Ki-ki „BL-rangadó” Bergamóban • SportTV

Ki-ki „BL-rangadó” Bergamóban

2024. 03. 03. 12:28    
Olvasási idő: 3 perc

A 27. forduló felét, öt meccset rendeznek vasárnap a Serie A-ban, mi négy mérkőzést közvetítünk ezekből, kettőt a Sport2-n, kettőt az AMC alkalmazásban. A jelenlegi állást figyelembe véve bár a rekordbajnok Juventus a címvédőhjoz utazik Náolyba, a nap rangadójéát mégis Bergemóban játsszák, ahol a közvetlen BL-helyre hajtó Atalanta afféle ki-ki meccset játszik a Bolognával.

Ademola Lookman gólöröme – lesz-e vasárnap is ilyen a Gewissben? (Fotó: Getty Images)

A Verona–Sassuolo meccsel kezdünk délidőben a Sport2-n. Ennek sem csekély a tétje, hiszen a kiesést jelző vonal feletti és alatti együttes csap össze, amelyek azonos pontszámmal állnak. Ha ez így marad – és nem lesz harmadik vagy negyedik csapat, amely ugyannnyival végez a 38. játéknap után, akkor egymással ívnak majd bennmaradási osztályozót, azaz spareggiót. Most azonban egy győzelemmel valamelyikük három pontos előnyre tehet szert a másik előtt.
A hazaiak egyetlen várható hiányzója az argentin csatár, Juan Manuel Cruz, aki továbbra is lábadozik izomsérüléséből. ami még két hétig is eltarthat.  A játékmester Folorunsho biztosan kezd, csapat legutóbbi öt góljából háromnak volt közvetlenül részese, két góllal és egy gólpasszal. November eleje óta Suslov több lövéssal (29) próbálkozott és több sikeres cselt (27) hajtott végre, mint a liga többi középpályása, a szlovák játékosnak fontos része lehet Baroni mester támadó terveiben.
A Sassuolo gólszerzési reményei nagyrészt Berardira összpontosulnak, a szélső szerdán a padon ült, de a fontos meccsre bevethető lesz. (Fontosságának számadatai a keretes statisztikában láthatók.) A vendégcsapatban Erlic és Boloca újra kezdhet, balhátvédben Doig léphet fel, csak Viti marad ki sérülés miatt.

A délután derekán az Empoli fogadja a Cagliarit. A toszkán együttes már egy kicsit eltugaszkodott a kiesőzónától, amely egy ideig fenyegetően közel volt, de a hatos veretlen sorozat (3 gy., 3 d.) már ötpontnyival előbbre tolta szárd vendégénél, amely viszont benne van a slamasztikában – 20 ponttal utolsó előtti. Ám az előtte Hellas és Sassuolo előtti is játszik, azaz ha pontot szerez, semmiképp sem kerül további hátrányba közvetlen riválisaihoz képest.
A hazaiaktól Ebuehi, Caputo és Grossi hiányzik, Gyasi viszont bekerülhet a kezdőbe a jobb szélre, és Fazzini is bevethető. A szárdok sérültlistája terjedelmesebb: Pavoletti, Mancosu, Rog, Hatzidiakosz és Sulemana bevethetetlen. Deiola viszont bekerülhet a középpályára, s ez módosíthatja a kezdő felállást is az eddigi 4-3-1-2-t a 4-2-3-1-es szisztéma válthatja fel.

A kora esti Atalanta–Bologna összecsapást tétje következtében nagy érdeklődés övez. A vendég piros-kékek két ponttal jobban állnak, az a La Dea győzelemmel megelőzheti közvetlen riválisát. A jövő heti Sporting elleni El-csata előtt Gasperini  örömmel veszi, hogy játékosai  egészség állapota megfelelő, és nincs jelentős sérültje. Az idény újabb mozgalmas időszaka előtt Lookman teljesen felépült bokasérüléséből, s veszélyezteti Mirancsuk helyét a támadótrióban, kettejük egyike lesz Koopmeiners és Lookman társa.
A Bolognában Saelemaekers ismét bevethető, a belga is túljutott bokaproblémáján, s visszatért a teljes edzésmunkához, így Suomaoro lesz a gárda egyetlen jóhiányzója a Gewiss Stadionban. Zirkzee és Orsilini alkotja ismát a vendégek veszélyes támadókettősét, utóbbi 2017-ben mutatkozott be az Atalantában, azóta öt gólt szerzett excsapata ellen, közte két gólt szerzett és egy gólpasszt adott a legutóbbi három összecsapásán, amelyet a La Deával játszott.

Az esti Napoli–Juventus összecsapás más körülmények közt csúcscsata lenne, de a bajnok csapnivaló idénye már nemhogy a BL-induláshoz tűnik kevésnek, de az európai kupahelyhez is szuper hajrára lenne szüksége. A második edzőváltás talán ébreszt némi reményeket, a Sassuolo ellen bepótolt meccs idegenbeli 6–1-e alátámasztani látszik a javulásba vetett hitet. A Juventus is rossz időszakon van túl, az Interrel való versenyfutásból vesztesen került ki. Ha már nem lehet az övé a scudetto, elvileg mindegy lehet, hogy második vagy harmadik lesz a végé, de sem Allegri mester és a sem akarnak még egy hellyel visszacsúszni.
Francesco Calzone, a Napoli edzője csaknem minden lényeges játékosára számíthat, csak a januárban igazolt Ngonge – aki már három meccset kihagyott izomhúzódás miatt – és a svéd középpályás Cajuste bevethetetlen egészségügyi okból. Természetes Osimhen vezeti a hazaiak csatársorát, aki ihletett góllövőformában tért vissza az „ezüsztös” Afrika-kupáról. A támogatás ezúttal Politano és Kvarachelia feladata lesz, utóbbi eddigi egyetlen Juve elle bajnokiján három gólban volt közvetlen részes (egy gól, két gólpassz) 2023 januárjában.
Vlahovics, az öt topbajnokság ez évi gólkirálya vetei a zebrák támadósorát, partner Chiesa vagy Yildiz lesz a Stadio Maradonában. Allegrinek kisebb válsággal kell szembenéznie a középpályán, Rabiot és McKennie duója csatlakozik az eddig is pályán kívüli az eltiltott Fagioli, Pogba pároshoz. A Southampton kölcsönjátékosa, Alcaraz talán bemutatkozhat végre, és Miretti is bekerülhet a kezdőbe. Jobb hír a Juve szakmai főnökének, hogy Danilo leküzdte bokaproblémáját, ő alkothatja a védelmi triót Bremer és Gatti mellett.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 3. 3.)

VERONA–SASSUOLO

Tizenhét Serie A-meccsükből csupán 2 végződött döntetlenre, 1–1 2015. decemberében és 3–2 2020 júniusában, a tübbibeől 6-ot nyert a Scaglieri és 9-et a neroverdi. + Az előző idényben a Verona 3–1-re győzött otthon, előtte négyszer is kikapott az emiliaiaktól, 2–7-es összesített gólkülönbséggel. + A Sassuolo a 31%-át megnyerte annak a 16 meccsnek, amelyeken Domenico Berardi a pályán volt az élvonalban ebben az idényben, 1.2 pontot és 1.5 gólt elérve találkozónként; nélküle viszont 10-ből nem nyert egyetlen mérkőzést sem (1 d., 9 v.), 0.1 pontot jegyez meccsenként és 0.8 gólt ért el átlagban ezeken az összecsapásokon.

EMPOLI–CAGLIARI

Az Empoli veretlen a Cagliari elleni legutóbbi öt meccséből (2 gy., 3 d.), háromszor gólt sem kapott ezeken, a szárdok toszkánok elleni legutóbbi győzelmüket az élvonalban 2017 májusában aratták (3–2 a San’t Eliában). + A Cagliari döntetlent ért el legutóbbi két bajnokiján, ennél több remije sorozatban a Serie A-ban 2021 novemberében és decemberében fordult elő (4). + A  Cagliari játékosai közül Zito Lovumbónak volt a legtöbb szerzett gólhoz közvetlen köze (7. ebből 4 gól, 3 gólpassz), emellett 36-szor kísérelte meg bevenni a kaput, 10-szer eltalálta a háló felületét, 97 labdaérintése volt az ellenfelek 16-osán belül és 21 beadása volt felépített akciót követően.

ATALANTA–BOLOGNA

A Bologna megnyerte legutóbbi két meccsét az Atalanta ellen, gólt sem kapva közben; az emiliaiak háromszor egymás után a Dea ellen először 1962–63 ban nyertek Fulvio Bernardinivel a kispadjukon, a legutóbbi legalább hármas kapott gól nélküli sorozatukat a nerazzurri ellen 1977 ás 1979 között produkálták (4). + Az Atalanta legutóbbi 7 bajnokija mindegyikét megnyerte a Gewiss Stadionban,  még sosem volt nyolcas hazai nyerősorozatuk az olasz élvonalban. + Joshua Zirkzee 9 gólt szerzett a bajnokságban, ő lehet a Bologna első külföldi játékosa, aki két számjegyű taláaltot jegyez a piros-kékek közül az első 23 meccsen egy szezonban Harald Nielsen után (21 1963–64-ben és 19 1962–63-ban.

NAPOLI–JUVENTUS

A Napoli megnyerte legutóbbi négy hazai bajnokiját a Juve ellen, Serie A-históriájáan egyszer sem nyert ötször egymás után otthon a rekordbajnok ellen. + A Juventus az egyetlen csapat, amely ellen az idényben még nem ítéltek 11-est, a legutóbbi klub, amelynek nem kellett büntetővel szembenéznie egy Serie A-szezoban, az Inter volt 2008–09-ben. + Dusan Vlahovics szerezte a legtöbb gólt (10) ebben a naptári évben az öt európai topbajnokságban (9 gól 7 bajnokin), a Juve történetében csak Cristiano Ronaldo szerzett több gólt egy esztendő januárjában és februárjában (11-et az első két hónapban 2020-ban).

Serie A, 27. forduló. Sport2 12:30 Hellas Verona–Sassuolo Calcio (kommentátor: Fülöp Marcell); AMC Mikro (Sport3) 15:00 (felv. Sport1 2:00) Empoli FC–Cagliari Calcio (kommentátor: Fülöp Marcell); Sport2 18:00 Atalanta BC–Bologna FC (kommentátor: Méhes Gábor); AMC Mikro (Sport3) 20:45 (felv. Sport1 0:00) SSC Napoli–Juventus FC (kommentátor: Haraszti Ádám)