Újra Eb-selejtezők, hibátlan listavezetőkkel • SportTV

Újra Eb-selejtezők, hibátlan listavezetőkkel

Sport TV avatar Sport TV 2019. 09. 05. 09:08    
Olvasási idő: 3 perc

Hat nap híján három hónappal az előző, a tizedik Eb-selejtezős játéknap után jön a következő. A nap kilencmeccses választékának egyharmadát közvetítjük élőben, lesz elmaradhatatlan gólösszefoglaló és éjféltől szokás szerint nálunk is láthatják a magyar válogatott mérkőzését. a podgoricai felkészülési találkozót.

Az első csoportrangadón, a svédek ellen háromszor ünnepelhettek gólt a spanyolok. Vajon Bukarestben hányszor borulhatnak így össze? (Fotó: Getty Images)

ÖRMÉNYORSZÁG–OLASZORSZÁG  (J-csoport)

Az olaszok az első négy játéknap után hibátlanok, Roberto Mancini együttese ráadásul 13 gólt rúgott és csupán egyet kapott négy mérkőzésén. A vb-selejtezők kudarca után kinevezett új kapitány elsőéves mérlege csupán három győzelem, öt döntetlen és három vereség volt (a mindig erős Argentínától, a bő egy hónappal később veretlenül világbajnoki címet szerző Franciaországtól és az akkor még csak Eb- most emellett már NL-címvédő Portugáliától), ezt követte ebben az évben a négy selejtező, négy győzelemmel.

Az örmények viszont a minden újságíró számára nyelvtörő nevű kapitány, Armen Gjulbudagjanc (nem irigyeljük érte Méhes Gábor kommentátorunkat sem…) irányításával két vereséggel kezdett, ám aztán egy Liechtenstein elleni hazai és egy athéni 3–0-s győzelemmel folytatta a csoportban – a megszerzett 6 pont jelenleg a 3. helyre elég a J-jelű szextettben. Ráadásul a két csapat múltjában is van egy figyelmeztető eredmény a squadra azzurra számára. A 2014-es vb-selejtezőkön Nápolyban csupán 2–2-t ért el, aztán Jerevánban 3–1-gyel váltotta valóra a papírformát. Azon a két meccsen nemcsak szerepelt, hanem be is talált a kapuba Henrik Mhitarjan. Aki tehát az olaszok elleni három örmény gólból kettőt egymaga jegyez. S aki momentán éppen Itáliában légióskodik, az Arsenal kölcsönjátékosaként az AS Romában…

ROMÁNIA–SPANYOLORSZÁG (F-csoport)

Csoportrangadó a javából, a jelenlegi második fogadkja a listavezetőt. Persze, Cosmin Contra együttese már öt pontot elhagyott útközben, szemeben a spanyolokkal, akik a „latin testvér” olaszokhoz hasonlóan százszázalékosok.
A hazai gárda a 2017 eleje óta megvívott 13 otthoni meccséből egyetlenegyet vesztett el (Hollandia ellen 0–3), de az is felkészülési találkozó volt, tétmeccsen közel 3 éve kapott ki legutóbb Lengyelországtól 2016 novemberében, vb-selejtezőn.

Spanyolországnak Romániában még egyszer sem sikerült győznie, három bukaresti és két craiovai meccsén (mind vb-, illetve Eb-selejtező volt) két remi mellett háromszor kikapott.

A Nápolyban légióskodó Fabián Ruiz lassan kezd beeépülni a spanyol nemzeti tizenegybe (Fotó: Getty Images)

Annál nagyobb Roberto Moreno, a korábbi segítőből lett első számú szakvezető feladata, aki hivatalosan most irányítja  először az együttest. (Korábbi főnöke, Luis Enrique családi tragédiája – 8 éves kislánya rákbetegségben hunyt el – miatt visszavonult a csapat vezetésétől, egyelőre nem tudni, véglegesen-e vagy csak időlegesen.) A spanyol keret személyi összetétele több mint érdekes. A három gigaklubból (Barca, Real, Atlético) csupán összesen hat játékost delegál a kapitány a keretbe, amelybe a legtöbb játékost (3) így a Valencia adja. A furia roja esetleges sikerével már gyakorlatilag kvalifikálja is magát a sok helyszínes Eb-finálé 24-es mezőnyébe,

ÍRORSZÁG–SVÁJC (D-csoport)

Mick McCarthytól a két évtizeddel ezelőtti si kerek megismétlését várják az ír szurkolók (Fotó: Getty Images)

Három veretlen együttes is van még a csoportban, eltérő meccsszámmal, amit a helvétek nyári NL-négyes döntős szereplése okoz. A vesztett pontok felől közelítve a listavezető írek (4 mérkőzés) és a svájciak (2) két-két, a dánok (3) négy pontot hullajtottak el eddig.

A hazai együttes ebben a naptári évben váltott kapitányt, a nyolcvanas-kilencvenes évek sikercsapatának egyik oszlopa Mick McCarthy vette át az irányítást a északír Martin O’Neilltől, aki a Nottingham Forest menedzsere lett. A volt középhátvéd vezetésével eddig csak Eb-selejtezőt játszott az együttes, amely négy mérkőzésén csupán egyetlen gólt kapott, Koppenhágában a dánoktól, az került a két pont elvesztésébe. (Ez egyébként a mester második regnálása ír kapitányként, első korszakában 1996 márciusa és 2002 novembere között 68 mérkőzésen irányította az együttest, amelyet kijuttatott az 1998-as és a 2002-es vb-re, valamint a 2000-es Eb-re is.)

A vendég csapat a világ egyik legstabilabb együttesévé vált az elmúlt másfél-két évben, amit jól jelez jelenlegi 11. helye a FIFA-világranglistáján. A nagy tornák döntőire rendszeresen kijut, igaz, azokon az esetek többségében meglehetősen balszerencsésen szerepel. Mint őáldául a már emlegetett NL-négyes döntőn, ahpé a 3. Helyért vívott mérkőzésen csal 11-esekkel maradt alul a vb-negyedik angolokkal szemben.

A két válogatott viszonylag sűrűn találkozik egymással, eddig 19 meccset váltottak, az örökmérleg ír fölényt mutat: 10 győzelem mellett 6 svájci siker, 3 döntetlen, 20–11-es gólkülönbség. A különbséget azonban elsősorban a barátságos találkozók okozzák, a tétmeccseken (Eb-, vb-selejtezők) a mostani vendégek állnak jobban, igaz Dublinből csak egyszer sikerült győztesen távozniuk, még 17 esztendeje, Eb-kvalifikációs mérkőzésen (2–1).

Kapcsolódó

AZ EB-SELEJTEZŐK 11. NAPJÁNAK PROGRAMJA

18:00   Örményország–Olaszország (J-csoport, Sport1 17:45)
20:45   Gibraltár–Dánia (D-csoport)
20:45   Írország–Svájc (D-csoport, Sport2 20:30)
20:45   Feröer–Svédország (F-csoport)
20:45   Norvégia–Málta (F-csoport)
20:45   Románia–Spanyolország (F-csoport, Sport1 20:30)
20:45   Izrael–Észak-Macedónia (G-csoport)
20:45   Bosznia-Hercegovina–Liechtenstein (J-csoport)
20:45   Finnország–Görögország (J-csoport)

EB-SELEJTEZŐK, 11. játéknap. Sport1 17:45 Örményország–Olaszország (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport1 20:30 Románia–Spanyolország (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 20:30 Írország–Svájc (kommentátor: Méhes Gábor); Sport1 23:00  összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Gyulai Miklós és Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport1 éjféltől Montenegró–Magyarország felkészüési mérkőzés (felv., kommentátor: Petur András)