Újabb FTC-csodára várva… • SportTV

Újabb FTC-csodára várva…

2024. 03. 24. 10:04    
Olvasási idő: 3 perc

A „maradék” három női BL-rájátszáscsata alkotja vasárnapi kézilabda-kínálatunk törzsét – benne a tavalyi döntős Fradi hátrányból induló franciaországi visszavágóval –, ám nem maradhat el a hétvége, no meg a hét közben történtek és közeljövő „verbális feldolgozása” sem a szokásos kézilabda-talkshow-ban.

Andreja Lekics kulcsszereplő lehet egy esetleges "bresti csodában" (Fotó: fradi.hu)

IKAST–BIETIGHEIM  

Az első mérkőzésen a Bietigheim háromgólos hátrányból jött fel a hajrában, s fordította végül 29–27-re a maga javára a mérkőzést. Az Ikast irányítója, a cseh Markéta Jerábková ötször talált be a kapuba, ezzel 93-ra növelte góljai számát, eggyel elmaradva a játéknap előtt a listavezető bresti Valerija Maszlovától. (Azóta a Vipers orosz klasszisa, Anna Vjahirjeva a DVSC ellen szerzett 10 találatával 103-ra növelte jegyzett góljai számát, s ezzel átvette a vezetést honfitársától.)
A „hét meccsének” kinevezett találkozón az Európa-liga legutóbbi két győztese méri össze tudását, az Ikast 2023-ban, a Bietigheim tavalyelőtt szerezte meg a második számú európai sorozat trófeáját.
A németek játékosa, Gabriele Moreschi a mezőny második leghatékonyabb kapusa 152 védéssel, amely 31%-os hatékonyságnak felel meg. Az Ikast mindössze egy vereséget szenvedett a BL-szezonban hazai pályán, a német együttes 7-ből négyszer vesztesen hagyta el a pályát idegenben. A Bietigheim először kerülne be a BL negyeddöntőjébe, a dán együttes hatodik szereplésére hajt, ám legutóbb a 2017–18-as idényben járt ott.
A párharc továbbjutója az Odensével mérkőzik meg oda-vissza a budapesti final four-szereplésért„Nem fogunk sok új dolgot letenni az asztalra. Ha olyan jól játszunk, amennyire csak tudunk, és ahogy ezt a szezonban már sokszor bebizonyítottuk, le tudjuk győzni Európa legjobb csapatait, köztük a Bietigheimet is. Tehát nagyon is azon múlik a továbbkerülés, hogy megtaláljuk a saját szintünket” – mondta Kasper Christensen, az Ikast Handbold vezetőedzője az EHF

 CSM BUCURESTI–KRIM  

A CSM az előző nyolc BL-kiírás mindegyikében eljutott legalább a negyeddöntőig. A bukaresti együttes aratta az első rájátszásnap legnagyobb különbségű sikerét, hat góllal verte meg a szlovénokat, amely a legnagyobb különbségű siker a két csapat találkozóin. A Krim az előző kiírás azonos szakaszában ugyancsak román csapattól vérzett el: összesítésben 54–53-ra maradt alul a szintén bukaresti Rapidtól. A CSM otthon még sosem kapott ki a Krimtől: öt eddigi találkozójuk mérlege 4 győzelem és egy döntetlen. Ennek a párosításnak a jobbik csapata a B-csoport győztesével, a Metzcel mérkőzik meg a negyeddöntőben.
„Az előző ljubljanai meccs végeredménye ellenére megértjük, mennyire fontos megőrizni az összpontosítást és az elszántságot. Itt az ideje, hogy pályára lépjünk, és megmutassuk, hogy megérdemeljük a helyet a negyeddöntőben. Tudjuk, hogy ellenfelünk mindent bele fog adni, amije van, de rajtunk múlik, hogy megengedjük-e nekik, hogy megmutassák, mire képesek. A szezonban eddig ez a legfontosabb hatvan perc nekünk a Bajnokok Ligájában” – nyilatkozta Elizabeth Omoregie, a CSM irányítója.

 BREST–FTC

A Brest az érdi első meccs második félidejében teljesített jobban, s végül a 30–28-cal kétgólos előnyt szerzett a bretagne-i visszavágóra. Valerija Maszlova és Andrea Lekics 9-9 gólt szerzett a találkozón. Maszlova jelenleg 94-gyel második a sorozat góllistáján, a Fradi legjobbja, Klujber Katrin 85-tel házi gólkirály. Ha a magyar kupagyőztes továbbjut, az ismétlés lenne tavalyról és összesen a 12. alkalom, a Brest mindössze másodszor kerülne a legjobb 8 közé. Az FTC még sosem nyert meccset Brestben, a két korábbi alkalommal 30­–25-re és 24–21-re kikapott. A párharc győztese a dán Esbjerggel küzd meg a negyeddöntőben.
„Otthon kell még jobban megtalálni a ritmusunkat, folytatni a hatékony védekező játékunkat. Minden lehetséges forgatókönyvet mérlegelnünk kell, az FTC ki akar majd próbálni dolgokat. Tehát mindenre fel kell készülni, hogy ne érjen meglepetés, és a megfelelő pozícióban maradjunk” – elemzett szakmailag Pablo Morel, a franciák vezetőedzője.
Az FTC honlapja megjegyzi: „közel egy éve a mostaninál sokkal szorultabb helyzetben sikerült továbbjutni, akkor is Franciaországban ráadásul, s ennek is azt az érzést kell erősítenie, hogy nincs még veszve semmi. Az esélyes ugyanakkor a Brest, amely immáron huszonkét meccses veretlenségi szériában van, vezeti hazája bajnokságát és talán egész Európa legjobb formájában lévő együttese.”
Abban kell reménykedni, hogy a lotharingiai csodát egy bretagne-i csoda is követheti – a debreceniek is csak egy hajszálra voltak szombaton egy kristiansandi szuperbravúrtól…

 NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, rájátszás, visszavágó. Sport1 13:45 Ikast Handbold–SG BBM Bietigheim (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Deli Rita); Sport1 15:45 CSM Bucuresti–Krim Mercator Ljubljana (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Deli Rita); Sport1 17:45 Brest-Bretagne Handball–FTC-Rail Cargo Hungaria (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Deli Rita).
Sport1 19:30 Harmadik Félidő kézilabda-talkshow (műsorvezető: Petur András, állandó vendégek: Borsos Attila és Deli Rita)