Ki lesz Wales negyedik dartsvilágbajnoka? • SportTV

Ki lesz Wales negyedik dartsvilágbajnoka?

Sport TV avatar Sport TV 2020. 01. 12. 13:20    
Olvasási idő: < 1 perc

A sportággá nemesült nyíldobálás igazi nagyhatalmai a brit tagországok. Az angolokon kívül már Skóciának is volt két-két világbajnoka PDC-ben és a BDO-ban is, utóbbi szervezet eddig három walesi világbajnokot számlál. Egészen vasárnap estig, mert annyi bizonyos, hogy ismét „sárkányország” valamelyik dartsosa lesz a győztes, lévén hogy a finálét két honfitárs vívja…

Jim Williamst a fogadóirodák egy kicsivel esélyesebbnek tartják honfitársánál a BDO 43. világbajnoki címének megszerzésére (Fotó: bdodarts.com)

A BDO világbajnoki trófeáját 1978-ban először éppen walesi játékos hódította el, Leighton Rees, aki az akkor még legekre játszott döntőt 11–­7-re nyerte meg az angol John Lowe ellem, aki egyébként egy évre rá ugyanabban a párisításban 5­–0-ra (már szettekre játszva) vágott vissza.
17 évre rá nyert ismét walesi játékos, Ritchie Barnett, aki sikere után még két döntőben is játszott, de mindkétszer veszített.
Újabb 13 esztendő után avattak ismét világbajnokká egy játékost a Brit-sziget délnyugati országából, Mark Webster Simon Whitlock (ugye ismerős?…) 7–5-ös legyőzésével hódította el a serleget.
Most pedig, 2008 után egytucat évvel lesz újabb walesi – stílszerűen W-kezdőbetűs – világbajnoka a tradicionálisabb szervezetnek.

Wayne Warren ötödik kiemeltként vágott a versenynek, mind az öt mérkőzésén 90 fölötti körátlaggal intézte el aktuális ellenfelét. Érdekes módon éppen az első fordulóban kényszerült döntő szettre, az ausztrál Justin Thompson ellen, azután az ex PDC-vb-döntős angol Andy Hamiltont  4–1-re, a holland Chris Landmant 5–2-re, az elődöntőben az utolsó versenyben lévő angolt, Scott Mitchellt 6–3-ra győzte le. Azaz minden körben vesztett legalább egy szettet.

Ellenfele, Jim Williams 2. kiemeltként „brit úton” jutott el az elődöntőig, a két skót közül Gary Stone-t („csak” 85-ös körátlaggal) 3–2-re, Ryan Hogarthot kirobbanó játékkal 4–0-ra (94.36-os átlaggal), majd az „ausztrál hasonmás” angol Paul Hogant 5–1-re verte meg, végül jött az első nem szigetországi ellenfél, a belga Mario Vandenbogaerde, akit kis bizonytalanságok mellett 6–4-re győzött le.

Bármennyire is nehezen hihető, a két honfitárs hivatalos versenyen még sosem mérkőzött meg egymással – a premier tehát a valamelyik fél hetedik megnyert szettjéig tartó világbajnoki döntő lesz!…

Sport1 20:00 BDO-dartsvilágbajnokság, London, Jim Williams–Wayne Warren döntő (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)