Az UEFA-nál a Barca nyeri a BL-t • SportTV

Az UEFA-nál a Barca nyeri a BL-t

2017. 02. 14. 18:06    
Olvasási idő: 2 perc

Az európai szövetség különböző kritériumok alapján levezette, hogy a labdarúgó Bajnokok Ligája 2016-2017-es kiírását a Barcelona nyeri meg.

Az UEFA egy évvel ezelőtt levezette, melyik csapat nyerni meg a Bajnokok Ligáját, és akkor telibe találta a Real Madrid sikerét. Az európai szövetség most több kritérium alapján lépésről lépésre megint levezette az idei BL-t, és persze a végén megint csak egy győztes maradt.

1. a csoportgyőzelem adu
A legutóbbi 11 BL-győztesből 10 úgy ért célba, hogy előtte megnyerte a csoportját. Egyedül a 2010-ben diadalmaskodó Internazionale jelentette a kivételt, amely a csoportban még a Barcelona mögé szorult, a végén azonban a Bayern Münchent legyőzve megnyerte a sorozatot. Ezen okfejtés alapján a még álló 16 csapat közül nyolcat (Bayern, PSG, Benfica, Manchester City, Leverkusen, Real Madrid, Porto, Sevilla) egyből ki lehet zárni.

2. jó védelem, rossz védelem
Az UEFA szerint a végső győztesnek nem kell elit védelemmel rendelkeznie, viszont a hátsó alakzata nem is lehet rossz. Megmagyarázzuk: a jelenlegi formátum 2003-as bevezetése óta még nem nyert olyan csapat, amely a csoportkörben a legkevesebb gólt kapta, de olyan sem, amely nyolc gónál többet kapott volna ebben a szakaszban. Emiatt aztán a még álló nyolc együttes közül a Juventus, az Atlético Madrid és a Dortmund is kihullott a rostán.

3. fontos a tapasztalat
Még nem nyert olyan csapat, amely újonc lett volna a csoportkörben. Rossz hír ez a Leicester szurkolóinak…

4. újonc nem nyerhet
A sorozat első 42 évében (figyelembe véve a jogelőd BEK-et is) 21 különböző klub nyert. A legutóbbi 19 kiírásból viszont csak egyben diadalmaskodott olyan gárda, amely korábban nem emelhette a magasba a trófeát: 2012-ben a Chelsea. Ezen elv miatt az Arsenal, a Monaco és a Napoli is elköszönhet álmaitól.

Így pedig csak egy csapat maradt állva, azaz az UEFA szerint 2017-ben Cardiffban a Barcelonát koronázzák meg.

(Sport TV)

A Sport1-en 20 órától élőben közvetítjük a Benfica-Dortmund BL-nyolcaddöntő első felvonását.