Vízválasztó lesz-e a 24. forduló? • SportTV

Vízválasztó lesz-e a 24. forduló?

2017. 02. 26. 08:51    
Olvasási idő: 3 perc

Valami mindenképpen történik a 24. forduló vasárnapi játéknapján. A „téli tavasz” egyik csúcsderbijén vagy megközelíti az Atlético a Barcelonát, vagy a bajnokcsapat marad viszonylag versenyben a vezető Reallal. A királyi gárda pedig vagy kihasználja egyik – döntetlen esetén mindkét – üldözője pontvesztését, vagy négy napon belül másodszor is gödörbe lép Valencia tartományban…

ESPANYOL–OSASUNA

A déli matinémeccsen kevés szól a sereghajtó vendég Osasuna mellett. A múlt alapján – Barcelonában bajnokin eddig 16 Espanyol-győzelem született, 9-9 döntetlen és vendég siker mellett – és a pillanatnyi forma nyomán – a katalánok legutóbbi 5 meccsükön 3-szor nyertek, kétszer kikaptak, a pamplonaiak ugyanennyi mérkőzés óta nyeretlenek, egy iksz mellett 4-szer kikaptak – egyaránt hazai győzelem valószínűsíthető. Az Osasuna esélye – ahogy mondani szokás – teljes esélytelenségében rejlik. Papírfoma eredmény, azaz Espanyol-győzelem esetén a navarraiak hátránya 9 pont marad az utolsó, még bennmaradó helyen álló csapat, a Deportivo vagy a Sporting mögött. Ez pedig sok, nagyon sok!

ATLÉTICO MADRID–BARCELONA

Félredobva a „sok van még hátra, ez a meccs fontos, de semmiről sem dönt” típusú sztereotípiákat. állapítsuk meg: a Barcelona címvédési esélyeinek sorsa alighanem eldől a Vicente Calderón Stadionban vasárnap délután. Ha Luis Enrique emberei kikapnak és a Real győz este, a különbség ismét 4 (virtuálisan 7) pontra nőhet a madridiak javára, ekkora különbséget pedig az elmúlt 30 évb en egyszer sem hozott be 14 forduló alatt a Clásico valamelyik résztvevője a másikkal szemben…
A bajnokságban korábban sokat botladozó Atlético kezd egyenesbe jönni: legutóbbi két tétmérkőzésén – idegenben – egyaránt 4 gólt szerezve diadalmaskodott. Igaz, a védelem koránt sem olyan masszív, mint az elmúlt fél évtizedben bármikor, ugyanakkor az „előre játék” sokkal kreatívabb és a gólszerzés felelőssége sem egyértelműen Griezmann vállát nyomja, Kevin Gameiro és újabban Fernando Torres is beszállt a „termelésbe”. A túloldalon az MSN-ből csak az M-nek megy (valamennyire), az uruguayi és a brazil az elmúlt két meccsen nem szerzett gólt. A középpályás sor ideális összetételét keresi-keresgéli Enrique, a védekem pedig éppoly „gólképes”, mint az elmúlt esztendőkben, csak éppen a csatárok elöl nem mindig rúgnak többet… Persze a Barcelona egyetlen pályán, a Calderónban sem ijed meg a várhatóan fergeteges hangulattól, a legutóbbi öt bajnoki kiszállásból háromszor megverte saját pályáján az Atléticót, viszont kétszer kikapott tőle. (Tétmeccsen ugyanez a helyzet: beugrik egy Copa del Rey-győzelem idén januárról és egy BL-kudarc tavalyról.) A Barca edzőjének gondjait növeli, hogy nem számíthat a sérült Mascheranóra és Arda Turanra, az eltiltását letöltő Busquets viszont visszatérhet az együttesbe. „Nem irigylek semmit sem az Atéticótól, én a saját csapatomnál maradok” – így a katalánok mestere a meccs előtti sajtótájékoztatón. (Nyilvávalóan az ellenfél több mint biztató BL-eredményére utalt a saját borzalmassal szemben.) Cserében viszont kapott egy bókot Simeonétól: „A Barcelona továbbra is a világ legjobb csapata” – mondta Cholo. Régi trükk: dicsérd az ellenfelet, mert akkor minden eredmény megmagyarázható, vagyis növeli az esetleges győzelem értékét, s csökkenti a vereség nagyságát. Amúgy egy esetleges remi egyként rossz mindkét félnek: az Atleti hátránya tetemes marad a dobogótól, a Barca a BL-nyerés után lassacskán a LaLiga-címvédő álmoktól is kezdhet elköszönni.

VILLARREAL–REAL MADRID

Zidédine Zidane hiába döntögeti halomra az edző-csúcsokat a Real kispadján (mindenkinél előbb érte el a 100 bajnoki pontot, első évében mindenkinél több tétmeccset nyert, stb.), mégis mérges. Nagyon mérges. „Nem aludhatunk el úgy, mint a Valencia ellen. Eddig a remek kezdésünkről voltunk híresek, vissza kell térnünk ehhez” – mennydörögte. A Villarreal elleni mérkőzés sajtókonferenciáján pedig előállt az ismert tétellel: „Ellenünk másként játszik minden csapat, mint bármely más ellenféllel szemben”. Nagy igazság, bár ezt alighanem Luis Enrique is elsüthetné bármikor. A Valencia-fiaskó persze precedenst teremtett, most mindenki úgy gondolja: ha az eddig pocsék Valenciának sikerült, miért ne sikerülhetne nekünk is. A Villarreal speciel 13, ebből hazai pályán 10 ponttal szerzett többet a „szomszédnál”, a Csempe Stadionban (Estadio de Cerámica), korábbi nevén az El Madrigalban 3 góllal megverte az Atléticót, ikszelt a Barcelonával és a Sevillával – ugyan miért is ijedne meg a Realtól? (Amelyet nem mellesleg legutóbbi hazai bajnokiján 1–0-ra megvert 2015 decemberében, igaz, akkor még Rafa Benítez ült a blancók kispadján.) „Gólt kell rúgnunk, nem játszhatunk 0–0-ra, mert az öngyilkos stratégia lenne a Real ellen. Ők a listavezetők, minden meccsen az esélyesek, de csak góllal, gólokkal lehet esetleg pontot szerezni ellenük” – így Fran Escriba, a sárga tengeralattjáró mestere. Aki nem számíthat egyik legjobb előkészítő emberére, Roberto Sansonéra (húzódás) és a balhátvéd Miguel Ángelre sem (a Roma elleni első meccsen sérült meg). A védő helyettese Jaume Costa lesz, akinek alighanem Bale-lel kell farkasszemet néznie, no meg versenyt futnia, a walesi ugyanis a hírek szerint több mint három hónap után először kezdhet a Realban.

LaLiga Santander, 24. forduló
Sport1 11:45 Espanyol–Osasuna
(kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Várhidi Péter)
Sport2 16:15 Atlético Madrid–Barcelona (kommentátor: Farkas Norbert)
Sport1 20:30 Villarreal–Real Madrid (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila)