Csúcsrangadó az elődöntőért • SportTV

Csúcsrangadó az elődöntőért

2017. 03. 13. 08:32    
Olvasási idő: 2 perc

A 12-szeres eddigi győztes Manchester United a 7-szeres első Chelsea otthonába látogat – gigászok párviadalával zárul az FA-kupa negyeddöntője.

Természetesen José Morinho személye kölcsönöz külön érdekességet az amúgy is roppant érdekesnek ígérkező csúcsösszecsapásnak. A „Special One” ellenfélként látogat abba a stadionba, amelyben egy évtizeddel ezelőtt valósággal félistenként rajongtak érte. Igaz, nem először, hiszen járt már ott az Interrel győztesen (2010 február, 1–1, Eto’o találatával) és a Man Uniteddel is (tavaly ősszel, akkor 4–0-ra nyert Antonio Conte legénysége). A bajnoki óta azért sok víz lefolyt a Temzén. A két csapat közt ugyan jelentős a különbség a bajnoki táblázaton – a házigazdák javára – , ám azt sem szabad elfelejteni, hogy a Man Utd legutóbbi 29 tétmeccséből egyetlen egyet veszített le, azt is a Hull City ellen a Ligakupa elődöntőjében, már biztos továbbjutó pozícióban.

A két klub közös múltja is patinás, a hétfői már a 176. tétmérkőzésük lesz. Ezek közül 13 az FA-kupa keretében zajlott, 11 összeakaszkodás sorén (2 újrajátszott meccsük volt). Kettő ezekből a trófeáért zajlott, 1994-ben 4–0-ra az United nyert a Wembleyben, 2007-ban viszont a Chelsea 1–0-ra. Speciel ez utóbbin éppen José Mourinho ült a kékek kispadján…

A személyi állományokat tekintve a vendégeknek vannak fontos hiányzóik. Nem játszhat Zlatan Ibrahimovic, aki most kezdi meg hárommeccses eltiltását a bournemouthi Mings lekönyöklésséért és Wayne Rooney sem, aki az edzésen ütközött Phil Jonesszal, és lábsérülést szenvedett. Ugyancsak kihagyja a találkozót Anthony Martial és Marcus Rashford is, betegség miatt. „A Man United hatalmas csapat, a sorozat győztese. Nem a Chelsea hibája, hogy hétfőn kell játszanunk. Természetesen változtatnunk kell néhány helyen, de azért nem Nicky Butt csapatával állunk ki” – mondta fanyar humorral a portugál sztármenedzser. (Butt az MU U23-as csapatának edzője.)
Antonio Contének – aki udvariasan az angol futball órásának nevezte az MU-t városi vetélytársával, a Cityvel egyetemben – viszont nincs számottevő sérültje, akár legjobb csapatával is kiállhat.

Ha már Mourinhóra építettük ezt a kis felvezetést, feltétlenül idekívánkozik egy statisztikai tény: a nagy José még sosem veszített aktuális csapatával FA-kupa-negyeddöntőt. Akár megdől ez a széria, akár nem, a meccs utáni sorsoláson az elmúlt évtized legdekoráltabb kvartettje vesz részt: ott lesz a 12-szeres győztes Arsenal, a 8-szoros trófeabirtokos Tottenham, az ötszörös első Manchester City és mellette a 7-szeres vagy a 12-szeres korábbi aranyérmes is…

Sport1 20:30 Chelsea–Manchester United FA-kupanegyeddöntő (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Bognár György)