Cavs-Warriors csúcstalálkozó jön • SportTV

Cavs-Warriors csúcstalálkozó jön

2016. 12. 25. 11:40    
Olvasási idő: 3 perc

Annak ellenére, hogy különböző főcsoportban szerepel, 24 hónap alatt 18. alkalommal lép pályára egymás ellen az NBA-ben a Cleveland és a Golden State, ezúttal Karácsony napján. Ilyen érdeklődéssel várt párharcot legutóbb az 1980-as években a Celtics és a Lakers vívott egymással, és Tyronn Lue, a Cavaliers vezetőedzője szerint amennyiben jövő júniusban ismét ez a két gárda vívja majd a nagydöntőt, akkor ez a rivalizálás felérhet a Boston és a Los Angeles összecsapásaihoz. „Akkoriban rengeteg bajnoki címet nyert az a két együttes. De ha ez a két gárda együtt marad, akkor ez olyan párviadal lehet, mint az akkori. Ellenfelünknek nagyszerű csapata van, és nekünk is nagyszerű csapatunk van. Ha manapság a ligáról beszélgetnek, akkor a Golden State, a Cleveland és a San Antonio kerül szóba legtöbbször” – nyilatkozta Lue.

Ha valóban a Cavs és a Warriors vívná a mostani szezon végén a finálét, történelmet írna a két klub. Az NBA-ben soha nem fordult még elő, hogy zsinórban háromszor azonos volt a nagydöntő párosítása. Még az 1960-as években, a káprázatos Celtics-Lakers rivalizálás alatt sem, amikor a két együttes nyolc év alatt hatszor találkozott egymással a fináléban.

Akárhányszor is lép pályára napjainkban egymás ellen a Cleveland és a Golden State, a párharc „nem fárad el”. Eddig is remek nézettséget értek el a meccseik, amin biztosan nem ront Kevin Durant Oaklandbe igazolása. „Egy kicsit jobb érzésekkel várjuk az összecsapást most, hogy Kevin a csapatunkban játszik. Az elmúlt években nagy csatákat vívtunk. LeBron annyira jó, annyira nagy, annyira erős, annyira okos. Fenomenális kosara, jó lesz megint találkozni vele, immár Kevinnel megerősítve. Azonban végül az dönt majd, csapatként hogyan teljesít a két gárda” – fogalmazott Steve Kerr, a Warriors szakvezetője. A vendégek edzője minden játékosára számíthat, a hazaiaknál viszont hiányozni fog J.R. Smith, akinek megműtötték jobb kezét, és várhatóan az alapszakasz utolsó napjaiban térhet majd vissza.



A Golden State mögött a San Antonio áll a nyugati főcsoport második helyén, amelyet ebben a szezonban eddig mindössze öt együttes tudott legyőzni. Ezek egyike, a Chicago lesz a Spurs ellenfele karácsonykor. A Bulls december 8-án fogadta a texasiakat, és a kezdőcsapat mind az öt tagja eljutott legalább tíz pontig, míg a San Antonio mindössze 32 pontot tudott összekaparni az első félidőben. A vége ennek ellenére szoros volt, a Chicago végül 95-91-re nyert.

Azt a találkozót követően a Spurs zsinórban ötször nyert, majd most csütörtökön kikapott a Clippers otthonában, egy nappal később viszont húsz ponttal verte a Portlandet. Még úgy is, hogy Gregg Popovich vezetőedző a Blazers ellen pihentette Tony Parkert, Pau Gasolt és Manu Ginobilit is. A mostani összecsapáson viszont a tervek szerint mindhárman ott lesznek a pályán, meg persze a Portland ellen 33 pontot szóró Kawhi Leonard, a 23 pontot elérő Patty Mills és a korábbi csapata ellen 18 pontot, 14 lepattanót és 6 gólpasszt jegyző LaMarcus Aldridge is.

A Bullsnak viszont nem sikerült a legutóbbi mérkőzése, 101-93-re kikapott Charlotte-ban. Akkor a második negyed volt a sorsdöntő, amelyben a vendégek 12 támadáson át, közel hat és fél percig pont nélkül maradtak, és a Hornets végül 26-14-re hozta ezt a játékrészt. A mérkőzés végén ráadásul kiállították Robin Lopezt, aki nagyon kemény könyököst osztott ki Marvin Williamsnek, az esetet követő lökdösődés során pedig Taj Gibson is megkapta második technikaiját, így ő is mehetett az öltözőbe.

A Chicago amúgy sincs jó formában, a San Antonio legyőzése óta hét fellépésből ötöt elbukott, 14-15-ös mérlegével pedig a szezon során először 50% alatti mutatóval áll. A Bulls és a Spurs az elmúlt idények során általában döntetlenre hozta alapszakaszbeli párharcát, legutóbb a 2009-10-es szezonban fordult elő, hogy az egyik gárda mindkét egymás elleni mérkőzést megnyerte. Akkor a Chicagónak sikerült ez, és nyilván most is megpróbálják megtenni, de ahhoz bravúrra lesz szükség az AT&T Centerben.



(Sport Tv)

Vasárnap a Cleveland-Golden State mérkőzést 20:30-tól, a San Antonio-Chicago találkozót 23 órától élőben közvetítjük a Sport1-en.