Elrajtol a magyar csapat is az Eb-n • SportTV

Elrajtol a magyar csapat is az Eb-n

Rochy Zoltán avatar Rochy Zoltán 2020. 12. 04. 11:44    
Olvasási idő: < 1 perc

Csütörtökön a herningi két csoporttal elrajtolt a 12. női kispályás kézilabda Európa-bajnokság mezőnye. Pénteken a másik helyszín és a másik két csoport is bekapcsolódik a küzdelembe. A C jelű négyesben Koldingban a magyar váligatott is megkezdi szereplését déli szomszédaink, a horvátok nemzeti csapata ellen.

Legutóbb a tavalyelőtti franciaországi Eb csoportkörében Montbéliard-ban 24–18-ra nyertek a mieinlk a horvétok ellen (Fotó: mksz.hu)

A két csapat korábbi Eb-szereplései, valamint örökmérlege a mieink fölényét mutatja. Válogatottunk egy arany- (2000) és három bronzérmével (1998, 2004. 2012) az örök éremtábla 4. helyezettje – holtversenyben a franciákkal –­ , a horvát nemzeti együttes nincs az összesen 12 érmet szerző csapat között. Az önálló Horvátország létrejötte óta megvívott 27 mérkőzésből a mieink 17-ezt, a horvátok 9-et nyertek meg. Egy döntetlen mellett.
A vegyes életkori összetételű magyar együttes 19-es keretébe az FTC 9, a Vác 3, a Győr és a Siófok 2-2, a DVSC, az MTK és a Mosonmagyaróvár egy-egy játékost ad. Közülük hárman, Janurik, Pásztor és Tóth Eszter nem szerepelnek az első találkozóra nevezett meccskeretben.

A horvátok keretébe a legtöbb játékost a Lokomotiva Zagreb adja, összesen hetet, s szerepet kaphat öt légiós is, közülük Tea Pijevic kapus az Alba Fehérvár játékosa. A rekordbajnok és állandó BL-résztvevő Podravka Koprivnicának nincs játékosa a csapatban. (Ez személyi ellentétekre is utalhat, hiszen a kaproncai gárda BL-keretében csupán négy légiós található, a többiek mind horvát játékosok…)

Csoportunk másik mérkőzését, a Szerbia–Hollandia találkozót pozitív Covid-teszt miatt egy nappal elhalasztották. Emiatt került programunkba a D-csoport mindkét találkozója. A házigazda Dánia és Szlovénia mérkőzését élőben,  a címvédő Franciaország és 2012-es Eb-győztes Montenegró összecsapását felvételről mutatjuk.

NŐI KÉZILABDA EB, csoportkör, C-csoport. Sport1 17:30  Magyarország–Horvátország (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Tóth Tímea, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila és Kökény Bea); D-csoport Sport1 20:15  Dánia–Szlovénia (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Tóth Tímea, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila és Kökény Bea); Sport2 22:15  Franciaország–Montenegró (felv., kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila)