A házigazda az elődöntő reményéért harcol • SportTV

A házigazda az elődöntő reményéért harcol

Sport TV avatar Sport TV 2020. 12. 13. 14:08    
Olvasási idő: 2 perc

Kissé lelassult az Eb tempója, napi két meccsel csordogál egészen keddig, a két csoportzáró fordulót viszont naponta három mérkőzéssel bonyolítják le a két helyszínen. A herningi középdöntő vasárnapi résztvevői közül a dánok reménykedhetnek még, hogy kedvező esetben elérjék az elődöntőt, illetve ki-ki mérkőzést játszhassanak azért.

Mia Hojlund eddig csak epizódszerepeket játszott a tornan, de ki tudja, hátha ő lesz a meccsnyerő hős a spanyolok ellen (Fotó: Getty Images) neg

MONTENEGRÓ–SVÉDORSZÁG

Mindkét együttes elvesztette a középdöntős első mérkőzését, kvázi kiírva magát az elődöntőre esélyesek köréből, s gyakorlatilag csak az ötödik helyért vívandó mérkőzésre érhetnek oda. Pedig mindketten szoros mérkőzést játszottak, Montenegró az oroszoktól kapott ki  24–23-ra, a svédek pedig a skandináv rangadót bukták el a rendező dánok ellen 24–22-re. A két válogatott csupán hat tétmérkőzést vívott egymással, a délszlávok 3-szor nyertek, a skandinávok kétszer, egy döntetlen mellett. A legutóbbi két csatát egyformán Montenegró nyerte meg, a tavalyi vb-n 26–23-ra, az előző Eb-n szintén a középdöntőben 30–26-ra bizonyult jobbnak.
Az abszolút Euro-rekorder a montenegrói csapatból Jovanka Radicsevics, aki eddig 33 kontinensbajnoki mérkőzésen szerepelt, 21 góljával pedig a mostani góllista 5. helyezettje.
Tomas Axnér, a svédek mestere a mérkőzésről: „A saját játékunkra koncentrálunk, s arra, hogy folyamatosan fejlődjünk. Tudjuk, hogy kemény meccsünk lesz Montenegró ellen. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy jobbak akarunk lenni. Hatvan percet fogunk harcolni, meg akarjuk nyerni a meccset, ennyi összesen a feladatunk.”

DÁNIA–SPANYOLORSZÁG

Míg a spanyolok már esélytelenek az elődöntőre, a dánok ha megnyerik ezt a mérkőzést, ki-ki meccset játszhatnak a keddi zárókörben az oroszokkal az éremcsaták lehetőségéért. A spanyolok csaknem végrehajtottak egy nagy comebacket az oroszok ellen, ám végül elbukták a csatát 26–25-re, a dánok meg kettővel verték meg a svédeket a szomszédderbin.
A spanyolok csapatkapitánya, Carmen Martin 37 találatával második a torna góllövőlistáján, ebből 16-szor a 7 méteres vonalról lőtt a kapuba, csak egyetlen büntetőt rontott el. A dánok kapuskettőse, Santra Toft és Althea Reinhardt éppen a büntetőhárításból remekeltek a svédek ellen, hatból négyszer kifogták a hétmétereseket.
Legutóbbi mérkőzésüket nagy tornán 2014-ben játszották, összesítésben a dánok állnak jobban. 8-szor győztek a spanyolok 4 sikerével szemben.
Jesper Jensen, a dánok mestere: „A kemény és szoros meccs megnyerése a svédek ellen roppant fontos volt nekünk. A torna hátralévő része szempontjából fontos, hogy bebizonyítottuk, képesek vagyunk megnyerni szoros találkozókat is. Bár nem ez volt a legszebb meccs, amit megnyertünk, legalább tovább álmodhatunk az elődöntőről.”

 NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG. Középdöntő, 1. csoport. Sport1 18:00 Montenegró–Svédország (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Tóth Tímea, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila); Sport1 20:15 Dánia–Spanyolország (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Tóth Tímea)