Spanyol vagy német trió? • SportTV

Spanyol vagy német trió?

2017. 03. 15. 08:26    
Olvasási idő: 2 perc

A BL nyolcaddöntőjének hat eddigi párharcából kettőt-kettőt vívott meg sikerrel spanyol és német csapat. Az Atlético Madrid–Leverkusen összecsapás végkimenetelétől függ, hogy a Real Madrid, Barcelona vagy a Bayern, Dortmund duó kap azonos országbeli harmadik társat a negyeddöntő nyolcas mezőnyében.

A fő tendenciákat figyelembe véve az Atlético rendre nyeri, a Leverkusen rendre veszti BL-nyolcaddöntőit. Szűkítve és bővítve az előző megállapításokat: amióta Diego Simeone az Atleti vezetőedzője, azóta az Atlético mindössze egyetlen egy BL-kupapárharcot veszített el! A Bayer viszont a legutóbbi hat spanyol klub elleni párharcát elveszítette, a legutóbbi sikerét 1988-ban jegyzi, az viszont döntős küzdelem volt, amelyben az Espanyolt 0–3 és 3–0 után 11-esekkel győzte le 3–2-re, elhódítván ezzel az UEFA-kupát. (Ez volt a gyógyszergyáriak első, s mindmáig egyetlen európai kupagyőzelme.)

De vissza a jelenbe, a közelmúlt eseményei közül is rengeteg szól a madridiak, s roppant kevés a leverkuseniek mellett a szerda esti mérkőzés előtt. Az első a három héttel ezelőtti meccs végeredménye. 4–2-ről, sőt kétgólos győzelemről, sőt sima idegenbeli első győzelemről a matracosok még sosem veszítettek el kétmeccses párharcot. (Ez utóbbi este 20-szor fordult elő velük – mind a hússzor megőrizték az előnyt, legutóbb a 2014-es nyolcaddöntőben, amikor a Milant 1-0-s milánói siker után odahaza 4–1-re verték el. Amúgy 33 hazai európai kupameccsükből 28-at megnyertek, s csupán kettőt veszítettek el. Német csapattal szemben megnyerték legutóbbi hét párviadalukat – közte a Bayer elleni BL-nyolcaddöntőt két 11-es csata után 3–2-re nyert 11-es párbajjal –, legutóbb az ex-NDK-t képviselő Dynamo Dresden verte ki őket az 1979–80-as UEFA-kupa első fordulójában.) Ami a pillanatnyi formákat illeti, az Atleti legutóbbi 9 tétmérkőzéséből csupán egyet veszített el, a Barcelona ellen hazai bajnokit (1–2), jelenleg 4. a LaLigában, igaz 10 ponttal elmaradva a listavezető, s egy meccsel kevesebbet játszó Real Madridtól. A Bayer viszont a legutóbbi 8-ból csupán kettőt nyert meg, s hármas vesztősorozatát csak szombaton Brémában szakította meg egy 1–1-es remivel. (Ezután mindössze a 10. a Bundesligában). Igaz, ekkor már új mesterrel a kispadon, a korábbi sikeredzőt, Roger Schmidtet a hármas vesztő széria (Atleti 2–4, Mainz 0–2, Dortmund 2–6) után elmozdította helyéről a klub vezetősége. Az új szakvezető a német-török Tayfun Korkut lett. A játékosként 42-szeres török válogatott – a bronzos vb-ről sérülés miatt lemaradó – Tayfun ugyan volt már többek közt nemzeti csapata másodedzője, szakvezetői karrierje azonban mégis jóval szerényebb Diego Simeonénél. A hiányzók körülbelül azonos mértékig gyengítik a két együttest. Az Atléticóból Filipe Luis és Gabi egymeccses eltiltását most tölti le. A Leverkusennél Hakan Calhanoglura és Henrichsre igaz ugyanez, Dragovicnak és Wendellnek pedig vigyáznia kell, hogy nehogy újabb sárgával hasonló sorsra jusson.
A mérkőzést Szegej Karaszjov vezeti (tavaly nyár óta itthon nem tartozik a legnépszerűbb orosz bírók közé…), aki a Leverkusennek már bíráskodott győztes (Real Sociedad, 2–1, csoportmeccs) és vesztes (AS Roma, 1–2, csoportmeccs) találkozóján is a BL-ben, az Atléticónak viszont első alkalommal fújja a sípot.

A mérkőzés után közvetlenül mintegy 20 perces összefoglalót láthatnak a nap másik BL-találkozójáról, az AS Monaco–Manchester City összecsapásról.

Sport1 20:00 Atlético Madrid–Bayer Leverkusen BL-nyolcaddöntő visszavágó (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván, Kemenes Szabolcs és Puhl Sándor)
Sport1 22:45 BL-nyolcaddöntő összefoglaló (Monaco–Manchester City, At. Madrid–Leverkusen – kommentátor: Matuz Krisztián, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván, Kemenes Szabolcs és Puhl Sándor)