Warriors vagy Cavaliers? • SportTV

Warriors vagy Cavaliers?

2016. 06. 19. 13:34    
Olvasási idő: 3 perc

Hetedik, indent eldöntő meccset játszanak az NBA-ben, ahol nemcsak a címvédő Golden State Warriors és a Cleveland Cavaliers csap össze egymással, hanem az uralkodó MVP Stephen Curry és sorban hatodik döntőjében szereplő LeBron James is különmeccset vívnak.

A Golden State Warriors dobóhátvédje, Klay Thompson még a döntő hatodik meccse után mondta el a riportereknek, hogy a szezon előtt is az volt a céljuk, hogy megvédjék címüket, így vagy győznek a következő meccsen, vagy az egész idényük nem ért gyakorlatilag semmit. Persze nagy dolgokat értek el, de a második helyben semmi jó nincs, úgyhogy ők, a játékosok egyértelműen úgy éreznék, hogy kudarcot vallottak. Thompson továbbra is magabiztos volt, hiszen egy találkozón dől el a szezon, azt pedig Oaklandben vívhatják meg, de elismerését fejezte ki a Cleveland Cavaliers felé, mivel nem ok nélkül vannak még versenyben az ohióiak. A Golden State kétszeres alapszakasz MVP-je, Steph Curry azt mondta, hogy a legjobb meccsét kell játszania ebben az idényben, már ha nem a karrierje során, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy 50 pontot kell szórnia. Azt is hozzátette az irányító, hogy egy valami miatt aggódik, a faultgondok miatt, ezeket kell elkerülnie. Nem érez plusz nyomást, ami szerinte jó, egyszerűen élvezni akarja a játékot. Kérdezték felesége, Ayesha Curry tweetjeiről is, de erre azt válaszolta, hogy majd ketten lerendezik ezt egymás között, semmilyen szinten nem vonta el a figyelmét a játékról és arról, hogy hetedik meccs következik. Azzal zárta ezzel kapcsolatos mondandóját, hogy az azért elképzelhető, hogy a Wi-Fit ki kell kapcsoltatnia majd a házukban. Arról volt szó tegnap este, hogy Andre Iguodala hátsérülése ellenére is vállalni fogja a játékot – tegnap nem edzett, de saját elmondása szerint a hétfő hajnali találkozóra tökéletes állapotban lesz, Steve Kerr vezetőedző pedig lezárta annyival a dolgot, hogy „ez egy hetedik meccs, ő pedig Andre Iguodala”. A tavalyi döntő MVP-jét kérdezték a mindent eldöntő ütközetről, amire annyit mondott a swingman, hogy a BRI (Kosárlabdával Kapcsolatos Bevételek) feljebb fog menni, úgyhogy üzletileg jó ez a ligának, hogy gyakorlatilag egy összecsapáson dől el a bajnoki cím sorsa.

A Cavs sztárjától, LeBron Jamestől megkérdezték, hogy ez a hetedik meccs határozza-e meg az örökségét – ha győznek, Cleveland 52 év után először nyer major sportban bajnoki címet, ha veszítenek, akkor viszont 2/7-tel fog állni James a döntőkben -, de LeBron erre egyértelmű nemmel válaszolt. Az interjú egy másik részében elmondta, hogy leginkább az idegesíti, hogy sosem nyert Év Védője díjat, pedig a védekezést mindig is nagyon komolyan vette – 2009-ben (Dwight Howard) és 2013-ban (Marc Gasol) állt ehhez egyébként a legközelebb, mindkét évben második lett. James elmondta, hogy büszkébb a hátul nyújtott teljesítményére, mint a támadójátékára, arra, hogy több pozícióban is tud védekezni, illetve hogy a lehető legjobban felkészül mindig, hogy tudja, mit fog csinálni az ellenfél. Célja volt, sőt, még most is a célja a DPOY díj begyűjtése. LeBron beszélt csapattársáról, Kevin Love-ról is – James szerint ha nyernek, senki nem fog arról beszélni a nyár folyamán, hogy az erőcsatár mennyire volt rossz vagy nem volt rossz. LeBron szerint annyit fognak csak mondani az emberek, hogy Love bajnok, és csak ez számít. Örökre ott lesz Love neve a nagykönyvekben, amennyiben a hetedik mérkőzést be tudják húzni, teljesen mindegy, hogyan dob, mennyit játszik, hogyan lepattanózik, vagy hogy mit gondoltak az emberek, mennyit kellett volna dobnia, hány lepattanót kellett volna szednie, vagy hogy mennyire agresszíven kellett volna játszania. Otthon fog ülni egy gyűrűvel az ujján, a többi nem lényeg. Arról volt már szó korábban is, hogy LeBron mennyire jó a döntőben – 35.1-es PER mutatója Shaquille O’Neal 2002-es 38.5-e óta a legjobb ilyen jellegű statisztika, amit bárki hozott a fináléban. A Cleveland Cavaliers sztárja 30.2 pontot, 11.3 pattanót, 8.5 gólpasszt, 2.7 szerzett labdát és 2.2 blokkot átlagol eddig a Golden State ellen úgy, hogy több mint 51%-kal dob mezőnyből.

(Sport TV)