Lincoln-útra lép-e a Sutton? • SportTV

Lincoln-útra lép-e a Sutton?

2017. 02. 20. 07:53    
Olvasási idő: 2 perc

Először az FA-kupa 145 éves históriájában két ötödosztályú együttes is bejutott a legjobb 16 csapat közé. Egyikük, a Lincoln City tovább folytatta a csodát: Premier League-ben játszó ellenfelet (Burnley) legyűrve várhatta a negyeddöntő sorsolását. A másiknak, a Sutton Unitednek a kör záró találkozóján a holtversenyben legtöbbszörös kupabirtokos, 12-szeres győztes Arsenallal kell megküzdenie a nyolcaddöntő utolsó mérkőzésén. (Már ami az első, azaz nem megismételt találkozókat illeti, az egyik favorit Man Citynek ugyanis újrajátszandó meccset kell játszania a másodosztályú Huddersfield ellen.)

Még a Lincolnénál is nagyobb feladat vár az 1922-ben alapított, és a nyolcaddöntővel már klubrekordot döntő Sutton United játékosaira. A National League (ötödosztály) jelenlegi 17. helyezettje históriája során kétszer jutott el a a 4. fordulóig, mindkétszer nagy különbségű vereséggel esett ki (1970-ben 0–6 az akkor címvédő Leeds, 1989-ben 0–8 a Norwich ellen, de abban a kiírásban előtte 2–1-re legyőzte az élvonalbeli Coventryt.) Most egy fordulóval odébb még nagyobb ellenfél, a 12-szeres győztes Arsenal került az útjába. A két együttes első csapata hivatalos mérkőzést még nem játszott egymással, de 2013 nyarán, az előszezonban a számos tartalék és ifijátékossal felálló Arsenal vegyescsapat felkészülési meccsen már fellépett és 4–3-ra győzött is Suttonban. Az ágyúsok mai keretéből Maitland-Niles és Iwobi játszott is azon a találkozón.

„Két változat lehetséges. Ha Özillel, Sánchezzel, Giroud-val, azaz összes klasszisával áll fel az Asrsenal, könnyen nagy vereségbe szaladhatunk be. Ha azonban számos U23-as játékost szerepeltet, mint eddig a sorozaton, az mintegy egyszázalékos esélyt kínál nekünk is”– nyilatkozta Paul Doswell, a Sutton menedzsere.
„Mindenkinek a következő meccsre kell fókuszálnia, a hétközi kiábrándító eredmény nem vonhatja el a figyelmünket a soros feladattól. A média is végzi a maga feladatát, nekünk azonban később kell elemeznünk majd a Bayern elleni meccset, hogy világosan lássuk, mi is történt valójában. A már lejátszott mérkőzés végeredményét már nem befolyásolhatjuk” – így Arsene Wenger, az egyetlen 7-szeres FA-kupa-győztes menedzser. A francia szakvezető irányításával egyébként az elmúlt 21 évben egyetlen egyszer játszott amatőr együttessel a kupában az Arsenal, az akkori Conference-ben (ugyanúgy 5. osztály, mint ma a National League) szereplő Farnborough-t 5–1-re győzte le a Highburyben, ahol a felcserélt pályaválasztású mérkőzést lejátszották, szintén a nyolcaddöntőben. Az ágyúsok a Premier League fennállása óta egyetlen alkalommal szenvedtek vereséget nem élvonalbeli csapattól: az akkor (is) a Championshipben szereplő Blackburn 2–1-gyel búcsúztatta őket ugyancsak az 5. fordulóban.

Ha a Sutton valami nehezen elképzelhető bravúrral kiverné az Arsenalt, újabb történelmi csúcs születhetne. A negyeddöntő már megejtett sorsolása szerint a hétfő esti meccs győztese éppen a Lincolnnal találkozik… (Miközben egy másik párosításban a Chelsea a Manchester Unitedet fogadja.)

Sport2 20:45 Sutton United–Arsenal FA-kupa-nyolcaddöntő (kommentátor: Kassai Tóth Csaba)