A Wolfsburg megtörné bajor átkát • SportTV

A Wolfsburg megtörné bajor átkát

2017. 02. 06. 23:27    
Olvasási idő: 2 perc

A DFB-kupa nyolcaddöntőinek felét élőben közvetítjük kedden és szerdán. A keddi napon a Sport1 képernyőjén felvonuló klubok összesen 26 kupagyőzelmet számlálnak – igaz, ebből a Bayern egymaga 18-at szerzett.

HAMBURGER SV–1. FC KÖLN

Az örök Bundesliga-résztvevő HSV évek óta súlyos harcot folytat élvonalbeli tagséga megőrzéséért – ebben az idényben is. Az elmúlt fordulóban fontos 1–0-s győzelmet aratott a BL-nyolcaddöntős Leverkusen ellen, amellyel most éppen osztályozós helyen áll a bajnoki táblázaton. A sikerből a hamburgiak középsővédő-párosa, az albán Mavraj és az éppen Leverkusenből igazolt görög Papadopulosz jócskán kivette a részét, utóbbi szerezte fejesből a meccs egyetlen gólját.

A Köln is 1–0-s sikerrel teljesítette a 19. bajnoki fordulót a Wolfsburg ellen, kiválóan áll a tabellán, egy pontra az Európa-liga-, kettőre a BL-seéejtezős helytől. Csupán a bajnoki szereplés alapján tehát vendég sikerre gondolhatnánk elsőként, de hát a kupa Németországban is „más kávéház”, mint a Bundesliga. Ami a DFB-kupahistóriájukat illeti, a Hamburg 4-szeres, a Köln 3-szoros kupagyőztes, mindketten első ízben a 60-as években szerezték meg a trófeát, a 70-esekben nyertek kettőt, erre 1987-ben a Hamburg rátett még egyet. Ez volt a két együttes utolsó DFB-kupasikere, azóta csupán a Köln került egyszer a döntőbe, de azt 1991-ben 11-esekkel elbukta a Werder Bremen ellen.

FC BAYERN–VfL WOLFSBURG

Ha van hely, ahol a Wolfsburg nem szeret játszani, az München. Az Olimpiai stadionban és az Allianz Arenában összesen 20-szor léptek fel a „farkasok”, s mindössze egyetlen alkalommal, 2001. december 8-én tudtak egyetlen egy pontocskát elvinni egy 3–3-mal, 19-szer meg vesztesen hagyták el a pályát. A kupában sem sokkal jobb a helyzetük: ötször csaptak össze – háromszor Münchenben, kétszer Wolsburgban – , s valamennyi alkalommal a Bayern ment tovább. „Bízunk benne, hogy lesznek esélyeink a meccsen. Nagyon fegyelmezetten kell játszanunk, s őriznünk a 16-osunkat. Szeretnénk egy jó idegenbeli meccset vívni. De a Bayern az mindig a Bayern marad” – mondta a sajtókonferencián Valérien Ismael, a vendégek francia mestere, aki azért játékos korában (Lisztes Krisztánnal a Werder bajnokcsapatának tagja volt) egyszer-kétszer Münchenben is megtréfálta a bajorokat.

Carlo Ancelotti a Schalke ellen 1–1-es döntetlen után a kritikák kereszttüzébe került, de fanyar humorral kommentálta ezt: „Itt Németországban kevesebb a problémám, nem tudok annyi minden elolvasni” – mondta. Majd komolyra fordítva a szót, így érvelt: „Már kezdik érteni a játékosok, mi kell, hogy még kompaktabb legyen a csapatunk. Bízom a kemény munka eredményében.” Németországban egyébként nem divat a legjobbakat éppen a kupában pihentetni, mint a nagy múltú FA-kupában egy-két nagycsapat esetében. A Bayern tervezett kezdő összeállítása ezt példázza: Neuer – Lahm, Javi Martínez, Hummels, Alaba – Xabi Alonso, Vidal – Robben, Thiago, Douglas Costa – Lewandowski.
A Bayern nemcsak bajnoki, kuparekorder is Németországban. 18 kupagyőzelmével szemben a Wolfsburg egyet számlál. Tavalyelőtt nyert, amikor a bajorokat a másik ágon az elődöntőben kiejtette a Borussia Dortmund…

DFB-KUPA NYOLCADDÖNDŐ
Sport1 18:45 Hamburger SV–1. FC Köln
(kommentátor Fülöp László: műsorvezető: Takács Rita, szakkommentátor: Várhidi Péter)
Sport1 20:30 FC Bayern München–VfL Wolfsburg
(kommentátor: Matuz Krisztián, műsorvezető: Takács Rita, szakkommentátor: Nyilasi Tibor)