Tucatnyian maradnak • SportTV

Tucatnyian maradnak

Sport TV avatar Sport TV 2020. 01. 09. 09:33    
Olvasási idő: 2 perc

Csütörtökön a férfi nyolcaddöntő három hátralévő mérkőzése és a teljes női negyeddöntő van a műsoron a BDO-dartsvilágbajnokságon, azaz összesen 12 felnőtt marad versenyben a nap végére. (Az ifi vb-döntőt pénteken játsszák.)

Nasztya Dobromiszlovának csak a "szokásos" a feladata. Négyből negyedszer is le kell győznie a világbajnok Szuzukit, hogy 9. alkalommal is bejusson a vb-elődöntőbe (Fotó: skysports.com)

A kora délutáni programban két női és egy férfimérkőzés szerepel.
Az ausztrál Corrine Hammond kezd Laura Turner ellen. A tengerentúli versenyző három éve döntős volt (és vesztett Lisa Ashton ellen), most az első körben a Fallon Sherrock helyére besorolt svéd Vicky Pruimot győzte ele, rosszabb körátlaggal, jobb kiszállózással, szettveszteség nélkül. Az angol tavaly indult először vb-n, most aratta első győzelmét, az 5. kiemelt, önmagához képest nagyon gyengén játszó honfitárs Deta Hedmant búcsúztatta sima 2­–0-val. Eddig háromszor játszottak, mindháromszor tavaly, s mindháromszor Turner került ki győztesen a küzdelemből.

Jim Williams öt nap után lép ismét doboállásba, Harms kiesése után immár a legmagasabban rangsorolt, versenyben lévő kiemeltként (Fotó: Getty Images)

A délutáni egyetlen férfimeccsen Jim Williams jár úgy, mint a PDC-vb-n Michael van Gerwen, merthogy első és második fellépése közt sok idő, a walesi esetében öt nap telt el mérkőzés nélkül. Ellenfele a skót Ryan Hogarth lesz, aki a francia újonc Thibaut Tricole-t múlta felül az első körben 3–1-re. Nem túl gazdag közös múltjuk mindössze három mérkőzést számlál az elmúlt két évben, tavalyelőtt az England Masters negyeddöntőjében a walesi 4–3-ra győzött, tavaly az angol bajnokság nyolcaddöntőjében a skót 4–0-val (!) vágott vissza, a legutóbbi, legmagasabban rangsorolt közös versenyükön, az England Openen júniusban, ugyancsak a nyolcaddöntőben ismét Williams nyert, döntő szettben (4–3).

A délutáni záró összecsapás ismét a hölgyeké, az első körben gyenge színvonalú mérkőzésen, döntő szettben Kirsty Hutchinsont legyőző Aileen de Graaf újabb angollal, Beau Greavesszel kerül szembe. 2016 óta négyszer játszottak egymással, némi meglepetésre csak az elsőt nyerte meg a holland, a legutóbbi három alkalommal Greaves bizonyult jobbnak. Ezt megelőzően júniusban játszottak, az England Open elődöntőjében, azt a mérkőzést Beau 4–3-mal fejezte be.

Este két-két női és férfimérkőzést rendeznek. Az egyetlen tiszta angol negyeddöntővel indul a  session, a négyszeres női világbajnok Lisa Ashton és Lorraine Winstanley, a tavalyi döntős között. 2014 óta ez már a 27. (!) találkozójuk lesz, de vb-n még sosem találkoztak. A mérlegük tökéletes egyensúlyban van, 13-13 győzelmet számlálnak. A 26-ból egyébként 7 versenydöntő volt, abból az első négyet Ashton, az utóbbi hármat Winstanley nyerte meg, Lorraine-é volt a legutóbbi meccsük is, amelyet tavaly márciusban a Man szigeti klasszikus elődöntőjében 4–3-mal zárt. Mindent egybevetve roppant kiegyenlített mérkőzés várható tőlük.
A férfiak utolsó előtti nyolcaddöntőjére két németalföldi versenyzőt szólítanak a pódiumra. Dennie Olde Kanter az első körben a 6. kiemelt Nick Kennyt búőcsúztatta (3­–2), Mario Vandenbogaerde – aki ugyanúgy az első napon játszott legutóbb, mint Williams – sima 3;0-val intézte el a lengyel Steyert. Korábban nem játszottak egymással hivatalos versenyen.

A női negyeddöntő záró mérkőzése ígéri a legnagyobb küzdelmet a négy meccs közül. A vb-címvédő, második kiemelt Szuzuki Mikuru a mezőny egyik legtapasztaltabb versenyzőjével. Anasztaszja Dobromiszlova-Martinnal mérkőzik meg. A regnáló világbajnoknő szettet veszített az első körben Maria O’Brien ellen, az orosz-angol asszonyka játszmaveszteség nélkül intézte el a holland Prinst. Eddig háromszor játszottak, mindháromszor Dobromiszlova nyert, az első a tavalyi PDC-vb női világselejtezőjének elődöntőjében, majd májusban a dán mastersen és a walesi classicon is úgy győzte le az akkor már regnáló világbajnokot, hogy egyszer sem került sor döntő legre (4–2 és 4–1)!

„Krokodil Dundee-nek”, azaz Paul Hogannek remek formában lévő holland ellenfelet kellene legyőznie a negyeddöntőbe jutásért (Fotó: bdodarts.com)

A nap befejező viadala két érdekes, az első körben egyaránt söpréssel (3­–0) honfitársat legyőző versenyzőé. A 7. kiemelt holland Martijn Kleermaker produkálta a verseny eddigi második legjobb körátlagát (92.27) Vos ellen, az angol létére ausztrálnak öltöző (nem véletlen, hiszen a híres ausztrál filmszínész névikre) Paul Hogan („Krokodil Dundee”), miközben egyszer csdaknem 9 nyilast is dobott, szintén simán ütötte ki Adam Smith-Neale-t. Kettejük küzdelmének győztese negyeddöntőzik majd a Williams–­Hogarth csata továbbjutójával.

Kapcsolódó

A BDO-vb hatodik napjának teljes műsora

Délután

Corirne HAMMOND (ausztrál)–Laura TURNER (angol) ­– női negyeddöntő
Jim WILLIAMS (walesi, 2. kiemelt)–Ryan HOGARTH (skót, 15.) – férfi nyolcaddöntő
Aileen DE GAAF
(holland, 3.)–Beau GREAVES (angol, 6.) – női negyeddöntő

Este

Lisa ASHTON (angol, 1.)–Lorraine WINSTANLEY (angol, 8.) – női negyeddöntő
Dennie OLDE KALTER (holland)–Mario VANDENBOGAERDE (belga, 11.) – férfi nyolcaddöntő
SZUZUKI Mikuru (japán, 2.)­–Anasztaszja DOBROMISZLOVA (orosz, 7.) ­– női negyeddöntő
Martijn KLEERMAKER (holland, 7.)–Paul HOGAN (angol) – férfi nyolcaddöntő

Sport2 14:00 és 20:00 BDO-dartsvilágbajnokság, London, 6. nap, férfi nyolcad- és női negyeddöntő (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd és Vereczkey Lajos)