Az elődöntő és a presztízs a tét • SportTV

Az elődöntő és a presztízs a tét

2020. 12. 14. 18:53    
Olvasási idő: 2 perc

Az utolsó olyan középdöntős nap következik az Eb-n, amelyen csupán két mérkőzést rendeznek, hogy kiegyenesedjen a 2. csoport táblázata is. A két találkozó egyikén az elődöntős remények megtartása lebeghet a csapatok előtt, a mieink pedig kőkemény presztícscsata előtt állnak a románokkal, ott a csoportutolsóság elkerülése, praktiusan a 10 közé kerülés a kitűzhető cél.

 

NÉMETORSZÁG–HOLLANDIA

Ki-ki csatát vív egymással a négypontos Németország és a világbajnok Hollandia. A győztesnek marad minimális reménye az elődöntőre, a vesztesnek szemernyi sem. A németek edzője, Henk Groener volt a hollandok edzője 2009 és 2015 között, amikor csapata betört a világelitbe a 2015-ös vb második helyével. A 16 tagú holland keret 7 játékosa a német Bundesligában szerepel, öt közülük a bajnok Borussia Dortmund alkalmazottja. A narancsmezesek a legutóbbi öt (!) világversenyen legalább az elődöntőig jutottak, amelyen részt vettek – ezüstöt nyertek a 2015-ös vb-n, 4. helyen végeztek Rióban, bronzot nyertek a 2017-es vb-n és a 2018-as Rb-n és megnyerték a 2019. évi világbajnokságot – ez egyedülálló a kontinensbajnoki mezőnyben. Nagy tornákon 8-szor találkoztak, 4-4 győzelmer arattak, viszont az Eb inkább a németek specialitása a párbajban, hiszen az 5 összecsapásból hármat ők nyertek az Eurókon.
Henk Groener, a németek holland mestere a viadal honlapján: „Nehéz lesz. Hollandiával, a tavalyi világbajnokkal játszunk, amely a remek eredmény után most ugyanúgy küzd a játékával, mint mi. Szerintem jó meccs lesz és gyors meccs is, mert ők szintén inkább »hosszában« játszanak, mint »keresztben«. Érdekes lesz, azt hiszem, visszatértünk a tornára. Mindent beleadunk a mérkőzésbe, meglátjuk, mire lesz elég.”    

MAGYARORSZÁG–ROMÁNIA

Szöllősi-Zácsik Szandrától sok és fontos gólt várunk a románok ellen is (Fotó: Getty Images)

A két, a középdöntőben 0 pontos csapat önbecsülése megtartásáért harcol. A románok jóval többet vártak maguktól, mint amennyit elértek a tornán.
A mieink 50. Eb-győzelmük előtt állnak, alighanem ha ezem a tornán el akarjuk érni a mérfóöldkövet, azt ezem a találkozón kellene megtenni, mert a következő, utolsó  ellenfél a csúcsesélyes, eddig hibátlan Norvégia lesz.
A románoké a legkevésbé hatékony támadójáték a tornán, 49%-os lövési rátávbal, meccsenkénti 21.8 gólos átlaggal. Náluk játszik viszont Cristina Neagu, az Eb-k históriájának leggólerősebb játékosa, aki 352 gólnál jár már a kontinensbajnokságokon.
Az EHF statisztikája szerint a két ország 27 egymás elleni meccsnál tart nagy tornákon, ezekből a mieink 17-et nyertek meg, a románok 9-et. Magyarország a 9 legutóbbi találkozóból 7-szer győzött, beleértve az előző Eb 31–29-es találkozóját a középdöntőben. (Az nso összesített statisztikája szerint az örökmérleg 1958 óta, azaz a nagypályás mérkőzéseket és a barátságos találkozókat is beszámítva: 98 mérkőzés, 55 győzelem, 9 döntetlem. 24 vereség.) Legutóbb a tavalyi, japán vb csoportkörében játszottunk, a mieink 28–27-es vereséget szenvedtek.
A magyar kapitánypáros újabb játékoscserét hajtott végre: a beállós Pásztor Noémi csatlakozott a csapathoz, eredetileg Tóvízi Petra helyett, de mivel Tóth Eszter bölcsességfoga begyulladt, Lakatos Rita visszakerült, és Tóvízi is a keretben maradt.A mérkőzést megnyerő csapat minden bizonnyal az 6. helyen végez, a vesztes az utolsó marad a 2. számú, koldingi középdöntő csoportban.

NŐI KÉZILABDA-EB. Középdöntő, 2. csoport. Sport1 18:00 Németország–Hollandia (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Tóth Rímea, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila); Sport1 20:00 Magyarország–Románia (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Deli Rita és Tóth Tímea)