A Villarreal már BL-selejtezős • SportTV

A Villarreal már BL-selejtezős

2016. 05. 01. 14:23    
Olvasási idő: 3 perc

A LaLiga 36. fordulójának vasárnapi mérkőzésiből elsősorban a nemzetközi kupaszereplésre pályázó együttesek találkozói kerültek az érdeklődés középpontjába.

Bilbaóban afféle „El-rangadót” vívtak az együttesek, a 6. Athletic és az előtte álló Celta Vigo. A vendégek kezdtek élénkebben, két kisebb helyzet után a harmadikat – „chilei akcióból” Díaz ugratta ki Orellanát, a csatár a tétován kiinduló Iraizoz lába közt gurított a kapuba – már be is lőtték a galíciaiak. A félidő közepétől kiegyenlítődött a játék, az egyenlítéshez viszont az is kellett, hogy egy Benat-előreívelés után Cabral látszólag feleslegesen lerántsa Adúrizt. A büntetőt a sértett a szinte jéggé dernedő, mozdulatlan Sergio Álvarez mellett vágta a bal alsó sarokba. Négy percre rá Cabral szabályosan fejbe rúgta Adúrizt – azonnali pirosat kapott érte Javier Estrada bírótól. A második játékrészre egyre inkább fölénybe került a hazai együttes. Előbb Raúl García egy jól meglőtt, 20 méteres lövéssel a kapufát találta el, majd a csereként beálló Williams passzából előbb szabályosan ráült a labdára, majd ültő helyében, a beavatkozni képtelen védőket és Sergio kapust megelőzve a hálóba pöckölte. A győzelemmel az Athletic és a Celta sorrendje megfordult, de az 5-6. helyet alulról nem fenyegeti senki, felülre pedig már nehéz lesz felzárkóznia bármelyik együttesnek is a kettő közül.

Barcelonában csak egyik csapat számára volt igazi tétje a találkozónak. A hazai Espanyol győzelemmel szinte bizonyosan meghosszabbíthatta volna újabb egy évvel élvonalbeli tagságát. A vendég Sevillának viszont „púp volt a hátára” a találkozó, a Sahtar elleni két El-elődöntő között. Ennek megfelelően Unai Emery egy (!) kezdőt hagyott az Ukrajnában fellépő együtteséből, tehát gyakorlatilag B-csapatával állt fel. A végig aktívabb és lelkesebb Espanyol a második félidő elején döntötte el a mérkőzést. Marco Asensio fordulásból, 17 méterről beadott lövése után Sergio Rico a bal kapufára tolta a labdát, a kipattanóból a berohanó Caicedo 7 méterről az üres kapuba gurított. A Sevilla tovább görgeti idegenbeli nyeretlenségi sorozatát, ha az utolsó meccsén sem sikerül sikerrel zárnia, a topbajnokságokban páratlan nullázással zárja a bajnoki esztendőt.

La Corunában is igencsak meglátszott a játék képén a csapatok motiváltsága. A kiesés elleni harcban vastagon érdekelt Getafe olyan támadójátékot mutatott be, amely az egész idény során idegen volt az együttestől. Meg is lepte vele a házigazda Deport. A vezető gólt a 41. percben szerezte meg a vendégek egyik meghatározó embere, Pedro León, aki szép szóló végén bombázott a bal alsó sarokba. A második félidő közepén a Depor Costa Rica-i középpályását, Celso Borgest második sárgával kiállította Clos Gómez. Ennek ellenére a hazai vitézül támadtak az egyenlítésért, ám a meccs vége előtt nem sokkal Pedro León szögletéből az első LaLiga-gólját szerző Vigaray a rövidre érkezve megelőzte a védőket, és megtalálta a Manu kapus és a kapufa közt mutatkozó alig több mint egy labdányi rést. A győzelemmel a Getafe csatlakozott a 35 pontos Rayóhoz és Sportinghoz és egy pontra zárkózott fel a Granada mögé. Négyük közül kettő a Liga Adelantében kezdi meg majd a következő idényt…

Valenciában a Sevillához hasonlóan egyetlen „maradék” kezdővel állt fel a másik El-elődöntős csapat, a felforgatott összeállítás azonban nem látszott meg a sárgák játékán. Minden csapatrészükben felülmúlták házigazdájukat, fölényük már az első félidőben két gólban megmutatkozott. A 14. percben Soldado passzából Samuel lőtt szép gólt 14 méterről, a 33.-ban pedig ugyancsak Soldado indításával Adrián végig száguldott a hazai térfélen, és biztos lábbal értékesítette a ziccert. (Képünkön a két gólszerző ünnepel.) A második félidőben becsülettel próbálkozott a Valencia is, kevés gólveszéllyel. A másik oldalon viszont Siqueira kis híján saját kapujába talált be, a bal kapufa kímélte meg ettől. A győzelemmel a Villarreal már matematikailag is véglegesítette BL-selejtezőt érő 4. helyét, ugyanis már csak az Athletic érheti utol, de az egymás elleni eredmények összevetése a „sárga tengeralattjárónak” kedvez.

(Sport TV)

LALIGA, 36. forduló, vasárnapi mérkőzések:

Athletic Bilbao–Celta Vigo 2–1 (1–1)
G:
Adúriz (38. – 11-esből), Raúl García (72.), ill. Orellana (13.)
Espanyol–Sevilla 1–0 (0–0)
G: Caicedo (52.)
Deportivo–Getafe 0–2 (0–1)
G:
Pedro León (41.), Vigaray (86.)
Valencia–Villarreal 0–2 (0–2)
G: Samuel (14.), Adrián (33.)

A Harmadik Félidő című showműsorunkban hétfőn 20 órától részletesen elemezzük a Real Madrid és a Barcelona mérkőzését, utána 22-től láthatják a forduló mérkőzéseinek összefoglalóját.