Kezdődik a darts „FA-kupája” • SportTV

Kezdődik a darts „FA-kupája”

Sport TV avatar Sport TV 2020. 03. 06. 09:16    
Olvasási idő: 2 perc

A dartsnak is megvan a maga Premier League-je – csütörtökön parádés fordulót tudtak le a tízek – , s megvan a maga „FA-kupája” is. Legalábbis így szokták nevezni az UK Opent, számos hasonlóság miatt. A gigantikus verseny pénteken kezdődik és vasárnapig tart a sportág egyik kultikus helyén, a minehead-i Butlin’s Resortban.

A tavalyi győztes Nathan Aspinall arra készül, ami eddig csak a sportág legnagyobbjainak, Van Barneveldnek, Taylornak és Van Gerwennek sikerült: meg akarja védeni az UK Open trófeáját (Fotó: skysports.com)

A sok hasonlóság egyike a magas indulói létszám, egyetlen más egy helyszínes viadal sem rajtol 160 résztvevővel. A legfontosabb analógia viszont a sorsolás menete. Minden egyes forduló után sorsolnak, méghozzá kiemelés nélkül! Azaz akár a legjobbak is összecsaphatnak a verseny korai szakaszában, ugyanakkor a kicsik szerencsés sorsolással akár klasszisok kiverése nélkül eljuthatnak egészen sokáig. Ebből a rendszerből fakad az a hasonlóság, hogy itt sem ritkák az „óriásölések”, amikor egy-egy outsider elbúcsúztat  egy világnagyságot.

Ekkora versenylétszámhoz persze több színpad is kell, az elsőtől a negyedik fordulóig nyolc, az 5.-ben négy, a 6.-ban két színhelyen folynak a mérkőzések, az elődöntőt és a döntőt a fő színpadon rendezik meg.

Az összpénzdíj 450 ezer font, a győztes 100 ezret kap, a második 40-et, az elődöntősök húszat, még a legjobb 96 közé bejutók, azaz a harmadik forduló vesztesei is 1000 fontban részesülnek. Ennek érzékeltetésére mondjuk annyit, hogyha a világranglistán 50. Darius Labanauskas nyerné meg a viadalt, a 30-35. hely környékére léphetne előre, függően attól, hogy a két pozíció közti húsz játékos milyen teljesítményt nyújt.

A versenyt 2003 óta rendezik meg, „természetesen” a legtöbbszörös győztes a sportág „atyamestere”, az első bajnok Phil Taylor öt végső sikerrel, a jelenkor legnagyobbja, Michael van Gerwen kétszer nyert (2015, 2016), az összesen tíz eddigi győztes közül csak a már visszavonult Taylor és Van Barneveld, valamint Roland Scholten nem indul. A korábbi védők közül a legalacsonyabban rangsorolt Robert Thornton, aki világranglistás 61. helyével a harmadik fordulóban kapcsolódik be. (A sorsolásnál persze nem számít a rangsor, azért a legjobbak annyi kedvezményt kapnak, hogy később kapcsolódnak be a küzdelmekbe, a legjobb 32 például csak a negyedik fordulóban.) A védő az angol ”újhullám” egyik klasszisa, Nathan Aspinall, aki a tavalyi döntőben 11–5-re győzte le honfitársát, a 2018-as világbajnok Rob Crosst.

Fallon Sherrock is indul, s ha már ott lesz, valószínűleg a képernyőre is kerül (Fotó: GETTYIMAGES)

A verseny időbeli ütemezése: az első napon, pénteken eljut a mezőny a 4. körig, az első három fordulóban 6 nyert legig, a negyedikben és szombaton az 5-6.-ban 10-ig játszanak. Vasárnap délelőtt a negyeddöntőben ugyancsak 10 leget kell nyerni a győzelemhez, az esti elődöntőben és a fináléban már 11-et.

Ennek megfelelően az első napon csak estefelé találkozunk a nagymenőkkel, de azért nem unatkozunk majd addig sem: a PDC és a már többször mutatott BDO mezőnyéből, no meg a csapat-vb korábbi résztvevői közül olyan kiváló játékosok is kerülhetnek a képernyőre, mint mondjuk Damon Heta, Andy Hamilton, Adam Smith-Neale, Andy Jenkins vagy Wesley Harms. S persze a „modern kor divatja” szerint nem maradunk női játékosok nélkül sem, rögtön az első körben a két angol klasszis is dobogóra lép. Lisa Ashton a belga Mike De Deckerrel, a sztárrá lett Fallon Sherrock pedig a második számú északír férfijátékossal, Mike McKinstryvel mérkőzik meg. S ha már játszanak, alighanem a képernyőre is kerülnek, a helyi tv-szerkesztők aligha hagyják ki ezt a „ziccert”…

Sport2 12:45 és 20:00 darts UK Open, az 1-4. forduló mérkőzései (kommentátor: Bartha Zoltán és Gyulai Miklós, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)