Veszprémi cél: a negyedik döntő • SportTV

Veszprémi cél: a negyedik döntő

2017. 06. 03. 09:07    
Olvasási idő: 2 perc

Az 1956–57-ben életre hívott, s egy évvel a futballisták után, 1993-ban BEK-ról BL-re átkeresztelt (és átszervezett) első számú eurokupa-sorozat döntőjébe a veszprémi férfikézilabda-csapat háromszor verekedte be magát. Első ízben 2002-ben még a végig kétmérkőzéses szisztémában, majd az egyhelyszínes, négyes döntős időszakban tavalyelőtt és tavaly is a kölni Lanxess Arenában.

TELEKOM VESZPRÉM–PARIS ST.-GERMAIN

A veszprémi gárda egyedüliként negyedik egymást követő Final Fourjában lép fel, míg ebben először hazai, azaz német csapat nélkül rendezik a négyes döntőt. Ennek következtében a most is mintegy háromezresre taksált veszprémi szurkolóhad igazi hazai hangulatot varázsol a városba és a gyönyörű sportcsarnokba is. Márpedig a Veszprém hazai pályán csaknem verhetetlen. Igaz, az idei kiírásban is akadt kettő csapat is, a PSG és a Barcelona, amelyek eljutottak a kölni végküzdelembe is. Mindketten oda-vissza legyőzték a magyar bajnokot, ám ez még az ősszel, illetve tél elején történt, tavaszra igazi szuperformába lendültek Nagy Laciék. Szokás szerint begyűjtötték a magyar bajnoki aranyat – igaz, elbukták a kupadöntőt és a SEHA-liga fináléját is (utóbbit éppen a Vardar ellen, amely történetesen a Final Four negyedik résztvevője –­ így aztán mindhárom potenciális ellenféllel szemben van friss „elszámolni valója” a mieinknek…), mérkőzéseik zömét egyre javuló játékkal nyerték meg.
A mostani elődöntős ellenféllel, a PSG-vel szemben csak az utóbbi időben negatív a veszprémi mérleg. 2014 és 2013 tavaszán egyaránt a BL-negyeddöntőben a bakonyiak voltak a jobbak, 3 győzelemmel és egy döntetlennel. A tavalyelőtti és tavaly őszi két-két csoportmeccsből viszont csak egyet nyert a magyar bajnok, hármat a francia. Azaz az összesítés még mindig némi veszprémi előnyt mutat, ráadásul kettőnél többször sorozatban egyszer sem győzték le a párizsiak a mieinket.

Egész héten át ötször egyórás műsorban mutattuk be az ellenfeleket, a mieinket, a körülményeket, a mi csapatunkat, a hátteret és a veszprémi szurkológárdát. Most saját történetünk legnépesebb küldöttségével – kommentátor, szakkommentátor és két riporter – követtük-követjük a mi csapatunk minden rezdülését, a kölni eseményeket. Mindannyian azt szeretnénk: bár a PSG a csoportkörben jobb volt a Veszprémnél, a következő lépcsőfok a mieinké legyen. Ahogy tavaly: a Veszprém az elődöntőben kevésbé esélyesként legyőzte a Kielt, a francia bajnok favoritként alulmaradt a Kielcével szemben. Most a Telekom legyen a párizsiak „Kielcéje”, s aztán a döntőben is kövesse a lengyelek példáját…

VARDAR SZKOPJE–BARCELONA

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

A Final Fourok eddigi hétéves históriájában a Barcelona neve ötször szerepelt – a BEK-kel együtt legtöbbször, 9-szer győztes katalán együttes az 5 elődöntőből eddig négyet megnyert, s csak egyszer veszített. Ellenfele, a Vardar újonc a Final Fourban, először jutott a négybe a teljes kupahistória során. A két együttes eddig hatszor találkozott a Bajnokok Ligájában, valamennyi meccsüket a csoportkörben vívták. A mérleg meglehetősen egyoldalú: a Barca 5 győzelme mellett egy döntetlen született, a Vardarnak még sosem sikerült legyőznie a katalán együttest.

Sajátos szereplője lehet a meccsnek Kirill Lazarov. A BL örök gólkirálya – 1100 gól felett teljesített eddig, igaz, az idén „csak” a 10. a góllistán 76 találattal – ugyanis történetesen macedón, igaz, húszesztendőnyi felnőtt karrierje során sosem játszott hazája frontcsapatában, a Vardarban. (A Veszprémben viszont igen, 2002 és 2007 között, öt évig.) A Barcától ezen a tornán búcsúzik, ősztől 37 esztendősen a francia Nantes-ban folytatja tovább. Hogy egyáltalában éremmel-e, vagy milyen friss medália birtokában, az a sok válogatott társa és számos légiós klasszis alkotta szkopjei együttestől is függ.

FÉRFI KÉZILABDA EHF BAJNOKOK LIGÁJA, FINAL FOUR, Köln.
Sport1 14:00 felvezetés, 15:30 Telekom Veszprém–Paris St.-Germain Handball elődöntő, 17:30 HC Vardar Szkopje–FC Barcelona Lassa elődöntő
(kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor: Borsos Attila, riporter: Petur András és Takács Rita, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Pásztor István)