UK Open, a sportág színe-virágával • SportTV

UK Open, a sportág színe-virágával

Sport TV avatar Sport TV 2021. 03. 05. 10:08    
Olvasási idő: 2 perc

A versenynaptár ez évi második major tornáját rendezik a most már szokásosnak mondható „dartsbuborékban”, a Milton Keynes-i Marshall Arenában. A UK Open gyakorlatilag az összes hadra fogható klasszist a színpadra szólítja, sokak örömére újra csatasorba áll a reaktiválódó holland klasszis, Raymond van Barneveld is.

Mindenki nagyon várja, a viszatérő Barney, azaz Raymond van Barneveld milyn teljesítmányre lesz képes (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A vb-n kívül ezen a tornán is rajthoz állhat högyversenyző, ebben az esztendőben Liza Ashton képviseli a szebbik nemet az összesen 154 játékost felvonultató mezőnyben. Ekkora létszámmal természetesen csak több színpadon (aktuálisan nyolcon) bonyolítható le a verseny korábbi szakasza. A tv-közvetítéses fő színpadon pénteken magyar idő szerint 1-kor (helyi délben) kezdődnek a küzdelmek, a másik hét táblánál egy órával korábban.

Lisa Ashton a tavalyi Grand Slam of Dartoson (Michael Smith ellen) és előtte az UK Openen is az első fordulóban búcsúzott. Most honfitársa, Aaron Beeney ellen kísérli meg a második körbe jutást (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A résztvevők közt lesz szinte mindenki, aki számít, többek közt a címvédő Michael van Gerwen, az új világelső és friss világbajnok Gerwyn Price, a 2003 óta rendezett torna összes további győztese, Peter Wright, Gary Anderson, James Wade, Nathan Aspinall, Adrian Lewis és a nagy versenyekre most visszatérő, korábbi kétszeres bajnok (2006, 2007) Raymond van Barneveld is. A holland klasszis a tévés főszínpad 5. találkozóján játszik majd a skót Alan Soutarral, és ha nyer, a 9.-et is egy másik győztessel.
Ott egyébként az első találkozót a korábbi ifi-vb-döntős Barry van Peer vívja a tehetséges német Martin Schindlerrel. Az párharc még az első forduló része lesz, a fő kiemeltek csak a szombati programban kapcsolódnak be a versenybe. Az első két találkozó a tévés táblánál egyébként első fordulós lesz, de Barney visszatérését a második fordulóban is oda tették természetesen a szervezők. Az előbb emlegetett nagyágyúk, azaz a 32 kiemelt csak a negyedik fordulóban, az esti programban lép színre, a három körből melléjük kerülő, versenyben maradó  32-vel küzdenek meg.
Az 1-3. kör mérkőzései 6 nyert legig, a 4. fordulótól a negyeddöntőig 10 nyert játékig tartanak. Az elődöntőben és a fináléban 11 leget kell nyerni a mérkőzésért.

Noha teniszben például jelentősen visszaestek a pénzdíjak – ami érthető is a Covid miatti jelentős egészségügyi és biztonsági kiadások miatt – , a darts major tornáin egyelőre sikerült legalább a tavalyiakat megtartani. Így az összesen 450 ezer fontos összdíjazásból továbbra is a végső győztes 100 ezret, a második 40-et, az elődöntősök 20-at kapnak, de még a 3. fordulóig eljutók, azaz két mérkőzést nyerők is 1000 fontos összegben részesülnek.
A torna mindhárom napjáról természetesen közvetítünk, öt sessiont teljes terjedelmében végig, a szombat kora délutánit a zsúfolt kézilabda- és fociprogram miatt kissé megkurtítva.

Kapcsolódó

UK OPEN, az első nap délutáni programja a fő színpadon

Berry van Peer (holland)–Martin Schindler (német) – 1. forduló
Brett Claydon (angol)–Danny Baggish (amerikai) – 1. forduló
Aaron Beeney (angol)–Lisa Ashton (angol) – 2. forduló
Mike Kuivenhoven (holland)–Borisz Kolcov (orosz) vagy Rusty-Jay Rodriguez (osztrák) – 2. forduló
Alan Soutar (skót)–Raymond van Barneveld (holland) – 2. forduló
Keane Barry (ír)–Geert Nentjes (holland) vagy Ritchie Burnett (walesi) – 2. forduló
Max Hopp (német)–William O’Connor (ír) – 3. forduló
Damon Heta (ausztrál)–Steffen Siepmann (német) vagy Danny Evans (amerikai) – 3. forduló
Soutar vagy Van Barneveld–Mickey Mansell (angol) – 3. forduló

DARTS UK OPEN. Sport2 13:00 és 20:00 az első nap mérkőzései (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)

LEGÚJABB

Kapcsolódó

AZ ESTI 4. FORDULÓS „TÉVÉS” PROGRAM

Gary ANDERSON (skót)–Mike van DUIVENBODE (holland)
Michael van GERWEN (holland)–Scott MITCHELL (angol)
Gerwyn PRICE (walesi)–Peter HUDSON (angol)
Peter WRIGHT (skót)–Dave CHISNALL (angol)