„Csendes” nap – kiesőkkel, továbbjutókkal • SportTV

„Csendes” nap – kiesőkkel, továbbjutókkal

Sport TV avatar Sport TV 2020. 01. 14. 18:08    
Olvasási idő: 2 perc

Két infarktusos – értsd: szurkolással teli – „magyar nap” között sem hagyjuk magára az Eb-t. A trondheimi és a grazi csoportból közvetítünk egy-egy találkozót – előbbin egy csepp izgulnivaló sincs, csak megnéztünk egy korszakos vert sereget…

Sok múlik azon, Martin Galia vajon az osztrákok vagy az északmacedónok elleni formájában véd asorsdöntő harmadik mérkőzésen (Fotó: 2020men.ehf-euro.com)

FRANCIAORSZÁG–BOSZNIA-HERCEGOVINA  

Alighanem sokat nyert az a „kontrafogadó”, aki mindig a favorit ellen teszi fel a tétjét. A trondheimi csoport csúcsesélyese természetesen az elmúlt negyedszázad messze legeredményesebb csapata, az elmúlt három évtized során 19 érmet – közte két olimpiai, hat vb- és három Eb-aranyat – felhalmozó francia együttes volt. Nos, a korábbi világklasszis, Didier Dinart csapata az első fordulóban a portugáloktól 2825-ös, a társrendező, a csoportban házigazda norvégoktól 28–26-os vereséget szenvedett, s ezzel ki is esett a további küzdelmekből. A kudarc fokát jelzi, hogy

Nagy tornán legutóbb 42 éve, az 1978-as dániai vb-n fordult elő ezt megelőzően, hogy a kékek nem élték túl a csoportkört.
„Hogy válságban lennénk? Nem tudom… Levontuk a portugáloktól elszenvedett vereség tanulságait. Egymás között tovább elemzünk majd. De nem, végül is nem hiszem, hogy válságról kellene beszélnünk… Mindent megpróbáltunk. Nem hibáztathatok senkit. Lehet, hogy most ennyit tudunk” – nyilatkozta Dinart kapitány. Persze, ezek a szavak aligha vigasztalják azokat a szurkolókat, akik elutaztak a méregdrága Skandináviába, hogy érmekért harcolni lássák a csapatukat. Ha szerencséjük van, és a kékek összekapják magukat , láthatnak esetleg egy semmire sem jó búcsúgyőzelmet Trondheimben…

CSEHORSZÁG–UKRAJNA

Az A-csoport zárásakor azért akadnak még nyitott kérdések. Ha az eddig mindkét meccsüket megnyerő házigazda osztrákok az erősen eleresztett, Lazarovval és Manaszkovval együtt is halvány északmacedónokat is felülmúlják, akkor az egy-egy győzelemmel és vereséggel álló, az elmúlt kontinensbajnokságon 6. cseheknek egy pont is elég, hogy csoportmásodikként ők lépjenek tovább a középdöntőbe.

Mi több, akár egy gólnál nagyobb vereséggel is továbbléphetnek az osztrák siker esetén. Da Ukrajna is továbbjuthart még az osztrák sikerrel és ha két góllal megveri a cseheket. (Ez esetben a százszázalékos Ausztria 6 ponttal csoportelső, mindenképpen kettőt visz magával a középdöntőbe és az egyarán 2-2 pontos másik három csapat egymás elleni eredménye dönt a másik közepdöntős helyről, amelyben aztán pont nélkül kezdi meg szereplését.
Ez lesz a negyedik mérkőzés a két csapat közt, az összevetésben a csehek állnak jobbnak, ők kétszer győztek eddig, az ukránok egyszer. Ukrajna legutóbbi 10 (!) Eb-mérkőzését elveszítette, 2006 óta nem nyert mérkőzést a kontinenstornán.
A csehek veterán kapusklasszisa Martin Galia 37 lövésből 14-et kivédett, sokat lendítve ezzel csapatán az északmacedónok eleni győztes találkozón (ez 38%-os védési hatékonységnak felel meg).  Ezzel hartalmasar javított első körös teljesítményén, amikor az osztrákok ellen 18 dobásból 2-t sikerült hatástalanítania (11%).

FÉRFI EB, csoportkör, 3. forduló. Sport1 18:00 Bosznia-Hercegovina–Franciaország (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Skaliczki László, műsorvezető: Fazekas Erzsébet); Sport1 20:15 Ukrajna–Csehország (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor-szakértő: Skaliczki László, műsorvezető: Fazekas Erzsébet)