Újabb hibátlan ellenfél következik • SportTV

Újabb hibátlan ellenfél következik

Sport TV avatar Sport TV 2020. 01. 19. 13:54    
Olvasási idő: 2 perc

Két hibátlan ellenfél jutott a mieinknek a kézilabda Eb II. középdöntő csoportjában. Az egyik társházigazda, csúcsesélyes norvégokat nem sikerült megállítania csapatunknak, most megkísérelheti ugyanezt a szlovénokkal szemben, akik négy mérkőzésük mindegyikét megnyerték eddig Svédországban . (Ők a csoportmeccseiket Göteborgban játszották, onnan utaztak át a második fázisra Malmőbe.) Természetesen a csoport másik két mérkőzését is élőnem közvetítjük, s nem maradhat el elemző-beszélgető vasárnapi kézilabda-showműsorunk, a Harmadik Félidő sem.

Rosta Miklós is dokat hozzátehet egy újabb bravúrhoz (Fotó: mksz.hu)

PORTUGÁLIA–IZLAND

Szépen „sorba állt”, azaz három párba rendeződött a hat csapat a mi középdöntő csoportunkban. A norvégoknak és a szlovénoknak 4-4, a mieinkbek és a portugáloknak 2-2 pontja van, a két másik északi csapatnak, Izlandnak és Svédországbak egy sincs.

Az ibériai együttes eddig a torna első számú meglepetéscsapata. Két győzelme, a csoportkörben a franciák elleni kétgólos, és a középdöntő első játéknapján a svédek elleni tízgólos (!) győzelemmel gyakorlatilag bejelentkezett az éremesélyesek közé. Ráadásul ha a formákat nézzük, Portugália a legutóbbi két meccséből az elsőt elvesztette (Norvégia 28­–34), ám utána nagyot javított, míg az izlandiak mindkét találkozójukon alulmaradtak, a mienktől 6, a szlovánoktól „csak” háromgólos vereséget szenvedtek, bár az utóbbi találkozó második félidejének nagy részében tekintélyesebb volt a hátrányuk, csak a végén sikerült kozmetikázniuk. Ha a jelenlegi erőviszonyoknak megfelelően a portugálok ismét nyernek, az csak növeli a mieink győzelmi kényszerét – legalábbis, ha az 5. helyért menő találkozót ténylegesen megcélozzuk…

 

SZLOVÉNIA–MAGYARORSZÁG

Dean Bombac, a szegediek irányítóla bombaformában játszik az Eb-n. Elsősorban őt kellene semlegesíteni a szlovénok elleni jó eredményért (Fotó:2000men.euro-ehf.com)

 

Nagyon sok szállal kötődik egymáshoz a két ország kézilabdasportja. Remek szlovén játékosok, klasszisok játszanak a magyar élcsapatokban (Mackovsek, Blagotinsek, Beombac), a nem túl régen még  magyar válogatott kispadján ülő Ljubomir Vranjes ma már az ellenfél válogtottját irényítja, no meg számos mérkőzést játszott egymás ellen a két válogatott. Kéz ízben is vb-selelejtezőt vívtak, a 2014-esből a szlovénok, a 2018-esből a mieink kerültek ki győztesen. (Érdekes, hogy éppen a köztes, a 2017-es vb-n, amely előtt nem játszottunk egymással, érte el legjobb vb-eredményét a szlovén gárda: bronzérmet szerzett. Annak a sikercsapoatnak a nagy része ott lesz most is Malmőben.
Remélhetőleg fiatal együttesünket nem törte össze a norvégoktól elszenvedett kiadós vereség.
„Nagyon fontos meccs vár ránk Szlovénia ellen. Az ismeretség kölcsönös, és lehet mindkét csapat számára előny és hátrány is. Továbbra is önmagunkra, a saját játékunkra kell figyelnünk, Ha azt továbbra is stabilizálni tudjuk, pariban lehetünk velük. A játék minden elemében nagyon jó teljesítményt nyújtanak a jó játékosokból álló szlovénok, akik gyorsak és határozottak. Középen Dean Bombac nagyon jól mozgatja a csapatot és irányítja a támadásokat, védekezésben pedig nagyon masszív hatos faluk van, kimondottan jó kapusteljesítménnyel” – nyilatkozta a magyar szövetség honlapján Nagy László, a szervezet alelnöke, a válogatott szakmai stábjának tagja.

NORVÉGIA–SVÉDORSZÁG

A két örök rivális közül most a norvég együttes van jobb passzban.  A tornán valamennyi mérkőzését megnyerte, mag a nagyobb múltú, de jelenleg gyengébbnek tűnő svéd együttes két, meglehetősen súlyos vereséget is elszenvedett már, a csoportkörben a szlovénoktól, a középdöntőben a portugáloktól. A hazai környezet, a jelentős szurkolói támogatás tehát önmagában nem ad annyi erőt az együttesnek, hogy ellensúlyozza egyes ellenfelek játékbeli fölényét. Ám ha a norvégoknak is lesz egy rossz meccsük (mindenkinek van minden tornán), és a hazaiak elkapják a fonalat, egy esetleges meglepetésgyőzelem igencsak összekuszálná a szálakat, abszolút nyílttá téve az újabb egy- vagy két pluszmérkőzést jelentő háromba kerülés esélyeit a csoportban.

 

FÉRFI EB, középdöntő, 2. játéknap.  Sport1 13:45 Portugália–Izland (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Petur András, szakértő: Pásztor István és Vadkerti Attila); Sport1 15:45 Szlovénia–Magyarország (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, riporter: Bartha Zoltán, műsorvezető: Petur András, szakértő: Pásztor István és Vadkerti Attila); Sport1 18:15 Norvégia–Svédország (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Petur András, szakértő: Pásztor István és Vadkerti Attila); Sport1 20:15  Harmadik Félidő (műsorvezető: Petur András)