„Latin visszavágó” az elődöntőért • SportTV

„Latin visszavágó” az elődöntőért

Sport TV avatar Sport TV 2019. 09. 24. 08:43    
Olvasási idő: < 1 perc

Hat nappal előző mérkőzésük után újra összecsap egymással a francia és az olasz röplabdacsapat az Eb-n. Csak éppen most már sokkal komolyabb a tét: megszerezni egy éremcsata lehetőségét…

Julien Lyneel mintaszerű lecsapása a bolgárok elleni találkozón.. A olaszok ellen Montpellier-ben "csak" 6 pontot szerzett, ennél egy kicsit többet várnak tőle a szakvezetők és a szurkolók kedden este Nantes-ban a "visszavágón" (Fotó: Getty Images)

Mivel azonos csoportban (A) szerepeltek, a világranglistás hely alapján irányított sorsolás folytán az utolsó csoportkörös napon játszottak. Múlt szerdán Montpellier-ben  két perc híján kétórás csatában a házigazdák csapata 3:1 (22, -22, 21, 22)-es győzelmet aratott, s ezzel  hibátlan teljesítménnyel a csoport élén végzett, míg a squadra azzurra ezzel az egy vereséggel csoportmásodik lett. Miután mindketten megnyerték nyolcaddöntőjüket – a franciák Nantes-ban 3:0-ra megverték a finneket, az olaszok másnap ugyanott ugyanannyira a törököket – kerülhettek ismét össze.

A tradíciókat tekintve az olasz a régebbi, több érmet nyerő csapat, a francia viszont az utóbbi időkben tört be a világ közvetlen élvonalába. 2015-ben győzött a bulgáriai Eb-n és Rióban a világligán, 2016-ban bronzot szerzett ugyancsak a viágligán, amelyet egy évre rá újfent Brazíliában, Curitibában ismét megnyert, végül tavaly ezüstérmes lett a hazai rendezésű Nemzetek Ligájában, azaz ez elmúlt négy év mindegyikében érmet szerzett valamelyik nagy világ- vagy kontinentális tornán. Ezzel szemben Olaszország egy-egy ezüstöt és bronzot tud felmutatni 2015-ből a világkupáról és az Eb-ről, tavalyelőtt pedig Japánban második lett a World Grand Champions Cupon, amely az előbbi versenyekhez képest kisebb nemzetközi presztízzsel bír. Ugyanakkor viszont ha a kontinensbajnokságok múltját tekintjük, Olaszország a maga 4 aranyával és összesen 13 érmével az az örökrangsor második helyén áll a vezető Oroszország (+jogeleőd Szovjetunió) mögött.

A két csapat egymás minden rezdülését ismeri szinte, könnyen meglehet, hogy ötjátszmás csata dönt köztük az Eb időben valószínűleg legkésőbb betöltendő elődöntős helyéről.

A negyeddöntő többi találkozóján hétfőn Lengyelország–Németország 3:0 és Szlovénia–Oroszország 3:1, kedden fél órával a „latin negyeddöntő” előtt kezdik a „szláv negyeddöntőt”, a Szerbia–Ukrajna mérkőzést Antwerpenben. Az elődöntőben a lengyelek a szlovénokkal csatáznak, a másik ágon a keddi két mérkőzés győztese csap össze.)

RÖPLABDA, férfi Eb. Sport2 20:45 Franciaország–Olaszország negyeddöntő (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Nyári Sándor)