A centenáris meccsen már az osztályozós helyre hajt a Werder • SportTV

A centenáris meccsen már az osztályozós helyre hajt a Werder

2020. 06. 03. 13:41    
Olvasási idő: 3 perc

Lassan éledezik a(z egyelőre néző nélküli) topfutball a világjárvány okozta bénultságából. Szerdán este két ország három bajnoki osztályából két élő és egy csúsztatott meccsel jelentkezünk. A legfontosabb közülük a centenáris összecsapás, a 100. Bundesliga-találkozó a brémai és a frankfurti együttes között.

Két válogatott játékos, a portugál André Silva  (balról) és a finn Niklas Moisander szerfán este a Weserstadionban is sűrűmn szembekerülhet egymással (Fotó: Getty Images)

HANNOVER–DYNAMO DRESDEN

A mérkőzést az újraindulás első játéknapján kellett volna megrendezni, de a drezdai csapatból négy játékos koronavírus-tesztje is pozitívnak bizonyult, ezért kellett halasztani.
A hazai együttes a középmezőny fix tagja, a vendégcsapat – egykori keletnémet bajnok és kupagyőztes, egyszer még a BEK elődöntőjében is szereplő – Dynamo egyre kilátástalanabb küzdelmet folytat a másodosztályban maradásért.

Természetesen a bajnoki pontok megszerzése a legfontosabb, de drezdai berkekben nagy vihart kavar Ralf Minge sportigazgató különös távozása is. A vezető szerződése a szezon végén lejárt volna, de mivel a klub nehezen talált utódot neki, decemberig meghosszabbították volna a mandátumát. Legalábbis azt az ígéretet kapta a klub ügyvezetőjétől. Ám a felügyelőbizottságtól írásban már csak szeptember 30-ig szóló ajánlatot kapott. A klubhoz ezer szállal kötődő – egy évtizeden át kiváló játékosa volt az FCDD-nek, majd 2007-től 2009-ig első időszakában, majd 2014 óta újólag sportigazgatója – nehezményezte a változtatást, s ennek hangot is adott a médiában. A klub jelen zilált időszakában ez egy újabb nehezítő tényező, amely a csapat – most már meseszerű ­– menekülésének útjában áll.

WERDER–FRANKFURT  

A  gólját ünneplő Sebastian Rode lehet, hogy csak csere lesz, az őt köszöntő Filip Kosztics viszont nagy valószínűséggel kezd a centenáris Werder–Eintracht Bundesliga-összecsapáson (Fotó: Getty Images)

Ennek a találkozónak bízvást adhatjuk a duplán halasztott összetett jelzőt is. Eredtileg ugyanis az Eintrecht halasztortt Európa-liga-meccsének esett áldozuatu, a csapat salzburgi találkozóját vióhar miatt péntekre kellett halasztani, ezét nem játszhattak vasánap. Egy nappal viszont azért nem lehetett elhalasztani, mert a Frankfurtnak a rá következő szerdán DFB-kupanegyeddöntős kötelezettsége volt. Az elhalasztott időpontot viszont a koronavírus-járvány tolta tovább  egészen júniusig…

Maga a párosítás ezzel a találkozóval belép a centenáris Bundesliga-klasszikusok közé. A liga örökranglistáját a Werder–Hamburg vezeti 108 összecsapással, eggyel kevesebbszer játszott eddig a Bayern és a Werder, 106-szor találkozott a Bayern és a HSV, három párosítás fordult elő 104-szer, egy 103-szor, további öt 102-ször, újabb öt pedig éppen 100-szor, azaz a mai esti duó éri el 18.-ként a bűvös határt.
Az eredeti időpontban a Werder még szinte reménytelem helyzetben volt, úgy tűnt, históriája második kiesését már nem kerülheti el. Az újrakezdés óta azonban veretlen a zöld-fehér gárda, minimális gólszámmal , kettővel ­ 7 pontot szerzett, két idegenbeli 1–0-s sikerrel (Freiburgban és Gelsenkirchenben) és egy hazai gól nélküli remivel, amelyet a dobogóra hajtó Gladbach ellen ért el. Ezzel fel is verekedte magát odáig, hogyha legyőzi az Eintrachtot, felváltja az osztályozós helyen álló Düsseldorfot. Kohfeldt edző csapatába visszatérhet az ötsárgás eltiltását letöltő Veljkovics, Rashica szereplése viszont bizonytalan, a koszovói válogatott gólvágót az exherthás Selke vagy a japán Oszako helyettesítheti. Ugyancsak vacillál a mester, hogy balhátvédben meghagyja-e Friedlt, vagy a svéd nemzeti csapatban állandóan szereplő Augustinssont állítja a kezdőbe.
Az előző fordulóban Wolfsburgban győztes (2–1) Eintracht trénerének, Adi Hütternek a védelem összeállítása nem okoz fejfájást. Annál inkább, hogy a „védekező irányító” („hatos”) pozíciójában maradjon-e Rode vagy Kohrral frissítsen, illetve, hogy az egy meccsen pihenő gólveszélyes, de vészesen idősödő – s egyben lassuló –  Bas Dostot visszarakja-e a csapatba, vagy jegelje még egy kicsit a cseresorban. Látszólag persze a Frankfurtnak nem lehetnek gondjai, de ha pont nélkül távozik a Weserstadionból, már csak négy egységnyi előnye marad az utolsó biztos bennmaradó helyet elfoglaló Mainzcal szemben…

Kapcsolódó

Werder–Frankfurt örökmérleg

Összesen: 107 mérkőzés, 43 Werder-győzelem, 23 döntetlen, 41 Frankfurt-siker, 171–170-es gólkülönbség. A Bundesligában: 99–42–22–35 /157–145
Brémában: 53–29–9–15 / 103–69. Brémában a Bundesligában:  49–29–8–12 / 93–55
Az őszi mérkőzésen: Eintracht–Werder 2–2. G.: Rode, André Silva, ill. Klaassen, Rashica (2019. 10. 6.)
A legeredményesebbek (minden tétmérkőzésen): Claudio Pizarro (13 mérk.–6 gól–0 lap), ill. Bernd Hölzenbein (13–7–1)

FAMALICAO–PORTO

Fábio Silva szerezte a Portó harmadik gólját az októberi 3–0-s találkozón a Dragaóban (Fotó: Getty Images)

A Liga NOS szerdán veszi fel a fonalat, s csatlakozik az újra aktív bajnokságokhoz. Október-november körül még rangadónak mondtuk volna ezt a párosítást, ám a remekül kezdő (pénzzel jól felpumpált) Famalicao a koronavírus okozta kihagyás előtt meredeken zuhant vissza, kérdés, a két és fél hónapnyi szünet alatt megnyugodtak-e a kedélyek. A Porto viszont éppen ellenkezőleg, szinte reménytelennek látszó 7 pontos hátrányból négy forduló alatt egypontos előnyt kovácsolt a nagy rivális Benficával szemben, ezt a csekély különbséget akarja megóvni az idény hátralévő közel egyharmadán keresztül. A hazai együttes egyébként eddigi öt hazai bajnokijából még egyszer sem tudta legyőzni a sárkányokat Vila Nova de Famalicaóban, négy vereség mellett csak egyszer csípett el egy pontocskát 19 esztendővel ezelőtt 1991 márciusában egy gól nélküli meccsel.
A mérkőzés negyed 10-kor kezdődik, félórás csúszással számolunk tehát be az eseményekről.

2. BUNDESLIGA, a 26. fordulóból elmaradt mérkőzés. Sport1 18:30 Hannoverscher SV 96–SG Dynamo Dresden (kommentátor: Méhes Gábor). BUNDESLIGA, a 24. fordulóból elmaradt mérkőzés. Sport1 20:30 SV Weder Bremen–SG Eintracht Frankfurt (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Hajdu Attila). LIGA NOS, 25. forduló. Sport1 22:45 FC Famalicao–FC Porto (csúsztatott felv., kommentátor: Kassai Tóth Csaba)