Újabb Barca-ötös – most Gijónban • SportTV

Újabb Barca-ötös – most Gijónban

2016. 09. 24. 13:38    
Olvasási idő: 4 perc

Négy mérkőzést rendeztek a LaLiga Santanderben szombaton, valamennyit láthatták a spanyol futball hívei a Sport1-en és a Sport2-n.

Eibarban a hétközi fordulóban előnyből elbukó hazai együttes tartományi riválisát, az eddig remeklő Las Palmasnak egy négyest rúgó Real Sociedadot fogadta. Az első félidő felénél nagy előnyszerzési alkalmat mulasztott el a házigazda. Elustondo kezezését szándékosnak minősítette Sánchez Martínez játékvezető, és a pirosat is felmutatta a San Sebastian-i védőnek. A büntetőnek az eddig 3 gólos Pedro León futott neki, aki ahelyett, hogy csatlakozott volna a góllistát vezető ötöshöz, inkább toronymagasan a kapu fölé lőtte a labdát. Ami nem sikerült az első játékrész közepén, sikerült az egyórás határhoz közeledve. Escalante próbálta kapu felé lőni a labdát a 11-es ponthoz közeledve, Illarramendi úgy tette bele a lábát, hogy védhetetlenül vágódott Rulli kapujába. A 65. percben Bébé hatalmas, 20 méteres lapos lövése talált utat a vendég kapu jobb alsó sarkába. A továbbiakban nagy fölénybe került az Eibar, több gólt is szerezhetett volna, elsősorban kontrák révén, de elszeleskedte, illetve elkomolytalankodta lehetőségeit – így is könnyedén zsebelte be mindhárom pontot.

Gijónban a Barcelonának nem csupán Messit kellett pótolnia, Luis Enrique a jövő heti BL-meccsre gondolva más kulcsjátékosokat pihentetett. Így a mester ter Stegen – Sergi Roberto, Piqué, Mathieu, Digne – Rafinha, Busquets, André Gomes – Arda, Suárez, Neymar összeállításban küldte ki övéit. A bajnok lassacskán pörgette fel a mérkőzést. Előbb két Suárez-leshelyzet okozot izgalmakat, majd André Gomes, később Suárez rontott jó helyzetben, a 29. prcben viszont már nem volt (gijóni) apelláta. A gijónia a felezővonalnál labdát vesztettek, Arda azonnal jó 30 méteres íveléssel indította Luis Suárezt, az uruguayi elpöccintette a labdát a kirohanó Cuállar mellett, majd 10 méterről az üres kapuba gurított. Két percre rá Neymar keresztpassz után Sergi Roberto ment el a jobb oldalon, mesterien adott középre, és a pontosan érkező Rafinha előrevetődve fejelt az ötösről a hazai kapuba. A második félidőre a Barca átengedte a kezdeményezést ellenfelének, de egy-két távoli lövésen kívül másra nem volt képes. A 69. percben Busquets helyére Denis Suárez, egy percre rá Luis Suárez helyére Paco Alcácer állt be. A 74. percebn a gijóni Alberto Morát második sárgával kiállította Del Cerro Grande játékvezető. A barcelonai kivárásnak a 81. percben született meg az újabb gyümölcse. Sergi Roberto beadásából Alcácer tette kapura a labdát, Cuéllar a lécre ütötte a labdát, a kipattanóból Neymar előbb egy testcsellel becsapta a kapust, csak utána gurított az üres kapuba. Ismét csupán három percre volt szükség az újabb gólhoz: ismét Sergi Roberto adott be, ezúttal az egyedül hagyott Arda fejelt a hálóba. Neymar lőtt még egy kapufát, és ő fejezte be a gólgyártást: Denis Suárez passzából szegény Cuéllar lábai közt gurította a labdát a hazaiak kapujába.

Bilbaóban az Athletic az első félidőben jelentős mezőnyfölényt harcolt ki az idényben bajnokin még veretlen Sevilla ellen. A vezetést mégsem kidolgozott akcióból, hanem rögzített játékhelyzet után. Benat gurította le szögletből a labdát, Williams a jobbösszekötő helyéről nagy erővel lőtt, két sevillai védő lábán is megpattant, így került a kaputól két méterre bóklászó San José elé, aki a hálóba kotorta. A második félidő elején egyenlített az addig sokkal passzívabb Sevilla. Nasritól indult az akció, két kényszerítőzés után visszakerült a pöttöm franciához, aki tiszta helyzetből 8 méterről ballal a kapu közepébe lőtt. A második félidő közepén újra vezetést szerzett a Bilbao: sevillai labdavesztést követően Mariano hozta játékba Balenziagát, és a balhátvéd bombagólt lőtt Sirigu hálójába. A mérkőzés legvégén Sirigu kapus teljesen feleslegesen hátba könyökölte Adúrizt, azonnali pirosat kapott érte. Mivel a Sevilla már kimerítette cserelehetőségét, Iborra állt a kapuba, ám nem tudta menteni Adúriz büntetőjét. Az andalúzok „rossz” sorozata folytatódott (tavaly március óta nem nyertek LaLiga-meccset), a „jó” (idénybeli veretlenség) véget ért. Az Athletic sorrendben negyedik győzelmével az élcsoportba verekedte fel magát.

Las Palmasban az első félórát a Casilla – Carvajal, Varane, Sergio Ramos, Nacho – Modric, Kroos, Asensio – Bale, Morata, C. Ronaldo kezdővel felálló vendég Real Madrid uralta. Számos helyzetet dolgoztak ki a madridiak, de el is puskázták őket, egészen a 33. percig. Ekkor Nacho tört előre, erős, lapos lövését még maga elé tudta ütni a korábban több bravúrt is bemutató Javi Varas, ám érkezett Asensio, és a földről felpattanó labdát két méterről lehajolva az üres kapuba fejelte. Az addig kevesebbet kezdeményező sárga-kékek egy „kóbor” ellentámadásból egyenlítettek. Momo adott középre, Varane picit megcsúsztatta a labdát, Tana maga elé tette, s mielőtt Nacho közbeavatkozhatott volna, 8 méterről pontos lövést küldött a Real-kapu jobb alsó sarkába. A második félidőben is a Real dominált, de a játék összképe kiegyenlítődött. A 63. percben Asensio helyett Benzema állt be, egy percre rá kis híján a kapuba talált, de végül Varas menteni tudott. Három percre rá már betalált: remek támadást Ronaldóra játszottak ki a realosok, CR7 Javi Varasba lőtt, a kipattanóra meg a francia center érkezett, ismét előnyhöz juttatva csapatát. A 72. percben Ronaldót Lucas Vázquez váltotta, és a Madrid átállt a 4-4-2-es formációra. A 80. percben harmadszor is cserélt Zidane, Morata helyére Isco állt be. Már-már biztos győztesnek látszott a Real, amikor teljesen váratlanul ismét egyenlített a Las Palmas. Tana mentett meg egy labdát, középre küldte, Vicente Gómez előre fejelte, Araújo érkezett a labdára, azt először Casillába püfölte, de visszapattant elé, és egészen a hálóig kísérte be a labdát. Isco még a 94. percben is gólt szerezhetett volna, de 10 méterről tiszta helyzetből fölé fejelt. A játék képe alapján a Real győzelmet érdemelt, de a két pont elvesztésével most már csak egy ponttal vezet örök riválisa, a 2. helyre feljövő Barcelona előtt a LaLiga bajnoki táblázatán.

(Sport TV)

LALIGA 6. forduló, szombati mérkőzések:

Eibar–Real Sociedad 2–0 (0–0)
G: Illarramendi (öngól, 57.), Bebé (65.)
Sporting Gijón–Barcelona 0–5 (0–2)
G: L. Suárez (29.), Rafinha (31.), Neymar (81., 88.), Arda (85.)
Athletic Bilbao–Sevilla 3–1 (1–0)
G: San José (26.), Balenziaga (66.), Adúriz (91. perc – 11-esből), ill. Nasri (55.)
Las Palmas–Real Madrid 2–2 (1–1)
G: Tana (37.), Sergio Araújo (85.), ill. M. Asensio (33.), Benzema (66.)

Vasárnap 11:45-től a Sport2-n a Leganés–Valencia, 16:15-től a Sport2-n az Atlético Madrid–Deportivo mérkőzést közvetítjük.