Del Potro orosz akadály előtt • SportTV

Del Potro orosz akadály előtt

Sport TV avatar Sport TV 2018. 10. 03. 01:58    
Olvasási idő: 2 perc

Már a nyolcaddöntőket játsszák a két ázsiai főváros ATP 500-as tornáján. Tokióban a hazai kedvenc, a korábbi bajnok léphet egyet előbbre, Pekingben az első kiemeltre vár nehéz ellenfél. Fucsovics Márton mérkőzésére az olasz Cecchinato ellen még várni kell egy napot.

TOKIÓ

Elsőként hajnali ötkor a parádés képességű, de mentálisan roppant labilis Nick Kyrgiost (a világranglistán 27.) mutatjuk egy szabad kártyás hazai versenyző, Nisioka Josihito (vlr.: 95.) ellen. A két játékos már kétszer találkozott korábban, de csak egyszer, a tavalyi atlantai elődöntőben a touron. Akkor az ausztrál döntő szett 6:3-ra nyert. Korábban, 2014-ben szintén az USA-ban, Savannah-ban meccseltek, egy challengerverseny nyolcaddöntőjében, azon Kyrgios játszmaveszteség nélkül győzött.
A második párban is lsz egy ausztrál, Matthew Ebden (vlr.: 48.), aki a második kiemelt dél-afrikai Kevin Anderson (vlr.: 9.) ellen lép pályára. A kétszeres GS-döntős Anderson már kétszer megverte korábban az auszit, igaz, meglehetősen régen, 2012-ben és 2013-ban San Josében és Atlantában. Az előzóben két sima, nagy különbségű szettben, másodjára egy rövidítésben elvesztett játszma után szintén két sima szettben.
A harmadik mérkőző kettős régi ismerős. A francia Benoit Paire (vlr.: 63.) és a hazaiak első számú kedvence, a 4. kiemelt Nisikori Kej (12.) 2012 óta már hatszor játszott egymással, a japán 4–2-re vezet párharcukban.  A féltucat meccsből három esett Grand Slam-tornára, kettő ötszettes nagy csatában dőlt el (a 2015-ös US Openen a francia, idén a Roland Garroson a japán volt a jobb) és Tokióban is megküzdöttek már: 2015-bn az elődöntőben Paire nyert 1:6, 6:4. 6:2-re, majd a döntőben kikapott Wawrinkától, aki most is versenyben van a japán fővárosban.
A negyedik meccsre  jut japán is, meg kiemelt is. Előbbi, Vatanuki Joszuke (vlr.: 273.), utóbbi a 6.-ként rangsorolt Milos Raonic (vlr.: 20.). A két versenyző még nem játszott korábban, a kanadai természetesen nagyságrendekkel esélyesebb a selejtezőből feljutott hazai játékosnál, főként ha jól megy neki legfőbb ütésfajtája, az adogatás.

PEKING

Juan Martín del Potro az orosz Karen Hacsanov ellen harcolhatja ki újabb pekingi negyeddöntőjét (Fotó: Getty Images)

A kínai fővárosban később, magyar idő szerint fél 7-kor kezdenek, méghozzá kelet-európai rangadóval. A két résztvevő a korábbi Dk-győztes, a selejtezőből érkező szerb  Dusan Lajovics  (vlr.: 55.), a másik a 3. kiemelt bolgár Grigor Dimitrov (vlr.: 8.). Tavalyelőtt Csengtuban a nyolcaddöntőben játszottak már, akkor Dimitrov szoros csatában, 7:6, 6:4-re győzött.
A második meccsen az 5. kiemelt angol Kyle Edmund (vlr.: 16.) játszik a selejtezős olasz Matteo Berettinivel (vlr.: 58.).  Hivatalos mérkőzésük a touron még nem volt, de 2015-ben a római mesterverseny selejtezőjében már összecsaptak, akkor az angol két 6:3-as szettben győzött.
Ezután ottmaradunk a Lótusz Stadionban, ahol egy másik szerb, Filip Krajinovics (vlr.:36.) mérkőzik meg a veterán Feliciano Lópezzel (vlr.: 72.). Előbbi Mischa Zverevet, utóbbi a több nyerőesélyt elszalasztó Borna Coricot búcsúztatta az első körben, korábban nem játszottak egymással.)
A nap zárásaként az első kiemelt Juan Martín Del Potrót (vlr.: 4.) mutatjuk meg, már a Nemzeti Teniszstadionból.  Az argentin óriás az orosz Karen Hacsanovval (vlr.: 24.) csap össze, akit idén az év elején kétszer is legyőzött. Először az aucklandi 250-es torna negyeddöntőjében egy rövidített és egy 6:4-es játszmában, másodjára az ausztrál open második fordulójában, négyszettes meccsen amelynek a középső két játszmája rövidítésben dőlt el, egyszer egyik, másszor a másik oldalra, a két szélső viszont a dél-amerikaié volt, egyformán 6:4-re.
Abból, hogy eddig nem került elő Fucsovics Marci neve, nyilvánvaló: éljátékosunk az olasz Marco Cecchinatóval csak csütörtökön játssza le második fordulós mérkőzését, amelynek tétje már a negyeddöntő lesz.

ATP 500-as versenyek, 2. forduló. Sport1 5:00-től Tokió (kommentátor: Gyulai Miklós), Sport2 6:30-tól Peking (kommentátor: Kaplár F. József)