A csúcsrangadó győzelme elődöntőt ér • SportTV

A csúcsrangadó győzelme elődöntőt ér

Sport TV avatar Sport TV 2020. 12. 11. 19:00    
Olvasási idő: 2 perc

Pénteken csupán két Eb-középdöntő mérkőzést rendeznek a dániai női kézilabda Eb-n. 
A két meccs két különböző fordulóhoz tartozik. Az időben előbb sorra kerülő derni, az Európa- és az olimpiai bajnok csatájának esetleges győztese már matematikailag is elődöntős. Döntetlen esetén akár mindkettő is, de ahhoz az kell, hogy az utánuk lejátszandó dán-svéd skandináv rangadón a hazaiak ne szerezzék meg mindkét pontot.

Visszavágnak-e az oroszok a középdöntőben az eéőző Eb-fináléban elszenvedett vereségért a franciáknak? (Fotó: women2020.ehf-euro.com)

FRANCIAORSZÁG–OROSZORSZÁG

Legutóbb a két együttes nem kisebb tétért mérkőzött, mint az Eb-cím: ők vívták a tavalyelőtti torna döntőjét, francia győzelemmel. Ez afféle visszavágás volt a riói olimpiáért, amelynek ugyancsak ők játszották a fináléját. Azóta az olimpiai bajnok oroszok bronzot szereztek a a tavalyi vb-n, amelyről a franciák szurkolóikat sokkoló módon már a csoportkörben kiestek.

A kékek a középdöntőt a legjobb összesített kapusteljesítménnyel kezdték: Amandine Leynaud és Cleopatre Delreux 39 százalékos védési hatékonysággal szerepelt a csoportkörben. Az oroszok lőtték addig a második legtöbb gólt (85) a tornán, náluk többször csak a csúcsfavorit norvégok találtak be. Csütörtökön este mindkét együttes egygólos győzelemmel óvta meg százszázalékos mérlegét.

„Az orosz sikerek titka mindig a sok jó játékos volt. Nagyon sok lehetőségünk van és sok helyzetet teremtünk. Sokkal könnyebb megállítani egy olyan csapatgot, amelynek egyértelmű vezércsillaga van, de nehezebben állítanak meg minket, hiszen nálunk a csapatjátékon van a hangsúly, annak rendeljük alá egyéni képességeinket” – mondta torna EHF-honlapjának Vladlena Bobrovnyikova, az oroszok remek balátlövője. Francia poszttársának, Orlen Kanornak a véleménye: „Minden jól megy. Jól, megy az összjáték, jól is érezzük magunkat együtt, remélem, sok meccset nyerünk még.”
Annyi bizonyos, hogy a találkozó után csak egyikük marad százszázalékos. Vagy egyikük sem, de akkor mindketten vertlenek maradnak.

DÁNIA–SVÉDORSZÁG

Althea Reinhardtnak, a dánok kapusának alighanem sok dolga lesz a skandináv rangadón is (Fotó: women2020.ehf-euro.com)

A skandináv derbi igazi klasszikus, nem kevesebb mint 17 alkalommal találkoztak nagy tornán egymással, ezeken 11 dán győzelem született. Eb-ken hatszor csaptak össze, 4 dán, 2 svéd sikerrel. Az előző Eb csoportkörében  is találkoztak, akkor a dánok egyetlen góllal nyertek. Egy évvel korábban a vb-n viszont a sárga-kékek kiütötték a piros-fehéreket a negyeddöntőben, elérve ezzel „történeti” első világbajnoki elődöntőjüket.
A tornán csak a norvégok támadóhatékonysága múlja felül a dánokét, akik 63 százalékos eredményességgel lőttek eddig.
Egyetlen góllal marad el a svéd irányító Isabelle Gulldén a német Grit Juracktól az Eb-k örök góllistáján, az esetleges második találatával péntek este felléphet a lista harmadik helyére. Ez lesz a svédek 70. mérkőzése az Eb-k során, ha legyőzik a szomszédot, 30. sikerüket arathatják a kontinensbajnokságon.

A két edző meccs előtti nyilatkozata. Jesper Jensen (Dánia): „Minden egyes meccsünkön a győzelmet kell kitűznünk célul. Mindig a következő meccsre kell koncentrálni, és megpróbálni nyerni. Elégedett vagyok azzal, ahogy az előző meccseinken játszottunk. A szintünk magas volt, hasonlóan jó fellépéseket várok.”
Thomas Axnér (Svédország): „Nagyon sok jó elemet kell átvinnünk a középdöntőre. Természetesen nagyon jó csapatokkal kell jáétszanunk, ki kell használni az adódó lehetőségeinket.”

A találkozón csak a győztesnek marad halvány esélye az elődöntőre, leginkább akkor, ha az előttük véget érő csúcsderbi döntéssel végződik, azaz az egyik fél veszít két pontot. Különben a jobbik skandinávnak már csak maximum az 5. hely elérésére marad lehetősége.

NŐI KÉZILABDA EB. Sport1  18:00 Franciaország–Oroszország (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Tóth Tímea), Sport1 20:00  Dánia–Svédország (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Tóth Tímea, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila)