Szomszédrangadó a Stadthallében • SportTV

Szomszédrangadó a Stadthallében

Sport TV avatar Sport TV 2020. 01. 10. 10:55    
Olvasási idő: < 1 perc

Két színhelyes világ- , illetve kontinentális versenyrendezéssel már jó ideje találkoztunk labdarúgásban, később más sportágakban is, négy színhelyen rendezték a röplabdások legutóbbi Eb-jüket. Kézilabdában most az EHF kipróbálja a „három országos” rendezést: Ausztria, Norvégia és Svédország vállalta magára hármasban az idei földrésztorna lebonyolítását.

Saniel Kubes és Jan Filip, a csehel összeölelkező edzőpűárosa a tavalyelőtti 6. hely után most is legalább a középdöntőig szeretné eljuttatni csapatát (Fotó: men2020,ehf-euro.com).

Az első napon az A-csoport Grazban és a C Trondheimben rajtolt el, gyakorlatilag meglepetés nélkül. Ausztriában a horvátok némi kezdeti bizonytalankodás után simán megverték a másik exjugoszláv ország, Montenegró csapatát (27–21), a fehároroszok is magabiztosan szerezték meg a két pontot Szerbia ellen (35–30).

Skandináviában a két csoportfavorit, Németország és Spanyolország ugyancsak gond nélkül, egyformán 11 gólos sikerrel rajtolt Hollandia, illetve Lettország ellen (34–23 és 33–22).

Pénteken a B-jelű négyes Bécsben, az F-kvartett Göteborgban kezdi meg a bajnokságot.  A bécsi Stadthallében a hazai osztrákok a csehekkel mérkőznek meg először, nem túl sok eséllyel. A vendégek ugyanis az előző Eb hatodik helyével betörtek a kontinentális élmezőnybe, „történelmi rekordot” elérve. Igaz, utána nem sikerült kijutniuk a 2019-es vb-re, de a mostani torna selejtezőjének 5. csoportját megnyerték, megelőzve az esélyesebbnek tartott fehéroroszokat is.

Az osztrákok rendezőként kerültek az első ízben 24 csapattal lebonyolítandó Eb mezőnyébe. Eb-n eddig három alkalommal vettek részt, legjobb helyezésük  2010-es tornán elért 10. hely volt – akkor is (egyedüli) tornarendezőként indulhattak. A csoport másik találkozóján az északmacedónok mérkőznek meg Ukrajnával. A sorsolás „szerencséje” folytán a házigazdák talán most sem teljesen esélytelenek a továbblépésre, a nyitó találkozók után jobban felmérhető lesz, mire juthatnak a következő ellenfelekkel.

Amúgy a közép-európai régió csapatainak többsége a két osztrák helyszínű csoportba került, csak a mieinknek és a szlovénoknak kell a messzi Svédországban lejátszaniuk csoportmérkőzéseiket. (A magyar csapat szombati nyitó meccsét Oroszország ellen természetesen élőben közvetítjük majd Malmőből 17:45-től a Sport1-en, az esemény rangját megadva nemcsak helyszíni kommentátorral és szakkommentátorral, hanem riporterrel is „kiegészítve” stábunkat.)
A göteborgi F-csoportban a szlovénok a lengyelekkel, a svédek a svájciakkal mérkőznek meg első találkozójukon.

FÉRFI KÉZILABDA EB, csoportkör, 1. forduló. Sport1 18:00  Ausztria–Csehország (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor-szakértő: Skaliczki László, műsorvezető: Ágai Kis András)