Első osztályú rangadó a másodosztályban • SportTV

Első osztályú rangadó a másodosztályban

Sport TV avatar Sport TV 2020. 05. 28. 10:25    
Olvasási idő: 2 perc

Csütörtök este két olyan 2. Bundesligás élcsapat csap össze, amelyeknek sokkal inkább az élvonalban van a helyük a hagyományok alapján.

Két gólszerző mezőnybeli csatája a tavaly októberi bajnokiról. Bakary Jatta (balról) és Nico González is betalált a kapuba, csak míg a HSV további öt gólt is szerzett, a Stuttgartnak csak egy második találatra futotta… (Fotó: Getty Images)

A két együttes az egységes országos német bajnokság, a Bundesliga alapító tagja volt, azóta a svábok mindössze a negyedik, a kikötővárosiak csupán a második idényüket töltik egy osztállyal lejjebb. Értelemszerűen mindketten roppantul igyekeznek vissza „igazi helyükre”, a legjobbak közé. Jellemző statisztikai adat, hogy míg az élvonalban már 52-szer összecsaptak a Mercedes-Benz-Stadionban, a másodosztályban ez lesz az első mérkőzésük a sváb fővárosban…

Eredetileg ez a két együttes számított a liga két legnagyobb favoritjának, ám a jelenlegi állás szerint a szökésben lévő Bielefeldet – szintén sokszoros élvonalbeli résztvevő, de messze nem annyiszoros, mint a csütörtöki rangadó két részese –, amely 7 pontos előnyre tett szert a másik közvetlen feljutó helyen lévő Hamnburggal, 8-cal a harmadik Stuttgarttal szemben. Azaz praktikusan a VfB és a HSV a bajnoki ezüstért – persze leginkább a vele járó közvetlen feljutásért csatázik, a másikra még egy kétesélyes osztályozó vár, amelyben sosem zárható ki a meglepetés sem. (Gondoljunk a tavalyi párharcra, amelyben éppen a Stuttgart két döntetlennel, az otthon kapott két gól miatt elbukott az outsider Union Berlinnel szemben, s kényszerült a 2. Bundesligába.) Ráadásul kettejük nyakán ott van a Heidenheim is, amely e pillanatban – igaz egy meccsel többet játszva – pontazonossággal, csak 5-tel kevésbé jó gólkülönbségével szorul a VfB mögé a 4. helyre.

A két gárda nincs igazán kirobbanó nyerő formában, az újrakezdés óta egyikük sem nyert mérkőzést. Mi több, a svábok Wiesbadenben (1–2) és Kielben (2–3) is kikaptak, így májusban még nincs is bajnoki pontjuk. A HSV két remivel előzte meg őket a nézők nélküli szakaszban, előbb Fürthben játszott 2–2-t, majd a listavezető Bielefelddel otthon a Volksparkstadionban változatos, de gól nélküli ikszet.

A két csapat már harmadszor küzd meg az idényben. Az első kettőt négy napon belül játszották le. Október 26-án, első másodosztályú bajnokijukon a HSV 6–2-ra valósággal tönkreverte a VfB-t – majd 29-én, ugyancsak Hamburgban a Stuttgart 2–1-gyel vágott vissza a DFB-kupa második fordulójában.
A VfB fiatal tehetségei megtartásán fáradozik. A mindössze 17 esztendős Julian Egloff már az első csapat keretéhez tartozik, mi több, februárban a Regensburg elleni hazai 2–0-s meccsen be is mutatkozott a nagyok között. A szurkolók és vezetők sem szeretnék, ha rendszeresen eltávozó klasszisok – Khedira, Hleb, Leno, Kimmich és a többiek – sorába lépne, s máris szerződéshosszabbítást kínáltak fel a 2021-ig hozzájuk tartozó klasszisjelöltnek. Ő hajlik is az új kontraktus aláírására, persze a jövőt ő is az élvonalban képzeli el.  Egy másik stuttgarti tehetség, a 19 esztendős védekező középpályás Peter Lockl viszont már a távozás mellett döntött. Nyártól a Mönchengladbachban folytatja, amely úgy hírlik, Egloffot is szívesen szerződtetné…

2. BUNDESLIGA, 28. forduló. Sport2 20:30 VfB Stuttgart–Hamburger SV (kommentátor: Fülöp László)

Kapcsolódó

Stuttgart–Hamburg örökmérleg

Összesen: 115 mérkőzés, 45 Stuttgart-győzelem, 24 döntetlen, 46 HSV-siker/ 20–18-as gólkülönbség. Ebből a 2. Bundesligában: 1–0–0–1/ 2–6
Stuttgartban: 57–30–12–15/ 109–73. Stuttgartban a 2. Bundesligában: még nem játszottak.
Az őszi mérkőzésen: HSV–Stuttgart 6–2. G.: Kittel (2), Jatta, G. Castro (öngól), Harnik, Fein, ill. N. González, Wamangituka (2019. 10. 26.)
A legeredményesebbek (az összes mérkőzésen): Fredi Bobic (11 mérkőzés–9 gól–2 lap), ill. Thomas von Heesen (24–9–0)