Középdöntőzárás, négy meccsel • SportTV

Középdöntőzárás, négy meccsel

2020. 12. 15. 19:30    
Olvasási idő: 2 perc

Három kétmeccses nap után igazi mérkőzésfesztivállal záródik a középdöntő csoportkör a dániai női kézilabda Eb-n. Mind a herningi 1., mind a koldingi 2. csoportban lejátsszák az ötödik forduló mindhárom találkozóját. Ezek közül kettő elődöntőt célzó kik-ki mérkőzés lesz, az egyiket élőben mutatjuk is, mint ahogy a magyar válogatott utolsó, semmiről sem döntő mérkőzése is a képernyőnkre kerül a csúcsfavorit norvégok ellen.

A mieinknek a nprvég klasszisokkal kell megmérkőzniük kedden este (Fotó: Getty IMages)

HOLLANDIA–ROMÁNIA

Egy hétfői csalódott győztes játszik egy csalódott vesztessel. A holland válogatott hiába győzte le Németországot a középdöntő 4. napján, a második, elődöntőt érő  helyet már nem érheti el. Azért az egyetlen nem érmet hozó helyosztón, az 5. helyért még felléphet, persze ehhez le kellene győznie a ponttalan románokat és a németek nem nyerhetnek a horvátok ellan. (Abban az esetben ugyanis a csoport harmadik hely is oda, mert a horvát-holland pontazonosság a délszlávoknak kedvezne, a csoportkörben szerzett győzelem miatt.)

A románok önbecsülésének csak az tehetne jót, hogyha már a mieinktől súlyos presztízsvereséget szenvedtek, legalább a regnáló világbajnok legyőzésével fejezhetnék be a tornát. (Igaz, ez eddig már a horvátoknak, a szerbeknek és a norvégoknak is sikerült…)

 

HORVÁTORSZÁG–NÉMETORSZÁG  

A koldingi csoport ki-ki mérkőzése. A képlet egyszerű: a két ponttal többet birtokló horvátoknak két eredmény, a győzelem és a döntetlen is jó az elődöntőt jelentő csoportmásodik helyhez. Német – és persze előtte holland – győzelem esetén hármas holtverseny alakulat ki, amelyben a horvátok +2-vel, a hollandok -1-gyel állnak, a németek meg +1-gyel. Azaz a német győzelem kitárja az őket egyébként legyőző hollandok elsőségét – azaz csoportmásodik helyét. (Ezért nem voltak túl boldogok a világbajnokok a németek ellen sikert követő percekben.)
Vagyis: a norvég csoportgyőzelem mellett a horvátok vagy a németek mennek tovább másodikként, s játszanak majd az elődöntőben a herningi középdöntő győztesével, amely a keddi eredmények függvényében Oroszország, Franciaország vagy Dánia is lehet.

MAGYARORSZÁG–NORVÉGIA  

 Bármilyen eredmény születhet, az nem változtat a tényen: Norvégia megnyeri a csoportot és Magyarország az 5. helyen végez.
A két csapat örökmérlege 1970 óta a mieinknek pozitív: 82 mérkőzésből 50-szer nyertek a mieink, 29-szer a norvégok, 3 döntetlen mellett. Persze, ebben az erős pluszban sokat jelent, hogy az 1987-ig az első 28 meccset egytől egyig a magyar válogatott nyerte meg. Ebben az évezredben azért csúfosabb a mérleg, csupán 7, 2010 óta egyetlenegy mérkőzésen győzte le csapatunk az azóta a világ legjobbjai közé tartozó skandinávokat.
Az elmúlt évtizedek tehát ugyanazt sugallják, mint a torna eddig: az Eb-örökranglista elsője eddig mind az öt mérkőzését megnyerte, a legtöbb gólt szerezve, miközben a mi együttesünk két győzelme mellé 3 vereséget is összeszedett.
Ezek alapján még egy szorosabb meccs – értsd: három-négy gólosnál szűkebb vereség – is a bravúr kategóriájába tartozna kedden este.
Anja Althaus, a győriek korábbi sztárja tippelt az EHF honlapján a záró kör mérkőzéseire. A német exklasszis 35–26-os norvég sikert jósolt – reméljük, a nagyságot legalább azért eltéveszti egy kissé…

A másik csoportból a magyar meccsel egy időben rendezik a dán–orosz rangadót, amelyet a darts-vb miatt sajnos nem tudunk közvetíteni.  Viszont közvetítjük délután a montenegrói–spanyol meccset, amely esetleg eldöntheti a herningi hatos 4. helyének sorsát.   

NŐI KÉZILABDA-EB. Középdöntő. Sport1 15:45 Hollandia–Románia (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor-sza: Tóth Tímea, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila); Sport2 16:00  Montenegró–Spanyolország (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila); Sport1 18:00 Horvátország–Németország (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Tóth Tímea); Sport1 20:00 Magyarország–Norvégia (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Tóth Tímea)