Folytatódik-e a „magyar csoda”? • SportTV

Folytatódik-e a „magyar csoda”?

Sport TV avatar Sport TV 2020. 01. 17. 14:07    
Olvasási idő: 2 perc

Nemcsak a kézilabda-szurkolók, minden magyar sportrajongó szíve a magyar fiúkért dobog. Meccsnap lesz pénteken, a magyar válogatott három, egyre fokozódó „csodát” művelt eddig a három helyszínes Eb malmői csoportjában. Ennek a folytatásában reménykedünk pénteken kora este, amikor a mieink az „eredeti” helyszínen, a Malmö Arenában a torna jelenlegi első számú favoritjával csapnak össze. Természetesen a középdöntő csoport másik két mérkőzését is előben közvetítjük, amelyek közrefogják a mieink találkozóját.

Bánhidi Bence remek mezőnyjáték mellett eddig 12 góllal is hozzájárult a mieink "álomszerepléséhez" (Fotó: 2020men.euro-ehf.com)

SZLOVÉNIA–IZLAND

Délnyugati szomszédaink a harmadik válogatott a II. számú középdöntő csoportban, amely a norvégok és a mieink mellett két pontot vitt magával. Méghozzá a három házigazda közül az elsőt, a svédeket az F-csoport elsőséget eldöntő rangadóján a göteborgi Scandinavium közel 12 ezres publikuma előtt két góllal legyőzve! (Az volt a három rendező együttes első veresége, azóta a középdöntő első körében az osztrákok szenvedték el a másodikat, a harmadikért pedig mit nem adnánk…)

Izlandot ismerjük, a mi csoportunkból jutott tovább már két kör után, és a mieinktől szenvedett vereséget a csoportelésőségről döntő rangadón. Kérdés, Gudmundur Gudmundsson fiai magukhoz tudnak-e térni a mieinktől kapott hatalmas pofon után, vagy a szlovénok csatlakoznak az eddig négy mérkőzés után is még százszázalékos két csapathoz, Spanyolországhoz és Horvátországhoz.

NORVÉGIA–MAGYARORSZÁG

Ezt az örömöt sosem unjuk meg nézni… (Fotó: MKSZ /Kovács Anikó)

A három eddigi ellenfél közül mindenképpen Dánia volt a mieink legkeményebb vetélytársa, nem csupán címei-rangjai, de a mutatott játék alapján is. Norvégia pedig egyenlő erősségű, vagy még erősebb is jelenleg a dánoknál. Első számú csillaga, Sander Sagosen, a PSG korábbi, a Kiel jelenlegi sztárja az Eb góllistájának pillanatnyi második helyezettje 27 góllal (a listavezető tunéziai származású osztrák Bilyk 31-gyel vezet, de ő egy mérkőzéssel többet játszott).

A norvégok szakvezetője, Christian Berge olyam biztos volt az izlabndi győzelemben, hogy a pihenőnapot csaknem teljesen az északiak játékának aprólékos elemzésével töltötte, utána „vihar iramban” készülhetett a mieinkre.
A magyar csapat játékosainak „szoknia kell” a kiemelkedő siker élményét, lelkileg lesz nehéz ráhangolódnia a norvégok jelentette feladatra. Bár ha azt nézzük, fiatal gárdánk hogyan reagált a szuperfavoritok elleni csatára, akár még bizakodhatunk is ­– lásd az Izland elleni csatát. Ha védekezésünk ugyanolyan precíz, ámde erőteljes és koncentrált marad, valamint valamelyik átlövőnknek – vagy többnek – is „sül a keze”, a jelenlegi csúcsfavorit ellen sem leszünk esélytelenek!

PORTUGÁLIA–SVÉDORSZÁG

Philip Henningsson rhhrz hasonló bravúrjóljaiban reménykednak a házigazdák a franciaverő portugálok ellen is (Fotó: Getty Images)

Portugália a mieink mellett a torna másik meglepetéscsapata, első fordulós győzelmével gyakorlatilag megágyazott  a franciák idő előtti kiesésének. (Picike kis „ráadás” a 2019-is futball Eb-fricska után.) Már a BL-klubsikerek előrejelezték, a mai portugál garnitúra sokra hivatott. A rendező svédek a szlovén vereséggel már túl vannak a „kötelező rossz meccsen”, egy újabb ponttalan mérkőzéssel nagyjából kiírnák magukat ez elődöntőesélyesek listájáról. Svédország amúgy a kontinensbajnoki örökrangsor éllovasa 4 arany- és egy ezüstéremmel, ez utóbbit éppen a legutóbbi, horvátországi Eb-n szerezte.

FÉRFI EB, középdöntő, II. csoport. Sport1 15:45 Szlovénia–Izland (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Pásztor István és Skaliczki László); Sport1 18:00 Norvégia­–Magyarország (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, riporter: Bartha Zoltán, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Pásztor István és Skaliczki László); Sport1 20:15 Portugália–Svédország (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Pásztor István és Skaliczki László)