Fucsovics ellenfélre vár • SportTV

Fucsovics ellenfélre vár

Sport TV avatar Sport TV 2018. 10. 02. 01:00    
Olvasási idő: 3 perc

Kedden terveink szerint a japán fővárosból 4, a kínaiból 5 mérkőzéssel jelentkezünk az ATP 500-as tornáról. Pekingben éljátékosunk, Fucsovics Márton szép, szettveszteség nélküli győzelemmel kezdett, kedden nem lép pályára, viszont kiderül, hogy a verseny 12 évvel ezelőtti győztese, a ciprusi Markosz Bagdatisz vagy az év egyik felfedezettje, az olasz Marco Cecchinato lesz az ellenfele szerdán.

TOKIÓ

Időrendben először megint a japán fővárost kapcsoljuk, magyar idő szerint hajnali 5 órakor. A „napi felhozatal” kiválónak ígérkezik, láthatunk három kiemeltet és a viadal egyetlen háromszoros Grand Slam-győztes indulóját is.
Elsőként a 8. kiemelt francia Richard Gasquet (a világranglistán 25.) játszik az amerikai Denis Kudlával (vlr.: 65.). Gasquet nemcsak sokkal tapasztaltabb, hanem nagyobb kvalitású teniszező is a selejtezőből a táblára kerülő amerikainál: ez lesz a 715.(!) meccse a profi körversenyen, míg Kudlának csak a 112. A francia fiú eddig 15 ATP-versenyt nyert meg, Kudla egyet sem. Noha az ukrán születésű amerikai is már nyolc éve rója a világot a körversennyel, ez csak az első találkozó lesz a két játékos között.
A második párban lép fel a korábbi háromszoros Grand Slam-bajnok Stan Wawrinka (vlr.: 74.), aki a speciális szabad kártyát kapó amerikai Taylor Fritzcel játszik. Ezt olyan játékosok kapják, akik ranglistás helyük alapján nem jogosultak a főtáblára (itt a francia Paire az 55. helyével volt az utolsó alanyi jogon induló, Fritz a 60. jelenleg), de az előző héten olyan jól szerepeltek, hogy amiatt nem érték el a selejtezőt. Márpedig Fritz Csengtuban elődöntőzött (csak a későbbi győztes Fogninitól kapott ki), ezért kaphatta meg a különleges indulási jogot.  A két játékos korábban egyszer csapott össze, tavalyelőtt Wimbledonban az első körben, akkor a helvét négy szettben győzött úgy, hogy a vesztes játszmája rövidítéses volt.
A harmadik mérkőző párt az első kiemelt Marin Cilic (vlr.: 6.) és a német Jan-Lennard Struff (vlr.: 56.) alkotja. Az esélyek egyértelműek annak ellenére, hogy a horvát klasszis néha hajlamos a megmagyarázhatatlan formahanyatlásokra. A két fiú egyszer játszott egymással, még négy és fél éve Sydneyben, ahol a 32 között lejátszottak három 6:3-as szettet, amelyekből kettőt a horvát nyert meg.
Az Arena1 műsorát az év egyi legnagyobb kiugrója, a görög Szefanosz Cicipasz (vlr.: 14., 5. kiemelt) játssza az egyi helyi hőssel, Daniel Taróval (vlr.: 72.). A ciprusi születésű, Athénban élő 20 éves fiatalember most először mérkőzik meg a nála öt esztendővel idősebb, New Yorkban született, Bradentonban élő japánnal.

PEKING

Juan Martín del Potro célja a jubileumi, 15. pekingi torna megnyerése (Fotó: Getty Images)

A kínai fővárosban később, magyar idő szerint fél 7-kor kezdenek. Férfi-női vegyes verseny lévén, valószínűleg felváltva kapcsoljuk a 2. pályát (Lótusz Stadion) és a centert (Nemzeti Teniszstadion). Az első párban az előbbin játsszák a Fernando Verdasco (vlr.: 28.)–Gael Monfils (vlr.: 39.) mérkőzést. (a spanyol 34, a francia 32 éves). 2008 óta négyszer csaptak össze, az első három csatából Monfils, a legutóbbi, tavalyi dubaji negyeddöntő ötközetből Verdasco került ki győztesen.
A második meccsen láthatjuk az első kiemelt, pazar formában játszó Juan Martín del Potrót (vlr.: 3.) a spanyol Albert Ramos-Vinolas (vlr.: 50.). Az argentin klasszis az US Open Djokovics ellen elvesztett döntője óta először lép pályára. Az idén már nyert 250-es tornát (Acapulco), 1000-est (Indian Wells), most ráhajt az 500-as sikerre is. Vele azonos évjáratú spanyol ellenfelével eddig kétszer játszott, érdekesség, hogy mindkétszer Grand Slam-tornán. 2013-ban Wimbledonban és az idén a Roland Garroson egyaránt szettveszteség nélkül nyert a tandili óriás, mindkettőben akadt egy szoros, 7:5-ös játszma is.
Ezután a centerpályán maradva az amerikai Ryan Harrison sérülés miatt szerencsés vesztesként a mezőnybe kerülő honfitársa, Tennys Sandgren  (vlr.:59.) és a 3. kiemelt Grigor Dimitrov (vlr.: 8.) mérkőzése következik. A két versenyző először találkozik a touron.
Negyedik párosításként megmutatjuk a Lótusz Stadionból, hogy ki lesz Fucsovics Marci szerdai ellenfele. Erre a veterán Markosz Bagdatisz (vlr.: 115.) és az idén az élmezőnybe betörő Marco Cecchinato (vlr.: 22.) egyike szerez jogot. A hét évvel fiatalabb, későn érő olasz tavalyelőtt Bukarestben egyszer már simán megverte (6:2, 6:4) a mindenhol népszerű, Pekingben még 12 éve győztes ciprusit.

A nap záró mérkőzését a Sport2-n a spanyol Roberto Bautista Agut (vlr.: 26.) jássza a második kiemelt Alexander „Sascha” Zverevvel  (vlr.: 5.). Ők 2013 óta négyszer is megmérkőztek, összesítésben 2-2-re állnk úgy, hogy a korábbi két meccsüket a spanyol, a legutóbbi kettőt  egyaránt tavaéy  a német nyerte

ATP 500-as versenyek, 1. forduló. Sport1 5:00-től Tokió (kommentátor: Fazekas Erzsébet és Ágai Kis András), Sport2 6:30-tól Peking (kommentátor: Kaplár F. József)