Utolsó BL előtti nagy-szombat • SportTV

Utolsó BL előtti nagy-szombat

2017. 05. 06. 09:54    
Olvasási idő: 3 perc

Utoljára került egy napra a közelgő BL-nap – az elődöntő visszavágója – miatt a három spanyol nagycsapat mérkőzése. Igaz, a Barca korábban már kiesett, a madridi városi derbi is eldőlni látszik, ám ettől még egyformán szombaton játszanak a nagyok a LaLiga 36. fordulójában.

ATLÉTICO MADRID–EIBAR

Az Atéticónak nincs ideje, sem lehetősége nyalogatni a sebeket, három napra a Bernabéuban elszenvedett 0–3 után itt az Eibar elleni hazai bajnoki. Simeone – aki ezúttal nem vezényelhet a kispadról, helyette „adjutánsa“ Germán Burgos meccsel a főnök eltiltása miatt – nem nagyon rotál, s nem is nagyon van kirt. A védelem ugyanis meglehetősen foghíjas, a két sérült jobbhátvéd mellett még az egyik középső ember, Szavics sem szerepelhet, szintén piros lapos eltiltás miatt. A középpályán meg Ferreira-Carrasco nem bevethető, a elga megsérült a Real elleni BL-csatán. Hiányzók ide vagy oda, a közvetlen BL-őtáblát ljelentő bronzáérmes pozíció megőrzése miatt kötelező megverni az Eibart, amellyel az idényben már negyedszer mérkőzik az Atleti. Januárban a bajnokin Baszkföldön sikerült nyern, mad a kupanyolcaddöntőben Madridban 3–0-as hatzai siker született, a visszavágón meg 2–2-es döntetlen. Azaz a fontos meccseket megnyerték a mracosok a szívós baszkok ellen, miért ne tennének most is ugyanúgy?

BARCELONA–VILLARREAL

A képlet egyszerű: a Barcelonának minden egyes pontot meg kell szereznie ­ összesen 9-et a hátralévő három bajnokin –, és közben szurkolnia, hogy a Real megbotoljon az aranyúton. (Eddig nem nagyon akart.) A Barca utolsó előtti hazai LaLiga-meccsét a Villarreal ellen játssza. Elvileg a sárga tengeralattjáró számára nincs vagy csak alig van tétje a meccsnek – a legjobb hatban kell maradni, de a 7. hely is Európa-ligát ér, ha a éppen a Barca megveri a kupadöntőben az Alavést. Azért nem árt felidézni egy nem túl rég emléket: a Villarreal két hete ugyanilyen „minden mindegy“ szituációból indulva a Vicente Calderónban törte meg az Atlético 9 meccses veretlen sorozatát.
Luis Enrique sok kérdést kapott a meccs előtti sajtótájékoztatón – a Real Madridról is. „Kétségkívül remekelnek a BL-ben, de azért azt is megnézhetjük, mi történt az elmúlt években a bajnokságban. Most ott is ők állnak jobban, de a mi dolgunk, hogy az utolsó pillanatig nyomás alatt tartsuk őket.“ A soron kövtkező ellenfélről a következőket mondta: „Nemcsak a labdával jók, és szervezettek hanem egyre inkább kezdnek csapattá válni. A statisztikákat és a mutatott játékot tekintve is az egyik legnehezebb ellenfélnek tűnnek a bajnokságban. A nehézséget növeli, hogy egy BL-szintű ellenféllel kell megküzdenünk. Villarrealban legutóbb megérdemeltük volna a győzelmet. Rengeteg jó kontránk volt, csak éppen nem használtuk ki eléggé a helyzeteinket“ – emlékezett vissza a Barca edzője a januári 1–1-es bajnokira.

GRANADA–REAL MADRID

Kis túlzással az a szombat esti utolsó meccs kérdése, hogy Zidane a „gálacsapatot“ vagy a „szuper B-t“ küldi a pályára kasszírozni a három bajnoki pontot. A már kiesett, több mint tíz kölcsönjátékost alkalmazó, praktikusan három hét múlva szétszéledő játékosokkal felálló Granada számára nehéz bármiféle motivációt találni. Zidane legényei számára pedig nyilvánvalóan elképzelhetetlen bármilyen eredmény a győzelmen kívül. Maga a mester az idény folyamán sokszor volt kénytelen válaszolni a jövőjét firtató újságírói kérdésekre, a Granada-meccs előtti sajtótájékoztatón sem volt másként. „Tizenhat éve vagyok Madridban, nagyon szeretem a klubomat, de pontosan tudom, hol vagyok. Egész karrierem során mindig igyekeztem mindent megnyerni. Ez meccs nem győzelem vagy halál típusú, de közelebb vihet egy trófeához. Mindent megnyerhetünk még az idényben, de eddig még nem nyertünk semmit, majd minden kiderül az év végén“ – mondta a Real mestere, akinek maradását most már szinte mindenki biztosra veszi. Csak abban oszlanak meg a vélemények, milyen időtartamú szerződést ír majd alá nyáron Florentino Pérez elnökkel.

LALIGA SANTANDER, 36. forduló
Sport2 16:15 Atlético Madrid–Eibar
(kommentátor: Farkas Norbert)
Sport2 18:30 Barcelona–Villarreal (kommentátor: Fülöp László)
Sport1 20:15 Granada–Real Madrid (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Várhidi Péter)

Győztes a vesztessel

A második napon egy mérkőzés fért be a műsorrácsunkba a jégkorong-vb-ről. A kölni A-csoportban a házigazda németek – akik az első fordulóban nagy csatában legyőzték az amerikaiakat 2–1-re – a svédekkel mérkőznek. A három koronások a szombati nyitó találkozón hatalmas iramú mérkőzésen remiztek az oroszokkal (1–1), majd a rávezetésekben elveszítették a találkozót. Németország hagyományosan jól szerepel a hazai rendezésű vb-tornákon: négy eddigi érme közül kettőt otthoni tornán szerzett meg, igaz, a messzi múltban. A legutóbbi németországi vb-n csak egy lépésre voltak az újabb éremtől: éppen szombati ellenfelüktől, Svédországtól szenvedtek vereséget a bronzmérkőzésen, 3–1-re. A két csapat tavaly elkerült egymást, tavalyelőtt azonban egy csoportban szerepelt és Prágában a csoportkörben ugyancsak a skandinávok győztek szoros csatában 4–3-ra. Van tehát miért visszavágnia Marco Sturm együttesének, amelynek keretét jelenleg két New York Islanders-játékos – a kapus Greiss és a védő Seidenberg – mellett egy-egy svájci és az NHCH amerikai egyetemi ligában szereplő hokis mellett 16 DEL-korongozó alkotja (a bajnok EHC München öt játékos képviseli a keretben).
Sport2 20:00 Németország–Svédország jégkorong-vb A-csoportmérkőzés
(kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Kangyal Balázs