Latin óriások a kicsik ellen • SportTV

Latin óriások a kicsik ellen

Sport TV avatar Sport TV 2019. 03. 26. 11:15    
Olvasási idő: 3 perc

Végéhez ér az európai válogatottak első hatnapos fesztiválja, az utolsó játéknapon két ex Európa-bajnok is fellép, Spanyolország és Olaszország. Mindketten „futballtörpék” ellen lépnek pályára, s nagy meglepetés lenne, ha nem aratnának többgólos győzelmet. Késő este afféle csemegeként megmutatjuk az ötszörös világbajnok brazilok vendégjátékát Prágából, s természetesen nem maradhat el a napot összegző összefoglaló műsor sem.

Sergio Ramos győztes gólt eredményező 11-ese a norvégok hálójában. A Real védőjátékosa a spanyolok elmúlt hat találkozójából ötször is eredményes volt, a 113. válogatott meccsén tovább folytathatja a gólgyártást (Fotó: Getty Images)

ÖRMÉNYORSZÁG–FINNORSZÁG (J-csoport)

Nem túl hosszú az örmény–finn találkozások listája. A két válogatott egy-egy pár mérkőzést váltott a 2004-es Eb-re és a 2006-os világbajnokságra selejtező sorozat közepette. Előbbin kettős finn győzelem (2–0, 3–1) született, utóbbin a jereváni 0–0-t egy szűk 1–0-s hazai siker követte Helsinkiben. Ebben a sorozatban mindketten vereséggel rajtoltak. Az örmények a bosnyákoktól kaptak ki 2–1-re úgy, hogy a hosszabbításban szerezték meg a szépítő gólt első számú sztárjuk, Henrih Mhitarjan révén. Ugyanez nem sikerült a finneknek, így ők 2–0-ra veszítettek Udinében.
A vendég válogatott a parádés Nemzetek Ligája-szereplés (az első négy meccs mindegyikét megnyerte, kapott gól nélkül) a Athénban „indult hanyatlásnak, a 0–2 után a következő négy mérkőzésből csak egyet, a svédek elleni felkészülésit nyerte meg 1­–0-ra, a többit egytől egyig elvesztette.
A két csapat szereplése nagyban függ első számú frontemberük és egyben góllövőjük formájától. Mhitarjan, az Arsenal támadó középpályás 83 találkozón 27 gólt szerzett eddig, a szintén Angliában, a másodosztályú Norwichban légióskodó támadó, Teemu Pukki 70/15-nél tart. Megkockáztatjuk: amelyikül kedden kora este betalál, három ponthoz is segítheti együttesét.

MÁLTA–SPANYOLORSZÁG (F-csoport)

Ha már Málta és Spanyolország, no meg Eb, akkor a futballtörténetet kicsit is ismerőknek azonnal egy bő 35 esztendős mérkőzés ugrik be: 1983. december 21-én Sevillában a spanyolok 12–1-re(!) verték meg a máltaiakat. A meccs előtt a 7. csoportban a hollandok gólkülönbsége +16 volt, a spanyoloké +5. Azaz 11 gólos győzelemre volt szükségük, hogy megelőzzék a narancsmezeseket – mit ád ég, éppen annyira nyertek! (Aztán meg sem álltak a következő évben az Eb-ezüstig, Tulipánföldön meg azóta is orbitális csalást emlegetnek – bizonyíthatatlanul…)
Persze ez a győzelem csak az extrém gólkülönbsége miatt lóg ki a spanyol–máltai mérkőzések sorából, a további ötöt (mind vb-, ill. Eb-selejtező volt) is mind a furia roja nyerte meg, összesítve – a 12–1-gyel együtt –  28–3-as gólkülönbséggel. A Ta’Qaliban azért szűkebbek voltak a különbségek: 1983-ban (7 hónappal a gólszüret előtt) csak 3–2-re, 1989-ben 2–0-ra, 1996-ban 3–0-ra nyert a vendégcsapat.
Luis Enrique a több mint 40 kipróbált játékos után még mindig nem nagyon találja igazi kezdőjét, ám az igazi probléma a pazar csatárkínálat ellenére a helyzetkihasználással van. Bármilyen masszív is a norvég védelem, a spanyolok a nyitó selejtezőjükön két számjegyű gólig is eljuthattak volna, ha koncentráltabbak, végül aztán örülhettek a nagy nehezen, 11-essel elért győztes találatnak, a szűk 2–1-nek.
Málta közben „sporttörténeti” sikert aratott a Ta ’Qaliban a feröeriek ellen, ugyancsak 2–1-gyel, először győzte le az északi szigetország együttesét. Azért senkinek se legyen kétsége afelől, hogy a második találkozó után nem áll majd teljes holtversenyben a két csapat az F-csoport táblázatán.

 

OLASZORSZÁG–LIECHTENSTEIN (J-csoport)

Ciro Immobile védheti meg a csatárok becsületét. Legalább dupláznia kellene, hogy ne egy védő, Chiellini legyen a jelenlegi válogatott házi gólkirálya… (Fotó: Getty Images)

A harmadik hivatalos olasz–liechtensteini mérkőzést játsszák a parmai Ennio Tardini Stadionban. A korábbi kettő nem is volt olyan régen, éppen az előző Eb-kvalifikáció során szintén csoporttársak voltak. Akkor Vaduzban 4–0-ra, Udinében 5–0-ra nyert a squadra azzurra. Az akkori 9 gólt szerző 7 játékos (Belotti hármat jegyzett) közül most csak ketten, Federico Bernardeschi és Ciro Immobile tagjai a keretnek, s szerezhetnek újabb gól(oka)t a nagyhercegség csapata ellen. Ami azt illeti, sokgólos játékosok nem igen vannak a mostani válogatottnak, a keret házi gólkirálya a védő(!) Chiellini 8, őt Immobile és a 36(!) évesen újra behívott Qiagliarella követi 7-7 góllal, a következő legeredményesebb játékos pedig egy újabb védő, Bonucci 6  találattal. A többi mezőnyjátékos közül nincs kétgólosnál eredményesebb. Most itt az alkalom a gólstatisztikák  átírására. Csak reménykedésképpen jegyezzük ide: a squadra azzura históriájának legnagyobb különbségű győzelmét a londoni olimpián – nem a 2012-esen, az 1948-ason –  az Egyesült Államok ellen aratta egy 9:0-val. Hátha…

Késő este felvételről megmutatjuk a brazilok vendégjátékát a prágai Sinobo Stadionban, a volt Eden Arenában, a Slavia otthonában. Nem túl sűrűn látogat a tetracampeao Közép-Európába, legutóbb 2014 novemberében Bécsben járt, és 2–1-re győzött. A csehek a wembleyi 0–5 után alighanem örülnének, ha megúsznák ennyivel. Igaz, a brazilok sem mutattak csúcsformát szombaton: Portóban a Dragaóban mindössze 1–1-re végeztek Panamával…

Kapcsolódó

AZ EB-SELEJTEZŐK 6. NAPJÁNAK PROGRAMJA

18:00   Örményország–Finnország (J-csoport, Sport1 17:45)
20:45   Írország–Grúzia (D-csoport)
20:45   Svájc–Dánia (D-csoport)
20:45   Málta–Spanyolország (F-csoport, Sport1 20:30)
20:45   Norvégia–Svédország (F-csoport)
20:45   Románia–Feröer (F-csoport)
20:45   Bosznia-Hercegovina–Görögország (J-csoport)
20:45   Olaszország–Liechtenstein (J-csoport, Sport2 20:30)

EB-selejtezők. Sport1 17:45  Örményország–Finnország (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Kemenes Szabolcs); Sport1 20:30 Málta–Spanyolország (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Kemenes Szabolcs); Sport2 20:30  Olaszország–Liechtenstein (kommentátor: Fülöp László);  Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Faragó Richard és Fülöp László, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Kemenes Szabolcs). Felkészülési mérkőzés. Sport2 22:45 Csehország–Brazília (kommentátor: Petur András)