Az első középdöntős pont(ok)ért • SportTV

Az első középdöntős pont(ok)ért

Sport TV avatar Sport TV 2020. 12. 12. 13:32    
Olvasási idő: 2 perc

Női válogatottunk megkezdi szereplését a dániai Eb koldingi középdöntő csoportjáűban. A németek ellen ha sikerülne pontot szerezni, még talán az 5. helyért sorra kerülő mérkőzésre is lehetne esély. A mieink meccse után megmutatjuk két, eddig a tornán hibátlan együttes összecsapását is.

Kovacsics Anikó remeklései kellenének a nélmetek elleni pontszerzéshez (FotÓ: Getty Images)

NÉMETORSZÁG–MAGYARORSZÁG

 A mieink estleges sikere  egy olyan határ elérést jelentené, amely eddig csupán két országnak sikerült elérni az Eb-k történetében: az 50. győzelmet. Ennyit csak a norvégoknak sikerült elérniük, a mi csapatunk léphet a nyomdokaikba.
Két német válogatott játékosnak közeli és tüzetes ismeretei vannak a magyar kézilabdáról: a balátlövő Emily Bölk és a beálló Julia Behnke ugyanis az FTC-Rail Cargo Hungaria játékosa. A németek nem lehetnek túl büszkék eddigi támadójátékukra a tornán: 67 gólt szereztek eddig, míg a mieink 84 találata a harmadik legtöbb volt a csoportmérkőzések során.
A két válogatott eddig 8-szor találkozott az Európa-bajnokságokon, a mieink 7-szer (!) győztek, a legutóbbi két alkalommal egyetlen góllal. (Az összesített mérleg: 30 mérkőzésm 19 magyar, 9 német győzelem, 2 döntetlen mellett.) Gyakorlatilag egyik együttesnek sincs esélye, hogy részt vehessen a herningi éremcsatákon, de a találkozó győztese még odaérhet az 5. helyért folytatandó mérkőzésre.
„A magyarok jól ismernek minket és mi is jól őket. Elek Gábor számára nyilván presztízskérdés, hogy legyőzze a mi csapatunkat, de mi is így állunk a meccshez. Julia Behnke és én ismereteinkkel támogathatjuk egy kicsit edzői stábunkat. Tudjuk, hogy játszatja csapatát Gábor, és tudunk majd segíteni, különösen a taktikai felkészülésben” –  nyilatkozta Bölk az Eb-honlapnak.

Danyi Gábor, társkapitány véleménye: „A középdöntőben játszva még több tapasztalatot kell szereznünk a következő három mérkőzésen. Ez a célunk és a feladatunk a közeljövőben.”
Péntek délelőtt a magyar válogatott mindkét szövetségi kapitánya, valamint Kovacsics Anikó és Kácsor Gréta is arról beszélt, hogy a sikerhez a védekezés lesz kulcsfontosságú a németek gyors játéka miatt, valamint azt is kifejtették, hogy támadásban a magas védőfal ellen kell megtalálni majd a megfelelő megoldásokat – írja a magyar szövetség honlapja.

 

HORVÁTORSZÁG–NORVÉGIA

Karin Brattset, a győriek klasszisa is hozzájárulhat ahhoz, hogy a csúcsfavorit a meglepetéscsapat ellen is diadalmaskodjon (Fotó: Getty Images)

Az oroszokon és franciákon kívül ez a két együttes vette hibátlanul a csoportkör akadályát, igaz azóta a címvédő mér elvette az olimpiai bajnoktól ezt a jelzőt. A norvégok régi klasszisa, Nora Mörk 30 góllal vezeti a torna góllistáját,  ő lehet a 11. Játékos, aki az Eb-k históriájában elérui a 150. találatot már ma este, feltéve hogy legalább háromszor betalál a horvátok kapujába.A skandinávoké a mezőny legeredményesebb támadójátéka, 137 gólt szereztek eddigi négy találkozójukon, 36-tal többet mint a horvátok. Kapusuk,  Katrine Lunde legendás honfitárs-poszttársa, Kinn Kristin Riegelhuth-Koren nyomdokaiba léphet, 49. szereplésével az Euro-örökranglista holtversenyes harmadikja lehet.
A két együttes csupán kétszer találkozott eddig Eb-n, 1994-ben ahorvátok nyertek 16–15-re a csoportkörben, 2016-ben viszont az északiak  34–16-os vereséget mértek déli szomszédainkra, akiknek ez a rekordvereségük az Euro-históriában.
A találkozó győztes már biztosan elődöntős, gyaníthatóan a döntetlen esetén mindketten azok.

 

NŐI KÉZILABDA-EB. Középdöntő, 2. csoport. Sport1 15:15 Németország–Magyarország (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Tóth Tímea és Zsiga Gyula); Sport1 18:00 Norvégia–Horvátország (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Tóth Tímea és Zsiga Gyula);