Finálé tíz vagy négy év után? • SportTV

Finálé tíz vagy négy év után?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 09. 26. 09:33    
Olvasási idő: < 1 perc

Egy régebbi és egy újabb röplabdahatalom csapata vívja az idei férfi Európa-bajnokság első elődöntőjét. Mindketten jártak már kontinensbajnoki fináléban, a lengyelek hatszor is, a legutóbb tíz évben, akkor nyerték meg eddig egyetlen alkalommal a trófeát. A szlovénok csupán egyetlen döntőben voltak érdekelve, azt négy éve elveszítették.

Karol Klos és az első sorban vele együtt felugró Wilfredo Leon jó támadójátékára is szüksége lesz a lengyeleknek, hogy saját csarnokában legyőzzék a szlovén válogatottat (Fotó: Getty Images)

A négy társrendező ország csapatának programját úgy alakították ki, hogyha folyamatosan nyernek, legalább a negyeddöntőig ki se kelljen mozdulniuk országukból. A két Benelux-együttes elkullott útközben Belgiumnak Ukrajna, Hollandiának Németország jelentette a végállomást, egyformán a payoffszakasz első meccsén a nyolcaddöntőben.

A szlovénoknak és a franciáknak viszont sikerült végigmenni az előre kikövezett úton. Ráadásul, mintha előre sejtették volna, az elődöntő két meccsét Ljubljanában és Párizsban játsszák.

A hazai együttes ugyan „csak” a 2. helyen  jutott tovább a D-csoportból – kikapott az oroszoktól 3:0-ra, de a Bulgária ellen 3:1-re megnyert nyolcaddöntő után ugyancsak 3:1-re visszavégott a regnáló világbajnoknak, így jutott el a legjobb négy közé.
Ellenfele Lengyelország – amely egyébként Olaszország (30), Bulgária és Franciaország (29-29) mögött Hollandiával együtt 26 szerepléssel holtversenyben 4. a sorozat részvételi örökrangsorában – kkirobbanó formában röplabdázott a tornán. Csupán egyetlen szettet vesztett, a nyitó találkozón az észtektől, aztán a csoportkörben a hollandokat, a cseheket, a montenegróiakat és az ukránokat, a rájátszásban a spanyolokat és a németeket egyaránt 3:0-val intézte el. Kérdés, a 13 ezres Stozice Arena közönségének (ellen)szurkolása közepette képes lesz-e ugyanolyan kiemelkedő teljesítményre, mint a korábbiakban.

Az Eb elődöntőjének másik mérkőzését Franciaország és Szerbia pénteken este már Párizsban, az AccorHotels Arenában játssza, ahol  szombaton a bronzmérkőzésre, vasárnap pedig a döntőre is sor kerül.

RÖPLABDA, férfi Eb. Sport2 20:30 Lengyelország–Szlovénia elődöntő (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Nyári Sándor)