Jönnek a 60 perces focimeccsek? • SportTV

Jönnek a 60 perces focimeccsek?

2017. 06. 18. 10:35    
Olvasási idő: 2 perc

Hatvan perces meccsek, a bírói szidalmazása esetén góllevonás, a hosszú kirúgások megszüntetése – csak néhány javaslat azok közül, amelyekkel a labdarúgást vonzóbbá akarják tenni.

A londoni The Times magazin olyan elképesztő szabályváltoztatási elképzeléseket tárt a nyilvánosság elé, hogy elsőre rá kellett nézni a naptárra, véletlenül nem április elsejét írunk… Szóval, David Elleray, a FIFA szabályalkotó testületének, az IFAB-nak a technikai igazgatója radikális reformcsomaggal állt elő, amelyben még a legősibb pilléreknek is nekimegy. Hogy miért egy egykori játékvezetőnek kell ilyen csomagot letennie az asztalra, azt nem tudjuk megmondani (nem is értjük igazából), ettől még tény, az alábbi javaslatokkal szeretnék „a labdarúgást vonzóbbá és sportszerűbbé tenni, a labdát tovább játékban tartani, a játékosok és az edzők viselkedésén pedig javítani”.

– a játékidőt csökkentsék 90-ről 60 percre, de tiszta játékidőt mérjenek
– a szabadrúgásoknál és a szögleteknél egy játékos többször is labdába érhessen, hogy például „letehesse” magának a labdát, és adott esetben a kapuig cselezhesse magát
– rögzített játékhelyzeteknél nem kell megállítani a labdát
– a hosszú kirúgások helyett a saját tizenhatoson belüli csapattársat kellene játékba hozni, hogy így támogassák a passzjátékot a hosszú indításokkal szemben. Ezt állítólag korosztályos meccseken tesztelték.
– ha a kapus hazaadásnál felveszi a labdát, akkor közvetett szabadrúgás helyett tizenegyest kell ítélni
– ha a gólvonalon kezeznek, akkor tizenegyes helyett gólt kell ítélni, függetlenül attól, hogy a labda a kapuba került vagy sem
– tizenegyesrúgásnál az esetleges kipattanót már nem lehet rárúgni, hanem kirúgás következik
– gól- vagy pontlevonás, ha valaki látványosan bírálja a játékvezetőt
– csak akkor lehet lefújni a meccset, ha nincs játékban a labda

„Ez egy radikális dokumentum. Mondhatjuk, a labdarúgás javítása érdekében egy csendes forradalom – fogalmazott Elleray. – Nincs időkorlát. Ötéves tervet dolgoztunk ki. Néhány változás hamarabb jön, másokat pedig egyáltalán nem hajtunk végre. Minden attól függ, mit akar a futball.”
A volt bíró szándékai szerint a javaslatokat a következő hónapok során megvitatják a FIFA-n belül, hogy aztán az IFAB következő, jövő márciusi ülésén döntsenek róluk.

(Sport TV)