A győztesek közül csak MVG ismételhet • SportTV

A győztesek közül csak MVG ismételhet

Sport TV avatar Sport TV 2020. 03. 08. 10:42    
Olvasási idő: 2 perc

A szokásos izgalmakkal és érdekességekkel szolgált az idén is az UK Open, amelyet a „darts FA-kupája” néven szoktak emlegetni, elsősorban a random jellegű, kiemelés nélküli sorsolások miatt. A második napon akadt 9 nyilas leg, két maximális kiszálló (170) is, de igazából teljesen ismeretlen versenyző nem tört előre, mind a nyolc még versenyben lévő dartsos – két-két angol, holland és walesi, valamint egy-egy belga és észak-ír – neve ott szerepel a világranglista első félszáz helyezettje között.

Ha háromszor látjuk vasárnap MVG-t így örülni, meglesz a harmadik UK Open-győzelme is (Fotó: Getty Images)

Igaz viszont, hogy a korábbi győztesek mind elhullottak, az egyetlen Michael Van Gerwen kivételével. MVG kezdetre nagy meccsen legyőzte a védő Aspinallt, aztán hátrányból fordítva mentette meg a meccsét Jason Lowe ellen. A legbiztosabban a szintén világbajnok Wade ellen győzött. A negyeddöntőben Rob Cross-szal kell megmérkőznie, aki ellen brutálisan jó a mérlege. 17-szer verte meg, s csak háromszor kapott ki tőle, ám elsőre mindenkinek a 2018-as vb elődöntője ugrik be – a három Cross-siker egyike. Az angol küzdőképességét jelzi, hogy a legutóbbi két meccsét is döntő legben nyerte meg, azaz a végén sem hagyja el a koncentrációja.

A másik csúcsfavorit, az elmúlt 14 mérkőzéséből csak egyetlenegyet elvesztő (Durrant ellen 3–7 most csütörtökön, az exeteri PL-fordulón) Gerwyn Price az egyre jobb formát mutató Dimitri Van Den Berghgel csap össze. A walesinek is megvolt a maga „kuhegyezett” 10–9-e a tehetséges német Gabriel Clemens ellen a nyolcaddöntőben, a belga az egyik a kettőből a negyeddöntős mezőnyben, akinek nem kellett még döntő leget játszania (a másik Jonny Clayton).
Kettőt játszott viszont döntő legből Daryl Gurney, majd harmadjára a regnáló világbajnok Peter Wrightot búcsúztatta. Ellenfele, Jelle Klaasen meg egy kétszeres világbajnokot ütött el a negyeddöntőtől, Gary Andersont, ki nem találnák hogyan – természetesen döntő legben…

Jonny Claytonnak a nyolcaddöntős kilenc nyilas után meglesz-e az elődöntőbe jutás is?  (Fotó: Getty Images)

A negyedik párosítás a meglepetésduó. Kevesen gondolták volna a verseny előtt, hogy a két, a legjobb nyolcba jutó angol egyike Jamie Hughes lesz. (Az élversenyző Cross és közte nem kevesebb mint 19 angol játékos van a világranglistán!) Ő és az egyébként a világrangsorban 17. walesi Jonny Clayton sem volt még a 32-nél beljebb korábban az UK Openen. A walesi dobta a viadal 9 nyilasát a Chris Dobey elleni 10–8-as nyolcaddöntőn, ám sajnos a második színpadon, azaz nem élő adásban. Ami egyébként kiváló önbizalomnövelő, de semmilyen garanciát nem ad a további sikerre. Korábban az is előfordult már, hogy a tökéletes játékot dobó dartsos még az adott meccset sem nyerte meg, nemhogy a versenyt… Mindenesetre ha netán még egyszer megdobja, azt már mindenképpen látni fogjuk élőben, mert a viadal már csak egy, a főszínpadon folytatódik.

A kora délutáni játékrészben még csak 10, az esti elődöntőben és a fináléban már 11 nyert szettig tart a mérkőzés.

Sport 1 13:45 és Sport2 20:00 darts UK Open, negyeddöntő, ill. elődüntő és döntő (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Vereczkey Lajos és Ziegenhám Medárd)