Tesztmeccsdömping spanyolokkal • SportTV

Tesztmeccsdömping spanyolokkal

2017. 08. 05. 09:32    
Olvasási idő: 4 perc

Augusztus elejéhez érve folytatjuk felkészülésimérkőzés-sorozatunkat. Ezúttal a Sport1-en gyors egymásutánban három mérkőzést is közvetítünk amelyek közös pontja: mindhárom vendégcsapat spanyol. Ezzel mintegy mi is felkészítjük nézőinket a LaLiga két hét múlva kezdődő 2017–18. évi kiírására.

BAYER LEVERKUSEN–CELTA VIGO

Főpróbát tart a Leverkusen a Celta Vigo ellen. A lényeg persze az előadás, a rekordbajnok Karsruhe elleni DFB-kupacsata, majd a Bayern elleni két hét múlva esedékes bajnoki rajt. A leverkuseniek ismerik persze a színházi mondást a főpróbáról meg az előadásról, de a színházi babona arról nem mesél, hogy előtte még az olvasópróbáknak is katasztrofálisaknak kell lenniük. Márpedig a július 8-i, VfB Speldorf elleni 6–0 után aligha számított arra játékos, vezető vagy szurkoló, hogy egész augusztus elejéig ez marad a csapat egyetlen győzelme az előidényben. Pedig így történt: előbb a gyógyszergyáriak kikaptak 3–0-ra a Bundesliga 3-as Würzburger Kickerstől, remiztek a regionalligás (IV. o.) Bonner SC-vel (2–2), kikaptak a másodosztályú Sandhausentől 3–2-re, ikszeltek a török Antalyasporral (1–1), végül kikaptak az olasz Laziótól (1–3). A „sorminta” szerint most vagy egy újabb reminek, vagy – keretes történtként – végre egy győzelemnek kellene következnie… Az együttes az átigazolások során igazi értékeket vesztett: elment Chicharito a West Ham Unitedbe, a két török válogatott Ömer Toprak a Dortmundba ád Hakan Calhanoglu az AC Milanba, a korábbi válogatott Roberto Hilbert ismeretlen helyre. Az érkezők közt jószerével egyetlen neves játékos, a Dortmundból érkező Sven Bender szerepel, de sokat várnak három másik érkező középpályástól, Marlon Freytől (Kaiserslautern), André Ramalhótól (Mainz) és Dominik Kohrtól (Augsburg). Jött még a csatársorba Marc Brasnic a Fortuna Kölnből, de 10 bajnokin szerzett 1 gólja nem arra utal, hogy tökéletesen pótolni tudná majd Chicharitót.

A vendég Celta is csupán egy tesztmeccsen győzött eddig: felkészülése kezdetln a La Corunai-i Malatában 45 perces meccsekkel vívott triangulérét nyert a Sporting Gijón elleni 2–0-val és a Racing Ferrol elleni 0–0-val. Aztán angliai túrán kikapott 2–1-re a másodosztályú Brentfordtól, végül 2–2-t játszott a Premier League-csapat Burnleyvel. A vigóiakat új edző vezeti, a Barcelonától érkező Carlos Unzué, a nyáron távozott többek közt az uru védő Lemos (Lens), Bongonda (Trabzonspor), Planas (Girona), Sené (Cultural Leonesa), Borja Fernández (Reus) és Orellana kölcsönből végleg ott maradt Valenciában. Az érkezési oldal egyelőre vékonykább: az uru Maxi Gómez a Defensor Sportingból, Jozabed a Fulhamból (tavasszal már kölcsönben Vigóban volt) és a szlovák Lobotka a Nordsjaellandból. Ami azt illeti, lesz dolga elég korábban esetleges Luis Enrique-utódként is emlegetett Unzuénak, hogy versenyképes csapatot kovácsoljon Galíciában.

EINTRACHT FRANKFURT–REAL BETIS

Az Eintracht Frankfurt sem futott sokkal jobb előidényt a Leverkusennél. Előbb ugyan 15–0-ra kiütötte az SV Heftrichet (a németeknél szokásos sokadosztályú ellenféllel kezdeni a nyarat), aztán következett egy amerikai túra, győzelem nélkül (Seattle 1–1, San Jose 1–4, Columbus 0–1). Európába visszatérve pedig két 1–1-et játszott a csapat, olasz ellenfelekkel (Sassuolo és Benevento). Anyáron nagy játékosmóozgást történt frankfurtban, csa a legfontoabbakat emeljük ki. Elment Haris Seferovic (Benfica), Tarashaj (Everton), Michael Hector (Chelsea), az uruguayi Varela (Man United), Jesús Vallejo (vissza a Real Madridba) és Oczipka (Schalke). Érkezett viszont Willems (PSV), D Guzman (Napoli), Jovics (Benfica), Salcido (Dep. Guadalajara) és Gélson Fernandes (Reims). Niko Kovac tehát kezdheti átépíteni a teljes együttest, kérdés, milyen sikerrel jár.

A Betis öt felkészülési mérkőzést vívott eddig. Az elsőt elveszítette a negyedosztályú Linense ellen 1–0-ra. Utána döntetlenezett a harmadvonalbeli Arcosszal (2–2), majd kikapott a Benficától 2–2-ra, másnap azonban megverte a Setúbalt 1–0-ra, végül ikszelt az Extremadurával. A Las Palmastól érkezett Quique Setien edzőnek 7 olyan játékossal is számolnia kell, akik fix csapattagok lehetnek az érkezők közül: Camarasa (7 millió eurórt a Levantétől), Barragán (Middlesbro, kölcsönből vissza), Guardado (PSV, 2 millió), Sergio León (Osasuna, 3.5 millió), Tello (Barcelona, 4 millió), Feddal (Alavés, 3 millió) és végül Jordi Amat (Chelsea, kölcsönből vissza). A távozók közt a legfontosabb Ceballos (16.5 milliót adott érte a Real), de elment Pacheco (Getafe), Rubén Pardo (Real Sociedad), Alex Alegría (Levante), Piccini (Sporting CP), Petros (Sao Paulo) és a klub örök góllistájának vezetője, Rubén Castro (Gicsou, Kína) is. Főleg utóbbi szapora találatait roppant nehéz lesz pótolni.

LIVERPOOL–ATHLETIC BILBAO

A Pool eddig az „előidény királya”. Jürgen Klopp (képünkön) csapata. Hét előkészületi meccséből ötöt megnyert, kétszer ikszelt (igaz, ebből az egyik, az Audi-kupa Atlético elleni döntője után 11-esekkel alulmaradt). Közben két Bundesliga-csapatot, a Herthát és a rekordbajnok Bayernt is 3–0-ra legyőzte, német pályán. Ez a remeklés felveti, nincs-e túl korai csúcsformában a Pool: Mindnestere a csapatnak azét vn félnivalója: meg tudja- e tartani játékmesterét, a csapat lelkét, Philippe Coutinhót, aki egyre nagyobb erőkkel csábít a Barca, Iniesta karmesteri pálcáját (is) kínálva a brazil cselmesternek.

Fotó: EURORESS/AFP

Fotó: EURORESS/AFP

Az Athletic Svájcban kezdte a nyarat, kikapott a Baseltől 3–2,-re, megverte a Siont 2–0-ra, majd gól nélkül végzett a Fenerbahcével. Belgiumban 2–0-ra legyőzte az FC Brugest, majd Spanyolországba hazatérve kikapott a Valladolidtól 2–1-re, utána megverte a Reust 3–0-ra. Az elmúlt két hét derekán pedig sikeresen túljutott a selejtező 3. fordulóján a Dinamo Bucuresti ellen (1–1, 3–0). A nyári legnagyobb veszteség a kispadon érte a baszkokat, korábbi mesterük, Ernesto Valverde elvállalta a Barcelonát, helyére Kuko Ziganda ült le, akinek ez lesz az első élvonalbeli munkája. A keret jó része helyben maradt, azért akadtak távozók: a korábbi stabil kezdőkapus, Iraizoz a Gironába, Unaí López a Rayóba, Elustondo a kolumbiai Atlético Nacionalba ment. Az érkező oldalon csupán kölcsönből visszatérők szerepelnek: Herrerín (Leganés), Vesga (Sporting), Sola (Numancia), Aketxe (Cádiz). A fontossági sorrendben most az El-szereplésen van a hangsúly, de egy meccset az ötszörös BEK-/BL-győztes ellen mindenki komolyn vesz – még a roppant nagy múltú Athletic is.

Felkészülési mérkőzések. Sport1 14:00 Bayer Leverkusen–Celta Vigo (kommentátor: Farkas Norbert); Sport1 16:00 Eintracht Frankfurt–Real Betis Balompié (kommentátor: Faragó Richard); Sport1 18:15 Liverpool FC–Athletic Bilbao (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba).