A Benfica nyolcadszor duplázna • SportTV

A Benfica nyolcadszor duplázna

2017. 05. 28. 09:31    
Olvasási idő: 2 perc

A portugál futball vezérhajója továbbra is a Benfica. A lisszaboni sasok nemrég szerezték meg sorrendben harmadik, összesen 36. bajnoki címüket és eddig 25 alkalommal nyerték meg a korábban Campeonato de Portugalnak, 1939 óta Taca de Portugálnak rendezett nemzeti kupaküzdelmet. Az idén tehát a 26. győzelemért indulnak harcba az eddig egyetlen kupasikert felmutató guimaraesi Vitória ellen.

A 61 eddigi titulus közös halmaza meglepően kicsiny, mindössze 7. Ennyiszer sikerült egyazon évben a bajnokság mellé a kupát is elhódítania a legnépszerűbb portugál együttesnek. Először az 1942–43-as idényben, legutóbb 1982–83-ban, azaz 34 (!) évvel ezelőtt. Azóta 7 kupát és 10 bajnokságot nyert a csapat, de egyet sem egyazon esztendőben. Ezt az idényt azonban Sporting Braga elleni 3–0-s Szuperkupa-győzelemmel indította Rui Vitória együttese, majd az örök vetélytárs Porto előtt hatpontos előnnyel megszerezte a bajnoki címet, sorrendben egyébként a harmadik egymást követő bajnoki évben. Azaz a dupla egyszersmind tripla is lenne, azaz mindhárom hazai megszerezhető címet besöpörné a csapat a kupa megszerzésével.

Az ellenfél Vitória Guimaraes múltja összehasonlíthatatlanul szerényebb. A fekete-fehérek még sosem nyertek bajnoki címet, a kupafináléba most hetedszer kerültek be, az eddigi hatból 5-ször alulmaradtak. Egyetlen sikerüket viszont éppen a Benfica elleni 2–1-es bravúrgyőzelemmel érték el négy évvel ezelőtt. Az akkori csapatból azonban csupán egyetlen egy játékos áll ma is a klub alkalmazásban, a brazil kapus Douglas Jesús. Rajta kívül még öt brazil és 7 nemzet 9 légiósa tartozik a szűk keretbe a portugálokon kívül: két-két francia és dél-afrikai, valamint egy-egy elefántcsontparti, ghánai, kolumbiai, perui és uruguayi futballista. Akad köztük kölcsönjátékos az Atalantából, a Portóból, a Readingből és az Atlético Madridból is. Ezt a vegyes társaságot kovácsolta egységgé Pedro Martins mester, akinek az irányításával a negyedik – Európa-ligát érő – helyen végzett a csapat a bajnokságban, 8 ponttal elmaradva a bronzérmes Sportingtól (és nem mellesleg 20-szal a bajnok Benfica mögött). A kupában a Santa Iria idegenbeli 2–1-es legyőzésével, a Boavista elleni portói hosszabbítás utáni 2–1-gyel, a Villafranquense elleni hazai 1–0-val és a Covilha elleni idegenbeli 1–0-val jutott el a kétmeccses elődöntőig, amelyben a Chaves elleni 1–2-es kiszállás után otthon 2–0-ra nyert, s idegenbeli góljával lett finalista. A Benfica a 64 között idegenben verte meg a Primo Dezembrót 2–1-re, a következő fordulóban a Marítimót 6–0-ra, a nyolcaddöntőben a Real Queluzt 3–0-ra, a negyeddöntőben a Leixoest 6–2-re. Az utolsó akadályon, az Estorilon idegenbeli 2–1 után hazai 3–3-mal lépett át.

A sasokat nyomon követhettük a BL-idényben az őszi csoportmásodik helytől egészen a nyolcaddöntős szereplésig a Dortmund ellen. Az őket kiverő BVB szombaton kupagyőzelemmel zárta idényét – a Benfica szívesen követné a sárga-feketék példáját, a több mint három évtizedes „duplacsendje” megtörésével.

Sport2 18:15 SL Benfica–Vitória Guimaraes Portugál Kupa-döntő (kommentátor: Farkas Norbert)