Üldözőparádé a Bundesligából • SportTV

Üldözőparádé a Bundesligából

Sport TV avatar Sport TV 2021. 01. 19. 12:42    
Olvasási idő: 4 perc

Ráduplázunk a hétfői adagra: két ország két bajnokija után három ország három sorozatából négy mérkőzést közvetítünk kedden két csatornánkon – valamennyit élőben

Alassane Pléa (balről) kedden este Gladbachban is megküzdhet Christian Gross-szal (Fotó: Getty Images)

MÖNCHENGLADBACH–WERDER

Bármilyen mini hullámvölgyben is van a Bayern, a kialakult helyzet a szokásos: a bajorok az élen haladnak, s többen üldözik őket. Jelenleg a 2. Lipcse és a 8. Mönchengladbach között csupán 7 pont a távolság, nagyjából ez a hét csapat számít a rekordbajnok üldözőbolyának. Közülük a hétközi forduló nyitó napján hármat is megmutatunk.  A december közepéig a Bundesligában is jól hasító gladbachiak csapnivaló decemberrel rontottak helyzetükön: hat nyeretlen meccsük a BL-továbbjutást ugyan nem vitte el, a bajnokságban viszont jócskán visszacsúsztak.  Aztán az év záró mérkőzésen a kupában aratott 5–0-s győzelem visszafordította a kockát. A ligában nyertek Bielefeldben és megverték a Bayernt, Stuttgartban pedig ikszeltek. Formájuk tehát megfelelőnek minősíthető, ám a Werderé sem rossz: a legutóbbi 5 találkozóból háromszor nyertek, értékes döntetlennel pontot csíptek Leverkusenből, ám kikaptak otthon az Uniontól – de a fővárosiak szereplése amúgy is „külön szám” a 2020–21-es Bundesliga-kiírásban.
Marco Rose frissítést tervez a védelemben, az algériai Benszebaini helyett a svéd Wendt kezd a hátvédsor bal oldalán. Pléa, Herrmann és H. Wolf is aspirál a kezdőcsapatbeli tagságra, a legjobbak a francia center esélyei. Honfi- és poszttársa,  Marcus Thuram köpködésért kapott piros lap miatti eltiltása ezzel meccsel lejár.
A Brémában a mentálisan nem mindig a topon lévő Selkét a fizikailag erős Schmid helyettesítheti, aki jól szállt be csereként az utolsó szűk húsz percre a hajrában 2–0-ra megnyert Augsburg-meccsre. Kohfeldt mester munkát ígért Bittencourtnk is az „angol hétre” (Németországban így hívják a hétközi fordulóval sűrített hetet), lehet, hogy most jön el az ideje, hogy eleget is tegyen ennek a brazil-német kettős álllampogárságú csatárnak.

Kapcsolódó

MÖNCHENGLADBACH–WERDER örökmérkeg

Az összes tétmérkőzésen: 108 mérkőzés–43 Mönchengladbach-győzelem–25 döntetlen–40 Werder-győzelem/ 191–167-es gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 102–39–25–38 /172–164. Mönchengladbachban: 54–32–10–12/ 128–78. Mönchengladbachban a Bundesligában: 51–30–10–11 /116–680.
A legutóbbi mérkőzés: Werder–Mönchengladbach 0–0 (Bundesliga, 2020. 5. 26.). A legutóbbi három mönchengladbachi mérkőzés: 3–1 (2019-20, Bl), 1–1 (2018-19, Bl), 2–2 (2017-18, Bl). A legutóbbi Werder-győzelem Mönchengladbachban: 3–4 (DFB-kupa, 2015. 12. 15.)

LEVERKUSEN–DORTMUND

Lars Bender góljával a 90. percben nyert 4–3-ra a Bayer legutóbb a BayArenában a tavaly februári bajnokin (Fotó: Getty Images)

A két csapat és a Schalke közti minden mérkőzés Ruhr-vidéki rangadónak számít, annyira közel van egymáshoz a három klub székhelye. A fentebb emlegetett Bayernt üldöző bolynak mindkét együttes erős tagja, most éppen ők állnak az alacsonyabb BL-helyeken a Leipzig mögött.
A tét nem kicsi: amelyikük nyer, még üldözheti tovább Gulácsiékkal a bajorokat, amelyik veszt, leszakad, egy döntetlen pedig „kettős vereségnek” számítania, és nyakukra hozná az Union, Wolfsburg, Eintracht, Gladbach kvartett valamelyikét vagy többüket is, függően a keddi és szerdai eredményektől.
A hazai csapatban sok a bizonytalansági tényező, közvetlenül a meccs előtt dönt több kérdésben is Peter Bosz mester.  Ha Wirtz térde bírja, ő kerülhet a csapatba Demirbay helyén. Két sérülés után visszakívánkozó közül Bellarabi (kézközépcsonttörés után) valószínűleg  bevethető, Sven Bender kapszulasérülés után aligha. Ráadásul Baumgartlinger izomproblémákkal küszködik, ha nem játszhat, Aránguiz kezd.
A Dortmundban Can öt sárgája miatt kényszerpihenőn van, helyét Delaney veszi át. Reyna felgyógyulóban van, de nem biztos, hogy pályára léphet. Zagadou izomrostszaladása miatt ismét Akanji lesz Hummels társa a védősor közepén.
A két együttes legutóbbi öt bajnokiján 26 gól született, a meccsenkénti 5-nél magasabb átlag biztató a kedd esti összecsapásra nézve.

Kapcsolódó

LEVERKUSEN–DORTMUND örökmérleg

Az összes tétmérkőzésen: 88 mérkőzés–29 Leverkusen-győzelem–22 döntetlen–37 Dortmund-győzelem / 126–153-as gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 82–28–22–32/ 121–132. Leverkusenben: 44–20–12–12 / 81–64. Leverkusenben a Bundesligában: 41–19–12–10/ 77–57. A legutóbbi mérkőzés: Leverkusen–Dortmund 4–3 (2–2). Gólok: Volland (2), Bailey, L. Bender, ill.  Hummels, Can, Guerreiro (Bundesliga, 2020. 2. 8.) A legutóbbi három leverkuseni mérkőzés: 4–3 (2019-20, Bl), 2–4 (2018-19 Bl), 1–1 (2017-18 Bl). A legutóbbi Dortmund-győzelem Leverkusenben: 2–4 (Bundesliga, 2018. 9. 29.)

TRABZONSPOR–KONYASPOR

Caleb Ekuban, Trabzon ghánai-olasz házi gólkirálya eddig ötször talált be a SüperLigben az ellenfelek kapujába (Fotó: Getty Images)

A tavaly kiválóan szereplő Trabzonspor ebben a bajnokságban csak a középmezőnyben szerepel, még az Európa-ligás 4. helytől is hatpontnyira van. Különösen hazai pályán gyengélkedik, ebben az idényben a Besiktastól, a Basaksehirtől, a Kasimpasától és a Galatától is kikapott otthon, miközben az előző idényben 17 mérkőzésből összesen háromszor vallott kudarcot a Medical Park Arenában.
A Konyaspor idegenből a meccsei csaknem feléről ponttal vagy pontokkal távozott. A vendégeknek elsősorban Caleb Ekubanra kell figyelniük, a ghánai-olasz támadó eddig 63 SüperLig-meccsén 15-ször talált be, ebben az idényben 12 találkozón 5-ször volt eredményes.
A két együttes 1988 óta 38 mérkőzést váltott egymással a bajnokságban, ennek a felét a fekete-tengeriek nyerték meg, 10 remi és 9 Konya-siker mellett. Legutóbb tavaly júliusban gólgazdag mérkőzést játszottak, amelyet Trabzonban 4–3-ra nyert meg a vendégcsapat, méghozzá Thuram 90. perces fejesével. (A brazil támadó nem rokona az „igazi” Thuram famíliának,  civil neve Rogerio Conceicao do Rosario, csak „művésznévként” vette fel az idősebb Thuram, a világbajnok francia hátvéd nevét.)

ROMA–SPEZIA

Speziai diadalünnep öt esztendeje az Olimpicóban. Gól nélküli 120 perc után a 11-es párbajt 4-2-re nyerték meg a vendégek a Coppa Italia ugyanezen fázisában (Fotó: Getty Images)

Afféle kényszermegosztás történt a Coppa Italia nyolcaddöntójének időrendjében. Mivel az Olasz Szuperkupa (Supercoppa Italia) döntőjét szerdán játssza a bajnok Juve és a kupagyőztes Napoli, ezér kellett a múlt héten hat mérkőzés lejátszani, s maradt erre a hétre csupán kettő. Az elsőn a kupa-örökranglistán 9 győzelemmel második Roma a 16-os a szintén élvonalbeli, a táblázaton 13. Speziát fogadja. A Roma harcban áll a BL-ért a Serie A-ban, a 4. helyet foglalja el, de csak egy ponttal előzi meg a rekordbajnok Juvét.  Ráadásul pszichésen kicsit zaklatottan játszhatja le a kupameccsét, mert vasárnap elbukta a fővárosi derbit 3–0-ra a Lazio ellen, ez érzékeny presztízsveszteség a farkasoknak.
A kupában ők most rajtolnak, a Spezia már túl van két győztes körön. Először a másodosztályú Cittadellát győzte le 2–0-ra Verde találatával és egy öngóllal, aztán viszont jócskán megszenvedett a nyolcaddöntőért. Bolognában ugyanis 2–2-re állt 90 perc után, ám a hosszabbításban Maggiore duplázni tudott (100. és 119. p.)
Egy esetleges bravúrgyőzelemmel a vendégcsapat óbeáll0taná klubrekordját a sorozatban, eddig ugyanis három alkalommal (1937, 1941, 2016) szerepelt a Coppa negyeddöntőjében, de egyszer sem lépett tovább.
A sors szeszélyéből a hétvégi Seria A-fordulóban lesz a két csapat első bajnokija is, méghozzá ugyancsak az Olimpicóban, ahol ezek szerint négy napon belül kétszer is összecsapnak, méghozzá két eltérő versenysorozat keretében.
Legutóbb az Olasz Kupában négy éve ugyancsak a nyolcaddöntóbn, ugyancsak az Olimpicóban csaptak össze, és akkor a 120 perces góltalan küzdelem után a 11-es párbajt a vendégek nyerték meg, akik aztán a negyeddöntőben ötthon kikaptak az akkor negyedosztályú Alessandriától.

SÜPERLIG, 19. forduló. Sport2 17:00 Trabzonspor Kulübü–Atiker Konyaspor (kommentátor: Haraszti Ádám).
BUNDESLIGA, 17. forduló. Sport1 18:15  BV Borussia Mönchengladbach–SV Werder Bremen (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel); 20:15  TSV Bayer 04 Leverkusen–BV Borussia Dortmund (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel).
COPPA ITALIA, nyolcaddöntő. Sport2 22:15  AS Roma–Spezia Calcio (kommentátor: Haraszti Ádám).