Nagy lecke a 4-szeres vb-győztesnek • SportTV

Nagy lecke a 4-szeres vb-győztesnek

2017. 11. 10. 08:51    
Olvasási idő: 2 perc

A legérdekesebbnek ígérkező európai pótselejtezőt és egy igazi futballklasszikust kínálunk péntek estére-kora éjszakára élőben, s mellette még felvételről egy kiválónak ígérkező mérkőzést.

SVÉDORSZÁG–OLASZORSZÁG

Meglehetősen nagy múltú párharc újabb állomásaként játsszák a solnai Friends Arenában a svéd-olasz pótselejtezőt. 105 esztendeje mérkőztek meg először, méghozzá tétmeccsen, a stockholmi olimpián 1:0-ra nyertek az olaszok. Azóta még 11 tétmérkőzésen csaptak össze, ebből összesen kettőt nyertek meg a skandinávok, az 1984-es Eb-selejtezőkön kapták el oda-vissza az akkor éppen világbajnok squadra azzurrát. Az azóta eltelt 34 esztendőben újabb 10 találkozót vívtak – volt köztük két újabb Eb-selejtező és 3 Eb-döntős csoportmeccs is –, amelyeken a háromkoronások egyetlen remire voltak képesek az itáliaiak 9 győzelme mellett. (Csak érdekességképpen: vb-döntős csoportmeccsük már kettő is akadt – 1950-ben 3:2-es svéd, 1970-ben 1–­0-s olasz győzelemmel –, a selejtező fázisban viszont most találkoznak először.) A jelen kvalifikációs sorozatban a svédek a franciák mögött 4, az olaszok a spanyolokat követve 3 ponttal lettek csoportmásodikak. Az egyszeres ezüstérmes, kétszeres 3. északiak legutóbb 2006-ban jártak vb-n, a négyszeres világbajnok, kétszeres döntős déliek legutóbb az 1958-as, svédországi tornát hagyták ki, az azóta megrendezett 14 világbajnokság mindegyikén szerepeltek a 16-osról 32-esre nőtt létszámú csúcseseményen. Ami a két válogatott pótselejtezős históriáját illeti, az olaszok egyetlen egyszer kényszerültek erre az útra, az 1998-as vb-re az oroszok legyőzésével (1–1, 1–0) jutottak ki. A sárga-kékek a legutóbbi két nagy torna előtt „pótselejteztek”, az előző vb-t megelőzően elbuktak a portugálokkal (0–1, 2–3) szemben, majd a tavalyi Eb-re a dánok legyőzésével (2–1, 2–2) jutottak ki. A múlt, a tradíció, a korábbi eredmények mind-mind itáliai sikert sejtetnek, a svédeknek minimum egy-, de inkább kétgólos sikerrel kellene megtörniük a 34 esztendős rossz sorozatukat, hogy reményeik legyenek a továbbjutásra a hétfői milánói visszavágón.

ANGLIA–NÉMETORSZÁG

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

A válogatottak históriájának egyik nagy klasszikusa az angol-német. A két válogatott vívott már egymással világbajnoki döntőt (angol sikerrel), vb- és Eb-elődöntőt (német sikerekkel, egyformán 11-esekkel), negyeddöntőt is mindkét csúcstornán (ugyancsak német továbbjutásokkal) az 1930-as első összecsapásuk óta. Az örök mérleg szinte tökéletes egyensúlyban áll: 31 mérkőzésből 13-13 alkalommal nyertek, 5 remi mellett, az angolok 51, a németek 52 gólt értek el. Ugyanakkor az angolok hazai pályán 1975 óta, azaz 44 esztendeje nem tudták legyőzni az előbb nyugat-, majd össznémet válogatottat! A régi Wembley búcsúmérkőzése, 2000 októbere óta a két országban 7 mérkőzést játszottak, ebből az első hatot (!) a vendég csapat nyerte, idén márciusban Dortmundban a búcsúzó Podolski csodagóljával törte meg Joachim Löw csapata ezt a fura sorozatot. Azt a meccset is élőben közvetítettük a sporttévében, ezt is ugyanúgy láthatják a futballhívek, márpedig mind az angol, mind a német focinak nagy a rajongótábora hazánkban is. (Aki meg a franciákért szurkol, az a svéd-olasz vb-pótselejtező után megnézheti a csúsztatva sugárzott francia-walesi találkozót, a tavalyi Eb-ezüstérmes és elődöntős összecsapását.)

Sport1 20:30 Svédország–Olaszország vb-pótselejtező (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila és Nyilasi Tibor); Sport2 21:00 Anglia–Németország felkészülési mérkőzés (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport1 23:00 Franciaország–Wales felkészülési mérkőzés (felv., kommentátor: Matuz Krisztián)