Kézilabda-kupaszombat Veszprémmel, Fradival • SportTV

Kézilabda-kupaszombat Veszprémmel, Fradival

Sport TV avatar Sport TV 2019. 11. 16. 13:31    
Olvasási idő: 5 perc

Összesen öt nemzetközi kézilabda-kupameccset láthatnak nálunk szombaton. Kupánkénti megoszlás: két női BL, egy-egy férfi BL, női és férfi EHF-kupa. Csatornánkénti megoszlás: négy Sport1, egy Sport2. Csak egy szokásos novemberi hétvégi nap…

Lauge-Schmidt Bresztben hat gólt "tett be a közösbe". Ennyi talán Veszprémben is sikerül a klasszis dán balátlövőnek (Fotó: Getty Images)

ROSZTOV–CSM (női BL)

A B-csoport egyik csúcsrangadója. A két együttes és az Esbjerg szerzett csak pontot eddig, az orosz és a román bajnok 7-7-t, a dánok 6-ot, az újonc lengyel Lublin eddig csak vereséggel hagyta el a játékteret.

Bukarestben nem volt döntés, Rosztovban lesz-e? (Fotó: ehfcl.com)

A Rosztov és a CSM nemcsak pontszámban áll holtversenyben, hanem azonos a gólkülönbsége is, csupán az oroszok több gólja (144-et lőttek a bukarestiek 131-ével szemben) tesz köztük különbséget. A román fővárosban 23–23-as döntetlent játszottak, ez volt edig az egyetlen pontosztozkodás a B-csoport eddigi mérkőzésein. Az előző fordulóban a Rosztov könnyedén legyőzte a Lublint 28–19-re, míg a CSM elszenvedte az első vereségét Esbjergben (25–21). Az orosz együttes szerdán bajnokin 25–20-ra megverte a CSZKA Moszkvát, ezzel 11 játéknap után is pontveszteség nélkül vezeti az orosz ligát. A román együttes is nyert a hét közben, 27–15-ra múlta felül a Craiovát, és a 3. helyen áll a bajnokságban a Ramnicu Valcea és a Brasov mögött.

 

CSURGÓ–NIMES (férfi EHF-kupa)

Csurgón a csapat 25-ödször léppályára a nemzetközi kupákban (Fotó: cskk.hu)

Kis jubileumhoz érkezett a csurgói férfi kézilabdacsapat, 25. mérkőzését játssza az európai kupaporondon. Korábban már megmérkőzött olyan klassziscsapatokkal is, mint az Ademar León, vagy a német Magdeburg és a Bundesliga jelenlegi listavezetője, a Hannover.

Most is nagy ellenfél következik az EHF-kupa harmadik selejtező körében, a francia USAM Nimes Gard, amelyet így mutatott be a csurgóiak honlapja:
„…(a csapat)  2013-ban jutott vissza a francia élvonalba, korábban négy alkalommal bajnokságot, háromszor pedig Francia Kupát is nyertek. Az elmúlt években ismét meghatározó csapattá nőtték ki magukat, amit jól bizonyít a 2018-as szereplésük a Francia Kupa döntőjében vagy éppen a tavalyi 5. helyük, mellyel hosszú idő után ismét kvalifikálták magukat valamelyik európai kupasorozatba.
Idén kimondottan jól szerepelnek a bajnokságban, hiszen 9 kör után (holtversenyben) az előkelő második helyen állnak 5 győzelemmel, 2 döntetlennel és 2 vereséggel, utóbbiak közé sorolandó a Párizstól elszenvedett mindössze háromgólos vereségük (28:31).
Legeredményesebb játékosuk a Párizzsal már korábban előszerződést kötő mindössze 21 éves – nem mellesleg francia felnőtt válogatott – balátlövő Elohim Prandi 46 góllal, őt a korábban Komlón is szereplő egyiptomi válogatott jobbszélső Mohammad Sanad 39, a francia jobbátlövő Luc Tobie pedig 34 góllal követ.
Keretükben mindössze három – egyaránt válogatott – légiós szerepel, köztük van Paul Teodor is, aki korábban Csurgón is kézilabdázott.
Az előjelek a mi szempontunkból sajnos nem a legkedvezőbbek, hiszen több apró sérülés mellett Cehte mandulagyulladás, Gebhardt pedig vállsérülés miatt fog Hanuszhoz hasonlóan hiányozni.”
A két ország kézilabdázásnak ereje közti különbség azt mondatja velünk, nem a csurgóiak a párharc esélyesei, de egy szoros meccsre, jó eredményre azért a hazai találkozón képes lehet Baranyai Norbert együttese, amely 10 játéknap után a 6. helyen áll a K&H Liga bajnoki táblázatán.

VÁC–KASZTAMONU (női EHF-kupa)

A két együttes első, törökországi csatája a Kasztamonu 7 gólos sikerével zárult, bár a játékidő egyharmadánál, a 21. percben még csak 10–9 volt az eredmény. Sajnos a különbség aztán folyamatosan nőtt, öt perccel a befejezés előtt elérte a hét gólt, amely aztán tovább nem változott.
A váciak hét közben jócskán megszorongatták az állandó BL-induló (sőt, most már újra középdöntős) FTC-t a bajnokságban, a végén azonban mégis a budapesti zöld-fehérek győztek 30–27-re.
Az eredménnyel a váci együttes az 5. a bajnoki táblázaton, azonos pontszámmal, de kevésbé jó gólkülönbséggel az Érd mögött.
Szilágyi Zoltán edző a törökországi mérkőzés után a gyenge helyzetkihasználást jelölte meg a  hétgólos különbség fő okaként. Ha a játék ezen – nagyon fontos – szegmensében egy hét alatt sikerül nagyot javítani, akkor még a bravúr sem elképzelhetetlen. Általában ugyanis hasonló képességű csapatok közt a négy-öt gólos különbség behozható hazai környezetben. Ennél nagyobb differencia eltüntetéséhez igazi bravúr kell, olyan, amilyenben most reménykedünk a váci lányok-asszonyok esetében.

VESZPRÉM–MESKOV BRESZT (férfi BL)

A Telekom Veszprém egy-két kivétellel szinte legyőzhetetlen hazai pályán. Ebben az idényben már megvolt a kivétel (a Kiel elleni hazai meccset jó volna elfelejteni, de a táblázatra nézve mindig ott az eredménye a három vereslég egyikeként…), azóta viszont mindhárom meccsét megnyerte a Telekom a Veszprém Arénában, méghozzá 10.2 gólos átlagkülönbséggel.

A fehérorosz bajnokkal az idényben már negyedszer találkozik a Telekom Veszprém. Mindkét csapat ugyanis elindult a regionális SEHA-ligában, s ott is egyazon csoportba kerültek. Az ottani két mérkőzést már lejátszották, mindkét találkozó veszprémi győzelemmel zárult. Bresztben egy góllal (28–­27), otthon kilenccel (32–23) nyertek a Davis-tanítványok, ezt követte a múlt heti breszti hétgólos siker (37–30) a BL-ben, amellyel a bakonyi társaság továbbra is tagja a masszív élmezőnynek, amelyben a 2. helyezett Montpellier és a 6. Porto közt egyetlen pontnyi a különbség. (Igaz, a portugál bajnok már a hét közben megmérkőzött a listavezető Kiellel és egyetlen góllal kikapott, tehát egy mérkőzéssel többje van az előtte helyezkedő négy csapatnál. ) A Meskov viszont továbbra is a 7., két pontjával eggyel előzi csak meg a sereghajtó Motor Zaporizzsját. A fehérorosz bajnok legutóbb 2018 szeptemberében nyert idegenbeli meccset a BL-ben, Kristianstadban. Legutóbbi hat kiszállásán egyaránt vereséget szenvedett, átlagban 6.6 gólos különbséggel.

A Veszprém a teljes BL-mezőny második legeredményesebb együttese a 7 mérkőzésen szerzett 236 góljával, a bresztiek 220 kapott góljánál többször csupán négy csapat kapujába találtak be az ellenfelek.

A két együttes a BL-ben korábban öt meccset vívott egymással, mivel az elmúlt három kiírásban egyaránt azonos csoportba kerültek. Eddig ötből öt (győzelem) a magyar rekordbajnok mérlege, nincs semmi ok és szerencsére kilátás sem arra, hogy ez az egyhangú eredménysor megváltozzék.

Kapcsolódó

Veszprém–Meskov örökmérleg

Összesen: 5 mérkőzés, 5 Veszprém-győzelem/157–116-os gólkülönbség. Veszprémben: 2–2–0–0/ 62–42
Az első mérkőzés: HK Meskov Breszt–Telekom Veszprém HC 26–29 (12–14), Breszt, 2017. 9. 30., BL-csoportmérkőzés
A legutóbbi mérkőzés: HK Meskov Breszt–Telekom Veszprém HC 30–37 (17–20), Breszt, 2019. 11. 9., BL-csoportmérkőzés

METZ–FTC (női BL)

Jó lenne az érdi hatgólos vereségért visszavágni Metzben, ahol közel három éve már sikerült egyszer győznie Elek Gyula csapatának… (Fotó: ehfcl.com)

A klasszisoktól hemzsegő, kiváló idényt futó Metz ellen nehéz fellépés vár a Ferencvárosra. Márpedig jelen állás szerint mindkét csapat már középdöntős, a magukkal vihető pontszámok rendszere alapján a francia együttes jelen állás szerint 5, a Fradi 0 pontot vnne magával. Azaz utolsó csoportmeccsén első középdöntős pontja(i) kiharcolását kísérli meg Elek Gábor együttese.
Azu első találkozón Érden 34–28-as Metz-siker született, de a csapat egyik klasszisa,  Laure Glaser olyan térdérülést szenvedett, amely az idény teljes további kihagyását vonja maga után. Erre a meccsre is van újabb hiányzója a gárdának, Laura Flippes vállsérülés miatt nem állhat rendelkezésre.
A Metz mindössze egyetlen vereséget szenvedett az idényben, a hazai bajnokságban a Bresttől, a Fradi viszont már ötöt is, beleértve a három vesztes BL-találkozót is.
Ugyanakkor egy biztató statisztikai tény: a Fradi volt a legutóbbi csapat, amely Metzben BL-meccset tudott nyerni, még 201 januárjában, már a középdöntőben, amikor a budapesti zöld-fehérek 28–25-re le tudták győzni házigazdájukat. A Fradi legtöbb góljáét akkor Nerea Pena szerezte (7), ő viszont ma már tagja a ferencvárosi egyesületnek.   A fradi.hu gyorstudósítása szerint „Érdekesség, hogy a metziek kedden váratlanul pontot veszítettek a francia bajnokságban csupán a középmezőnyhöz tartozó Bourg De Peage ellen, ugyanakkor félő, hogy épp emiatt ellenünk kettőzött akarással és maximális koncentrációval lépnek majd pályára. Ami a mieinket illeti, a Vácon kibrusztolt győzelem után Kovacsics Anikó és Bánfai Kíra se vallhatja magát teljesen egészségesnek, az ő szereplésük egyelőre kérdéses az idei utolsó BL-mérkőzésen.”

NŐI ÉS FÉRFI EURÓPAI KUPAMÉRKŐZÉSEK. Sport1 12:45 HK Rosztov-Don–CSM  Bucuresti női BL-csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Tóth Tímea, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Borsos Attila); Sport1 14:45 Csurgói KK–USAM Nimes Gard férfi EHF-kupa selejtező, 3. forduló, első mérkőzés (kommentátor-riporter: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Erdélyi Péter, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Borsos Attila); Sport2 15:45 Váci NKSE–Kasztamonu Bekediyesi GSK női EHF-kupa selejtező, 3. forduló, visszavágó (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Tóth Tímea, riporter: Farkas Szilárd); Sport1 16:45 Telekom Veszprém KC–HK Meskov Breszt férfi BL-csoportmérkőzés (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Pásztor István, riporter: Molnár Zsolt, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila és Mocsai Tamás); Sport1 19:15  Metz Handball–FTC-Rail Cargo Hungaria női BL-csoportmérkőzés  (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Tóth Tímea, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila) Attila); Sport2 23:45 RK Vardar Szkopje–PGE Viva Kielce férfi BL-csoportmérkőzés (felv., kommentátor: Bartha Zoltán)