Hétközi fordulókezdet, rangadóval • SportTV

Hétközi fordulókezdet, rangadóval

Sport TV avatar Sport TV 2019. 12. 17. 10:55    
Olvasási idő: 2 perc

Kétnaposra szabták a Bundesliga esztendőzáró „angol hetének” hétközi programját, nagyjából egyformán oszlanak meg az élcsapatok a keddi és a szerdai játéknap 4, illetve 5 találkozója között. A csúcsrangadó az elsőre jut, este „főműsoridőben” csap össze a 3. helyezett Dortmund a listavezető Leipziggel.

Axel Witsel parádés gólt ollóz Gulácsi Péternek. Hasonlótól kedd este nem kell tartani: a vb-vronzérmes belga középpályás egy hatalmas esés ütán arcműtét előtt áll, és nem léphet pályára (Fotó: Getty Images)

WERDER–MAINZ

Két, pocsék formában lévő együttes egymás ellen javítana eddigi teljesítményén. A Werder legutóbbi öt meccséből csak a középsőt nyerte meg, négyet meg elveszített. A Mainz meg hiába produkát nemrég egy hármas nyerő sorozatot (igaz, abból az egyik a másodosztályú Darmstadt elleni felkészülési meccs volt, azt gyorsan lerontotta  egy augsburgi és egy nagy különbségű, Dortmund elleni hazai fiaskóval.

A vádliproblémákkal küzdő csapatkapitány, Moisander visszatérhet a védelem közepére a Werderben, a combsérülése után még csak éppen felgyógyuló Bargfrede csak a cserepadon foglalhat helyet. A Mainzban St. Juste sárga lapok miatt el van tiltva, Hack vagy Gürleyen helyettesítheti. Egy-egy újabb sárgával a következő meccsre Kunde, illetve a brémaiaktól Bittencourt juthat hasonló sorsra.

Ha Szalai Ádámról kedden este is elkészül egy hasonló kép, azt is jelenti, hogy ő lesz a Werder elleni valaha volt legeredményesebb mainzi játékos (Fotó: Getty Images)

A mainzi edző, Achim Beierlorzer még vacillál, három- vagy négyvédős rendszerben küldje ki csapatát a Weserstadion gyepére a kezdéskor.  Szalai Ádám és a svéd válogatott Quaison alkotja valószínűleg a csatárkettőst, ha válogatott centerünk betalál, ő lehet a párharci históriájának házi gólkirálya, háromnál többre még sosem vitte senki klubtársai közül.

Kapcsolódó

Werder–Mainz örökmérleg

Összesen: 29 mérkőzés, 15 Werder-győzelem, 6 döntetlen, 8 Mainz-győzelem / 52–36-os gólkülönbség. A Bundesligában: 26–13–6–7/ 46–32
Brémában: 14–6–4–4 / 39–16. Brémában a Bundesligában: 13–5–4–4 / 20–17
A legeredményesebbek (összes tétmérkőzés): Aaron Hunt (11 mérkőzés, 7 gól, 1 lap), ill. Szalai Ádám és Okazaki Sindzsi 3-3 gól

DORTMUND–LEIPZIG

A lipcsei együttes első ízben vezeti a Bundesligát az idényben, miután hatmeccses bajnoki győzelmi sorozata részeként vasárnap egy sima hármat rúgott Düsseldorfban, a listavezető Gladbach pedig számára balszerencsés meccsvéggel kikapott a Wolfsburgtól.
Nagelsmann mester csapatának fut a szekere, versenyben van még a BL-ben (ahol egyébként az előző kiírás döntőse, a Tottenham ellen kell kiállnia a nyolcaddöntőben), a Német Kupában (amelynek ugyancsak a nyolcaddöntőjében Frankfurtban kell helytállnia) és vezet a bajnokságban. Hogy ez csak egyfordulós pünkösdi királyság lesz-e, az majd a Signal Iduna Parkban dől el. A tét telt házat  vonzana, kérdés, a hétköznap esti időpontban is megtelik-e a stadion vagy kénytelenek lesznek beérni 60-65 ezer nézővel a dortmundiak.

Lucien Favre bár tudja, az „angol hét” megterhelő játékosaink, s viszonylag kevés volt a regenerálódási idő a mainzi találkozó óta, mégsem tervez változtatásokat, alighanem a győztes csapatát jelöli erre a találkozóra is.  A lipcseieknél a Düsseldorfban a meccset kispadon végig ülő két északi válogatott sztár, a svéd Forsberg és a dán Poulsen visszatér a csapatba, és könnyen lehet, hogy a Fortuna ellen csak csereként beálló és a harmadik gólt megszerző Mukiele váltja Ilsankert a védelemben, amely mögött természetesen Gulácsi Péter őrzi a kaput.

Kapcsolódó

Düsseldorf–Leipzig örökmérleg

Összesen: 6 mérkőzés, 2 Düsseldorf-győzelem, 0 döntetlen, 4 Leipzig-győzelem / 6–15-ös gólkülönbség. A Bundesligában: 2–0–1–1/ 1–5
Düsseldorfban: 3–0–1–2/ 3–9. Düsseldorfban a Bundesligában: 1–0–0–1/ 0–4
A legeredményesebbek (összes tétmérkőzés): Joel Pohjanpalo (4 mérkőzés, 2 gól, 0 lap), ill.  Yussuf Poulsen (5–5–1)

BUNDESLIGA, 16. forduló. Sport2 18:15 SV Werder Bremen–1. FSV Mainz 05 (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Takács Rita); Sport2 20:30 BV Borussia Dortmund–RasenBall Leipzig (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita)