A Bundesliga első „szellemjátéka” • SportTV

A Bundesliga első „szellemjátéka”

2020. 03. 11. 12:31    
Olvasási idő: < 1 perc

A koronavírus-járvány terjedése drasztikusan beleszól a teljes sportélet alakulásába, s ettől nem lehetnek mentesek természetesen a nemzeti futballbajnokságok sem. Kedden már bejelentették a szomorú kuriózumot: a Buindesliga történetének első „szellemjátéka” (a németben így hívják a nézők nélküli, üres kapus mérkőzéseket) a Rajna-menti rangadó, a Mönchengladbach–Köln mérkőzés lesz.

Alassanme Pléa szeptemberben Kölnben betalál Timo Horm kapujába. Azóta nagyon sok víz lefolyt a Rajnán, és most nézők sem lesznek… (Fotó: Getty Images)

A találkozót február 9-éről az orkánszerű szélvihar miatt halasztották el. Az azóta eltelt egy hónapban jelentős szakmai változások (is) történtek. A Gladbach például tiszta bajnokjelöltből BL-helyezésért küzdő csapattá sorolódott hátra, a Köln viszont a Bayerntől kikapott ugyan, de a következő három bajnokját egyaránt megnyerte, ezzel az egyik legjobb formában játszó csapatnak számít.

Nehéz átlátni, hogy a nézők nélküliség milyen hatással lesz erre a mérkőzésre – és számos továbbira – , annyi bizonyosnak látszik, hogy a „hazai pálya előnyének” nevezett körülményegyüttest nem kell számításba venni.  

A pillanatnyi formát, azaz a közvetlen előzményeket már emlegettük, ám az is tény, hogy a Gladbach 46 ponttal jelenleg 5., egy ponttal van elmaradva az egy meccsel többet játszó Leverkusentől. A Köln pedig a győzelmi sorozat ellenére még mindig csak a 10., 32 ponttal, ami öt ponttal kevesebb  az El-selejtezős helyen álló Schalkéénél, ám ez újabb siker esetén mindössze kettőre csökkenne.

Marco Rose a védelmi négyes visszaállítását tervezi. Ez a szisztéma lehetőséget nyújt a közelmúltban keveset szereplő Herrmann visszatérésére a középpályára. Neuhausra ugyanakkor ötödik sárga miatti eltiltás, Zakariára csipősérülés következtében nem számíthat a mester. A vendégeknél Bornauw és Hector egyaránt izomproblémákkal küszködik. Ha nem játszhatnak, Mere lesz a középső védő, a „hatos” pozícióját pedig Rexhbecaj foglalja el. Alighanem Córdoba is visszatér az ék szerepébe.

Kapcsolódó

Mönchengladbach–Köln örökmérleg

Összesen: 106 mérkőzés, 55 Mönchengladbach-győzelem, 20 döntetlen, 31 Köln-győzelem / 206–105-ös gólkülönbség. A Bundesligában: 89–49–16–24 / 175–115
Mönchengladbachban: 54–30–10–14 / 108–72. Mönchengladbachban a Bundesligában: 44–25–9–10 /83–49
Az őszi mérkőzésen: Köln–Mönchengladbach 0–1. G.: Pléa (2019. 9. 14.)
A legeredményesebbek (összes tétmérkőzés): Jupp Heynckes (23 mérkőzés–11 gól–0 lap), ill. Heinz Flohe (27 mérkőzés–9 gól–4 lap)

BUNDESLIGA, a 21. fordulóból elmaradt mérkőzés. Sport1 18:30  Borussia Mönchengladbach–1. FC Köln (kommentátor: Haraszti Ádám)