Isco és Messi a nyerő-duplázók • SportTV

Isco és Messi a nyerő-duplázók

2017. 04. 17. 13:37    
Olvasási idő: 3 perc

Mindkét spanyol gigaklub 3–2-es győzelemmel zárta a 32. játéknapot, de egyikük sikere sem volt sima és magától értetődő. Ám mindkettőben akadt egy duplázó, aki az átlagosnál többet tett a sikerért. Egy csereember és valaki, aki évtizede a világ (egyik) legjobbja…

SPORTING GIJÓN–REAL MADRID 3–2

+ Duje Cop 9. LaLiga-gólját szerezte az idényben. Ez egyszersmind a Sporting első gólja volt 9 meccs óta a Real ellen hazai pályán, legutóbb 1994. október 2-án Jesús Velasco talált be a Real kapujába az El Molinónban.
o Isco 37. gólját szerezte első találatával. A pályán lévő Real-játékosok közül csupán Sergio Ramosnak volt több gólja (51) a remek középpályásnál. A győztes góllal együtt már 9-nél jár, ez egyéni csúcsbeállítás, ennyit Málaga-játékosként ért el legutóbb a 2012–13-as idényben.
= Isco meg is előzte Benzemát a házi góllövőlistán, Cristiano Ronaldo és Morata mögött ő a blancók idénybeli harmadik legeredményesebb játékosa.
+ A szakállas, legtöbbször csereként beálló középpályás hatékonyabb mint a BBC csatársor „két széle”, főként ha nemcsak a gólokat, hanem az asszisztokat is számításba vesszük. Isco 14 „pontot” (9 gól, 5 gólpassz) termelt 1387 játékperc alatt, Benzema 13-ig (8+5) jutott 1566 perc alatt, míg Bale csupán 9-et jegyez (7+2) 1385 perc leforgása alatt. Ha csak a gól/meccsperc mutatót nézzük, Isco 154, Benzema 174, Bale 198 percenként talált be átlagban az ellenfél kapujába.
o A Sporting második gólszerzője Mikel Vesga első LaLiga-találatát jegyezte.
= Morata idénybeli hatodik fejes gólját szerezte, ezzel beállította Willian José és Sergio Ramos eredményét. A Real immáron 26. fejes gólját érte el, ez 12-vel több, mint az ebben a sorban mögötte álló Real Sociedadnak van, és tízzel több, mint bármely más csapatnak az öt európai topligában. Emellett már kettővel meghaladja a 24-et, amennyit az elmúlt három teljes idényben mindig elért a Madrid.
+ Az elmúlt két évben másodszor mentett ponto(ka)t a Real Madrid, ezt megelőzően 2014. május 2-án a Valencia ellen sikerült ez legutóbb a királyi gárdának (0–2-ről 2–2)
o A blancók egymást követő 5. meccsüket nyerték meg idegenben, az a leghosszabb ilyen sorozatuk egy 9 meccses sikerszéria óta, amelyet 2016 márciusa és szeptembere között teljesítettek.
= A győztes gólt ebben az idényben már hatodszor a hajrában, a 81. perc után érték el a madridiak. (Kroos a Celta, Morata az Athletic és a Villarreal, Ramos a Depor és a Betis, Isco a Sporting ellen talált be a finisben.) Ezzel a Sevillát utasították maguk mögé, az andalúziaiak 5 mérkőzést nyertek meg hajrágóllal a 2016–17-es idényben.
+ Amint az sejthető volt, a Real folyamatos gólszériája a tétmérkőzéseket tekintve 54-re, a bajnokikat számlálva 44-re növekedett – folytatás a Clásicón?

BARCELONA–REAL SOCIEDAD 3–2

+ Lionel Messi a Barcelona legutóbbi kilenc hazai bajnokiján egyaránt szerzett gólt, ezzel 2015 novembere és 2016 márciusa közötti hasonló sorozatát ismételte meg.
o Az argentin minizseni 7. gólját lőtte az idényben a 16-oson kívülről. Ezt kettővel több mint amennyit bárki elért a LaLigában ebben a szezonban. Saját egyéni idénycsúcsa is ugyanennyi.
= Messi a négy legutóbbi hazai bajnokin egyaránt duplázott is. Ez sem példa nélküli egyéni karrierjében, „csak” beállította 2011 augusztusa és októbere közötti szériáját.
+ Az ötszörös aranylabdás nem csak a legtöbb gólt szerezte, hanem a leghatékonyabb játékosa is a LaLigának 2016–17-ben. Átlagban 80 percenként talál a kapuba, Morata 96, Luis Suárez 101, Cristiano Ronaldo 110 percenként eredményes
o A legutóbbi három hazai meccsből a Barcelona és aktuális ellenfele is legalább kétszer betalált az első félidőben (a Valencia elleni meccsen is ez történt március 19-én). Ilyen esetre a Barcelona 222 hazai mérkőzése közül csak két alkalommal volt korábban példa.
= Ezt megelőzően legutóbb öt gól az első félidőben 2015. április 28-án született a Camp Nouban bajnokin. Akkor a Barca 5–0-ra vezetett a szünetben a Getafe ellen, a vége 6–0 lett. Most azonban nem született újabb gól a második játékrészben.
+ A Barcelona a Real elleni tavaly december 3-i 1–1 óta sorozatban 9. hazai mérkőzését nyerte meg.