olvasási idő: 2 perc

Csak a kupagyőzelmek számát tekintve az örökrangsor első négy helyezettjéből kiszállt már az Inter és a Roma, bent van az elődöntőben a Lazio az idei kiírásban. A csütörtök kérdése: csatlakozik-e a legjobb négyhez a rangelső 14-szeres győztes Juve vagy elődöntős újoncot avat a sorozat. A Frosinone ugyanis nemhogy a fináléig nem jutott sosem, a mostani negyeddöntő a klubcsúcsa az országos kupasorozat históriájában.

Kenan Yildiz kupameccsen a Salernitana, bajnokin a Frosinone kapujába is betalált. Most megróbálkozhat kupameccsen bevenni a Frosinone kapuját (Fotó: Getty Images)

Premier a mérkőzés a két csapat nem túl meccsgazdag históriájában: hét eddigi összecsapásuk egytől egyig bajnoki volt, kettő a Serie B-ben és öt a Serie A-ban, az országos kupasorozatban most találkoznak először. Ráadásul az eddigi csaták végkifejlete elég egyhangúan alakult. Egy kivétellel az összeset az öreg hölgy nyerte meg, mindössze 2015. szeptember 23-án, első élvonalbeli bajnokijukon sikerül egy döntetlent (1–1) elérnie az Allianz Stadionban a Frosinone Calciónak. Idénybeli bajnokijuk december 23-án a Benito Stirpe Stadionban 2–1-es vendégsikerrel ért: a pályafutása során először kezdő Kenan Yildiz a 12. percben vezetést szerzett a zebráknak, az 51.-ben Jaime Báez egyenlített, négy percre rá éppen Kenan helyére állt be Dusan Vlahovics, aki a 81. percben McKennie passzából megszerezte a győztes gólt.
A Juve kiemeltként eddig egyetlen mérkőzést játszott ebben a kupakiírásban, egy héttel ezelőtt egy hatost rúgott a Salernitanának, egyet kapva közben. Ráadásul 0–1-ről indulva, Miretti, Cambiaso és Rugani találataival a 95. percben még csak 3–2 volt az eredmény, ám az utolsó negyedórában egy salernói öngólt követően Kenan is betalált, majd Weah állította be a végeredményt. A Frosinone az első kör óta játékban van. Előbb 1–0-ra győzte le a másodosztályú Parmát (a mindent eldöntő találat öngólból született, a magyar válogatott Nagy Ádám a 75. percig a pályán volt a vendégeknél), majd idegenben bravúrral győzte le a másik torinói csapatot (Arjon Ibrahimovic szerezte meg a vezetést, a 90 perc 1–1-gyel ért véget, a győztes gólt a brazil Reinier jegyzi, a 98. percben érte el). A nyolcaddöntőben még meglepőbb siker következett: a bajnok Napoli ellen a normál 90 perc lejártakor már 2–0-ra vezetett a remekül kontrázó gialloazzurri, Barrenechea és Caso találataival, aztán a hosszabbításban Cheddira 11-esből és még Harrui is újabb gól szerzett, ezzel alakult ki a nápolyiakat leforrázó négygólos vendéggyőzelem.
A Juvéban a betegségéből felépülő Cambiaso bevethető lehet csütörtök estére, de Chiesa térdsérülése miatt nem szerepelhet. Kean és De Sciglio sem játszhat, Rabiot pedig edzésen szenvedett combsérülést a héten. Locatelli a múlt héten nem lehetett a pályán egymeccses eltiltása miatt, most viszont visszatérhet a középpálya centrumába, Cavegliát a cserepadra szorítva. A háló előtt Szczesnyt a „kupakapus” Perrin váltja, ezúttal Milik és Kenan alkotja a támadóduót. A Frosinone három olyan játékost is pályára küldhet, akik egyaránt a Juve kölcsönfutballistájaként szerepelnek jelenlegi csapatukban, Soulét, Kaio Jorge-ot és Barrenecheát. A trió kettős céllal léphet pályára: tovább írni a klubtörténet aranylapjait az elődöntős szerepléssel és lenyűgözni Allegrit, hogy mielőbb visszarendeljék őket Torinóba. Oyono, Marchizza és Báez nem állhat Eusebio Di Francesco rendelkezésére. Frattali játszhat, mert a Monza ellen kapott piros lapja csak a bajnokságban von maga után eltiltást. A Bolognától frissen érkező kölcsönjátékos Bonifazi már együtt edzett a társakkal, akár kezdhet is a védelem közepén.
Ha már a két edző szóba került: nekik több mérkőzésük volt egymás ellen, mint a két klubnak. Összesen 12-szer vezettek csapatot egymás ellen, a mérlegük: Allegri mindenkori együttese 8-szor győzött, kétszer remiztek és kétszer Di Francesco tanítványai bizonyultak jobbnak.

COPPA ITALIA, negyeddöntő. Sport1 20:45 Juventus FC–Frosinone Calcio (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Hajdu Attila)