Az ismétlés felét elfogadnánk • SportTV

Az ismétlés felét elfogadnánk

2017. 05. 06. 09:54    
Olvasási idő: 2 perc

2017 ismétli 2016-ot. Ismét május elején ismét a Papp László Sportarénában veselkedik neki a BL-trófea megszerzésének a Velux EHF Final Four négytagú mezőnye, amely azonos az előző évivel: a magyar Győri Audi ETO KC, a montenegrói Buducsnoszt Podgorica, a román CSM Bucuresti és a macedón Vardar Szkopje.

S ráadásul nem csupán a mezőny azonos, a párosítás sem változott! Az első napon, az elődöntőben az első meccset a magyar bajnok vívja a montenegróival, a másodikat a román a macedónnal. Ha már eddig felidéztük a tavalyi eseményeket, gyorsan írjuk ide a Győr–Buducsnoszt meccs eredményét is: a mieink fogcsikorgató hatalmas csatában, kevés gólt hozó küzdelemben 13–8-as félidő után 21–20-ra nyertek, s jutottak be a döntőbe. Az akkor 6 gólt szerző Neagu és a 4 gólos Bulatovics most is a podgoricaiakat erősíti, a győriek három négygólosa közül Groot most is bevethető, a két norvég, Löke és Sulland már nem. De ott van helyettük a szintén norvég Nora Mörk, a másik holland, Yvette Broch, és a győrieket erősíti a tavaly és az idén is az EHF év csapatában a legjobb védőnek megszavazott Eduarda Amorim vagy a legjobb kapus, Kari Alvik Grimsbö. S akkor még nem beszéltünk a több poszton is bevethető, korábban az év játékosának is megválasztott Görbicz Anitáról.
Szóval, tavaly hajszállal az ETO-t tartották esélyesebbnek és minimális különbséggel nyert is a magyar bajnok.

Nem úgy a másik elődöntőben. Akkor – és most is – a Vardar volt a párosítás favoritja. Idén is a győriek mellett a macedónok nyerték meg a másik középdöntő csoportot, igaz, csupán egypontos előnnyel az FTC és a Buducsnoszt előtt. A negyeddöntőben ők is kettős győzelemmel jutottak túl a Midtjyllandon, mint ellenfelük, a CSM Bucuresti a Ferencvároson. A román bajnoknak az idény közben volt egy jelentős hullámvölgye, ám az edzőváltás után stabilizálódott az együttes, és most újra itt van a legjobb négyben. Ráadásul a tavalyi teljes idény gólkirálynője, a svéd Isabelle Gulldén is kezd magára találni: 79 találatával holtversenyben 7. az idei listán, melyet egyébként a Vardar horvát balátlövője, Andrea Penezic vezet 87 góllal.

Szakértőink az egyhetes felvezetés során többször is hangsúlyozták, a különbségek olyan kicsinyek a csapatok között, hogy bármelyik csatában nüanszok dönthetnek. Mi reménykedünk benne, hogy legalább félig megismétlődnek a tavalyi eredmények az idén is az első napon. Nem nehéz kitalálni, melyik felére gondolunk…

EHF Velux Final Four
Sport1 13:45 a négyes döntő felvezetése, 15:00 Győri Audi ETO–Buducsnoszt Podgorica első elődöntő, 17:30 Vardar Szkopje–CSM Bucuresti második elődöntő
(kommentátor: Méhes Gábor, riporter: Fazekas Erzsébet, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő-szakkommentátor: Borsos Attila, Pigniczki Krisztina és Tóth Tímea)