Rajtol a legnagyobb profi darts „tömegverseny” • SportTV

Rajtol a legnagyobb profi darts „tömegverseny”

Sport TV avatar Sport TV 2019. 03. 01. 11:43    
Olvasási idő: 2 perc

A darts Premier League-je után nálunk látható a "darts FA-kupája” is. Legalábbis ezen a néven emlegetik a sportág legnagyobb létszámú, de csupán háromnapos viadalát, a 160 versenyzőt a színpad(ok)ra állító US Opent.

A hasonlat sok tekintetben megállja a helyét. Egyrészt a legnagyobbaktól a legkisebbekig elindulnak rajta – a PL résztvevői az exeteri este után azonnal továbbutaztak Mineheadbe, a Batley’s Resortba – , ugyanakkor részvételi lehetőséget kapnak a több selejtező rostán áteső amatőrök legjobbjai is.  Itt is érvényesül a „lépcsőzetes” belépés elve – a kiemelt 32 játékos csak a 3. körben kapcsolódik be – , és itt is sűrűn lőfordulnak nagy meglepetések, „óriásölések” is. Erre jó példa a tavalyi viadal is. A győzelmet ugyan a favoritok egyike, Gary Anderson szerezte meg, ám a fináléban ellenfele az ausztrál Corey Cadby volt, aki sosem ment még egy fordulónál többet a vb-n, a tavalyi világranglistán az év végén 63. lett (jelenleg a 64.), ennek ellenére a versenyen többek közt Martin Schindler, Chris Dobey és Gerwn Price is a legyőzött ellenfelei közé került a döntőig vezető úton. Az emlegetett „óriásölések” egyik példájaként a csúcsfavorit Michael van Gerwen az első mérkőzésén kiesett, honfitársa, Jeffrey de Zwaan 10–8-ra győzte le.
A verseny az első napon kicsit nehezen áttekinthető, hiszen párhuzamosan 8 színpadon folynak a mérkőzések, s mindegyiken játszanak első, második, sőt harmadik fordulós mérkőzéseket is. (Az első és második kör mérkőzései 6 nyert legig,  a harmadiktól a negyeddöntőig 10-ig, az elődöntő és a fimálé három találkozója 11-ig tart.) Mindegyik színpadra 12 mérkőzést írtak ki az első napra, amely két programrészre (session) tagolódik, az elsőt 13:45-től, a másodikat 20 órától közvetítjük élőben.
A címvédő Gary Anderson is ott lesz a mezőnyben, ez lesz az első fellépése azóta, hogy január végén visszalépett a Premier League küzdelmeitől. Néhány jónak ígérkező párosítás az első napra kiírt 96 összecsapásból: Luke Humphries (angol)–Vincent van der Voort (holland), Toni Ancinas (spanyol)–Nathan Aspinall (angol), Richard North (angol)–Ronny Huybrechts (belga). A Premier League-résztvevők – egy pihenőnapot kapván – a harmadik forduló délutáni mérkőzésein szállnak be a küzdelembe.

DARTS UK OPEN. Sport1 13:45 és 20:00 az első játéknap mérkőzései az 1., 2. és 3. fordulóból (kommentátor: Bartha Zoltán és Fülöp László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd és Vereczkey Lajos)