Del Potro orosz akadály előtt

Sport TV avatar Sport TV 2018. 10. 03. 01:58    
Olvasási idő: 2 perc

Már a nyolcaddöntőket játsszák a két ázsiai főváros ATP 500-as tornáján. Tokióban a hazai kedvenc, a korábbi bajnok léphet egyet előbbre, Pekingben az első kiemeltre vár nehéz ellenfél. Fucsovics Márton mérkőzésére az olasz Cecchinato ellen még várni kell egy napot.

Bisikori hat év után újra tokiói elsőségre végyik (Fotó: Getty Images)

TOKIÓ

Elsőként hajnali ötkor a parádés képességű, de mentálisan roppant labilis Nick Kyrgiost (a világranglistán 27.) mutatjuk egy szabad kártyás hazai versenyző, Nisioka Josihito (vlr.: 95.) ellen. A két játékos már kétszer találkozott korábban, de csak egyszer, a tavalyi atlantai elődöntőben a touron. Akkor az ausztrál döntő szett 6:3-ra nyert. Korábban, 2014-ben szintén az USA-ban, Savannah-ban meccseltek, egy challengerverseny nyolcaddöntőjében, azon Kyrgios játszmaveszteség nélkül győzött.
A második párban is lsz egy ausztrál, Matthew Ebden (vlr.: 48.), aki a második kiemelt dél-afrikai Kevin Anderson (vlr.: 9.) ellen lép pályára. A kétszeres GS-döntős Anderson már kétszer megverte korábban az auszit, igaz, meglehetősen régen, 2012-ben és 2013-ban San Josében és Atlantában. Az előzóben két sima, nagy különbségű szettben, másodjára egy rövidítésben elvesztett játszma után szintén két sima szettben.
A harmadik mérkőző kettős régi ismerős. A francia Benoit Paire (vlr.: 63.) és a hazaiak első számú kedvence, a 4. kiemelt Nisikori Kej (12.) 2012 óta már hatszor játszott egymással, a japán 4–2-re vezet párharcukban.  A féltucat meccsből három esett Grand Slam-tornára, kettő ötszettes nagy csatában dőlt el (a 2015-ös US Openen a francia, idén a Roland Garroson a japán volt a jobb) és Tokióban is megküzdöttek már: 2015-bn az elődöntőben Paire nyert 1:6, 6:4. 6:2-re, majd a döntőben kikapott Wawrinkától, aki most is versenyben van a japán fővárosban.
A negyedik meccsre  jut japán is, meg kiemelt is. Előbbi, Vatanuki Joszuke (vlr.: 273.), utóbbi a 6.-ként rangsorolt Milos Raonic (vlr.: 20.). A két versenyző még nem játszott korábban, a kanadai természetesen nagyságrendekkel esélyesebb a selejtezőből feljutott hazai játékosnál, főként ha jól megy neki legfőbb ütésfajtája, az adogatás.

PEKING

Juan Martín del Potro az orosz Karen Hacsanov ellen harcolhatja ki újabb pekingi negyeddöntőjét (Fotó: Getty Images)

A kínai fővárosban később, magyar idő szerint fél 7-kor kezdenek, méghozzá kelet-európai rangadóval. A két résztvevő a korábbi Dk-győztes, a selejtezőből érkező szerb  Dusan Lajovics  (vlr.: 55.), a másik a 3. kiemelt bolgár Grigor Dimitrov (vlr.: 8.). Tavalyelőtt Csengtuban a nyolcaddöntőben játszottak már, akkor Dimitrov szoros csatában, 7:6, 6:4-re győzött.
A második meccsen az 5. kiemelt angol Kyle Edmund (vlr.: 16.) játszik a selejtezős olasz Matteo Berettinivel (vlr.: 58.).  Hivatalos mérkőzésük a touron még nem volt, de 2015-ben a római mesterverseny selejtezőjében már összecsaptak, akkor az angol két 6:3-as szettben győzött.
Ezután ottmaradunk a Lótusz Stadionban, ahol egy másik szerb, Filip Krajinovics (vlr.:36.) mérkőzik meg a veterán Feliciano Lópezzel (vlr.: 72.). Előbbi Mischa Zverevet, utóbbi a több nyerőesélyt elszalasztó Borna Coricot búcsúztatta az első körben, korábban nem játszottak egymással.)
A nap zárásaként az első kiemelt Juan Martín Del Potrót (vlr.: 4.) mutatjuk meg, már a Nemzeti Teniszstadionból.  Az argentin óriás az orosz Karen Hacsanovval (vlr.: 24.) csap össze, akit idén az év elején kétszer is legyőzött. Először az aucklandi 250-es torna negyeddöntőjében egy rövidített és egy 6:4-es játszmában, másodjára az ausztrál open második fordulójában, négyszettes meccsen amelynek a középső két játszmája rövidítésben dőlt el, egyszer egyik, másszor a másik oldalra, a két szélső viszont a dél-amerikaié volt, egyformán 6:4-re.
Abból, hogy eddig nem került elő Fucsovics Marci neve, nyilvánvaló: éljátékosunk az olasz Marco Cecchinatóval csak csütörtökön játssza le második fordulós mérkőzését, amelynek tétje már a negyeddöntő lesz.

ATP 500-as versenyek, 2. forduló. Sport1 5:00-től Tokió (kommentátor: Gyulai Miklós), Sport2 6:30-tól Peking (kommentátor: Kaplár F. József)

Cookie beállítások